Menu

Hoe herken je onder je frustraties de pijn van je scheiding?

pijn van scheiding

Als je gaat scheiden, staat je wereld op zijn kop. Je vertrouwde basis valt weg, alles wat vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Je gezin valt uit elkaar, je gaat mogelijk ergens anders wonen en als je kinderen hebt, kan dit betekenen dat je ze niet meer elke dag ziet. Een scheiding staat dan ook hoog in het rijtje life events die veel stress opleveren.

Deze stress en emoties kunnen lang doorwerken. Je kunt een kort lontje krijgen, het kan moeilijk zijn je te concentreren en je kunt slecht in je vel komen te zitten. Het kan ook zijn dat je de frustraties niet eens herkent als pijn van de scheiding. In deze blog geeft één van de mediators van Resolve Visie een voorbeeld hierover uit de mediation praktijk én we geven tips hoe je hiermee om kan gaan, zodat je weer beter in je vel komt te zitten.

Een praktijkvoorbeeld: Robert voelt zich elke keer gefrustreerd als hij de alimentatie aan zijn ex overmaakt

Robert en Jacqueline zijn 22 jaar getrouwd geweest en hun hele scheiding is door middel van mediation helemaal afgerond. Robert merkt dat hij geërgerd is als hij zijn maandelijkse financiële zaken regelt. Hij betaalt de rekeningen en maakt het afgesproken alimentatiebedrag over naar zijn ex-partner Jacqueline. Hij stelt het doen van deze klus zo lang mogelijk uit en als hij eenmaal achter de laptop zit, voelt hij de weerstand en boosheid toenemen. Wat is er aan de hand?

Boos op ex

In een gesprek met Robert komt dit aan bod. Hij vertelt dat hij zich boos voelt, boos op zijn ex. Hij wilde helemaal niet scheiden, hij zag het ook helemaal niet aankomen dat zij wilde scheiden en nu moet hij ook nog alimentatie betalen.

Met hem bespreek ik dat hij een keuze heeft om mét of zonder die weerstand die klus te klaren én dat de kans groot is dat onder de frustratie die hij ervaart, verdriet zit van de scheiding.

Aan Robert vraag ik of hij de volgende keer dat hij die weerstand voelt als hij de administratie gaat doen, de laptop dicht wil doen. Dus om te stoppen met wat hij aan het doen is en of hij wil stil staan bij wat hij voelt. De volgende keer dat ik hem spreek vertelt hij hierover:

Robert: “Ik zat weer klaar voor de administratie en ik merkte dat ik weer onrustig en gespannen werd. Vervolgens heb ik besloten het anders te doen; niet mezelf verbijten en de klus klaren, maar ik heb de laptop dichtgegaan en ben eigenlijk gewoon is even in mijn stoel gaan zitten.

Toen merkte ik dat er verdriet naar boven kwam en hoeveel pijn ik nog voel over de scheiding. Hoeveel verdriet het me doet dat we niet langer een gezin vormen en dat alle dingen die ik zo fijn vond, er niet meer zijn. Ons fijne huis en de dingen die we samendeden.

Ik ben een stukje gaan lopen, en ik heb eigenlijk voor het eerst echt gehuild om de scheiding. Een aantal dagen erna heb ik met goede vrienden over de scheiding gepraat en ook verteld over mijn verdriet en emoties. Het was heel fijn dat ze niet oordeelden en mij gewoon lieten vertellen.

Een week later ben ik op een avond weer aan de slag gegaan met de rekeningen en ik merkte dat de lading weg was. De rekeningen en de alimentatie betalen was gewoon een klus. Ik merkte zelfs dat ik ook trots op mezelf als man en vader was, dat ik mijn verantwoordelijkheid nam en mijn kinderen ondersteunde, ook op financieel gebied. En daarbij ook hun moeder, die een groot deel van de zorgtaken van onze kinderen altijd op zich heeft genomen en dit samen met mij zal blijven doen. 

Hoe herken je de frustraties als frustraties van de scheiding?

Door bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat je jezelf enorm dwars kunt zitten en veel weerstand kunt opbouwen, als je niet doorhebt dat er onder je frustraties een gevoel van pijn zit, dat erkend moet worden. Als je dit niet erkent, blijft het roepen om aandacht en je saboteren en frustreren. Hoe kun je hier nu goed mee omgaan?

  • Je merkt dat je weerstand opbouwt, dat een gewone klus of activiteit je tegenstaat of dat je uitstel gedrag vertoont. Van binnen zit er een grote ergernis en je bent misschien wel in jezelf aan het mopperen.
  • Je merkt dat je een buitensporige reactie hebt, je reageert bijvoorbeeld erg kwaad of schiet uit je slof om een klein iets.
  • Je beschuldigt de ander; onder een beschuldiging zit altijd een pijn, deze leg je (nog) bij de ander neer om dit niet te voelen.
  • Je voelt je slachtoffer van iets, je zakt weg in zelfmedelijden en zelfbeklag. Ook hieronder zit pijn, zoals woede en verdriet.

Hoe kun je omgaan met de pijn van je scheiding?

Wat zijn tips zodat er weer lucht komt en je jezelf niet opblaast met ontevreden gevoelens en je eigenlijk gewoon weer een prettiger mens wordt, zowel voor jezelf als voor anderen?

  • Stop met je klus uitvoeren op wilskracht. Dus doe de laptop dicht of breng je zelf tot stilstand. Dit kan ook zijn dat je eens niet gaat sporten of een avond uitgaat, maar gewoon is thuisblijft. Je stopt eigenlijk met doorgaan.
  • Kijk of je datgene wat je ergert zonder weerstand kan benaderen en probeer onder woorden te brengen wat je zo ergert, wat je pijn is. Het belangrijkste is je gevoel je voelen wat er is. Dit kan verdriet zijn, teleurstelling, maar ook woede. Realiseer je je daarbij dat een gevoel altijd een hoogtepunt heeft en ook weer wegebt. Doe dit zo nodig met iemand die je kan ondersteunen hierin.

Willen jullie samen scheiden en dus kiezen voor mediation bij de scheiding? Kies voor de onafhankelijke hulp bij jullie scheiding van onze deskundige mediators. Wij bieden een volledig scheidingspakket voor een all-in tarief, waarbij de mediation gesprekken bij jullie thuis zijn ene niet zelf naar de rechtbank hoeft. Neem een kijkje op Resolvevisie.nl of neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.

Lees ook de andere blogs van Resolve Visie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.