Menu

Tips voor de kennismaking met de nieuwe partner van je ex

3 reacties
kennismaken met nieuwe partner

Als je goed geworteld,  bent kom je altijd weer tot bloei, óók na een scheiding.

Okee, gescheiden, inmiddels alweer drie jaar en je ex-partner heeft een nieuwe relatie. Oei!

Het lijkt een blijvertje en ex wil de nieuwe partner introduceren bij jullie twee kinderen.

Maar… hoe doe je dat?

Eigen mening pubers

Pubers en adolescenten zijn heel goed in staat om een eigen mening te vormen over de nieuwe relatie van een ouder. Vraag daarnaar, wees open en laat blijken dat alles gezegd mag worden. Als er vragen zijn, verzin dan geen verhaal. Daar prikken kinderen feilloos doorheen. Toch hoeven ze niet alles te weten. Geef dus een eerlijk antwoord en bedenk dat geen antwoord óók een eerlijk antwoord kan zijn. De kinderen hoeven de nieuwe partner van moeder/vader niet geweldig te vinden. Respect is wel noodzakelijk.

Sta als andere ouder dus vooral open voor de verhalen, vragen en meningen van je kind, zonder mee te gaan in een al te negatief oordeel of een respectloze houding.

Jongere kinderen

Hoe zit dat met jongere kinderen, die nog geen uitgesproken eigen mening hebben?

Voor jongere kinderen is het belangrijk dat de volwassenen om hen heen goed op elkaar afstemmen. De introductie van een nieuwe partner wordt door de volwassenen gezamenlijk voorbereid.

Daarvoor ga je eerst met elkaar kennismaken.

Tips voor kennismaking met nieuwe partner

Tip 1

Spreek bijvoorbeeld met je ex af dat jij eerst eens koffie gaat drinken met haar/zijn nieuwe partner.

Zo voorkom je dat je fantasie met je op de loop gaat. Vooral in de nacht wordt alles groter; we kennen het allemaal! Bedenk dat de nieuwe partner dezelfde onzekerheden heeft als jij.

Oordeel niet, en spreek je eventuele mening over de partnerkeuze niet uit tegenover je ex. Dit werkt beslist averechts.

Tip 2

Ga met een open blik het gesprek aan. Elk oordeel vooraf is een aanname, en beperkt jouw waarneming.

Wees oprecht geïnteresseerd en vergelijk niet.

Heeft de nieuwe partner zelf kinderen? Hoe is het contact met zijn/haar ex-partner? Dit is belangrijk omdat juist die verhouding met de ándere ex-partner een weerslag kan hebben  op de relatie met jouw ex-partner en jullie kinderen.

Tip 3

Vraag aan de nieuwe partner hoe hij/zij de introductie bij jullie kinderen ziet. Wat is zijn/haar verwachting van die kennismaking? Vertel ook wat jij verwacht van de introductie van de nieuwe partner bij de kinderen. Bespreek waar jullie overeen komen en bespreek vooral ook de verschillen. Probeer daarbij woorden als altijd, nooit en maar te vermijden.

Advies: spreek af dat de termen ‘vader’ en ‘moeder’ voorbehouden zijn aan je ex-partner en jou.

Tip 4

Zie je erg tegen deze kennismaking op, maak dan geen koffie-  maar een wandelafspraak. Dat is minder confronterend, omdat je elkaar niet steeds hoeft aan te kijken. De beweging versterkt bovendien het helder denken, het loopritme werkt rustgevend.

Oriënteer je op het hier en nu.  De nieuwe partner van je ex zit niet te wachten op verhalen over jullie voorgeschiedenis, laat staan op analyses van wat er in jouw ogen allemaal is misgegaan in die relatie.

Spreek altijd met respect over jouw ex-partner.

Maak de wandeling de eerste keer niet te lang en nodig de nieuwe partner daarna uit voor een kop koffie. Is het een nee, bedank dan voor de ontmoeting en vertrek. Is het een ja, vraag je dan af hoe het zou zijn als jullie met zijn drieën even wat zouden drinken. Stel dit eventueel voor. Dit kan natuurlijk ook op een later moment.

Tip 5

Tot slot: is het bovenstaande een recept voor de ideale wereld? Nee, het is een richtlijn, gebaseerd op een verhaal uit de praktijk. Iedere partij vond rust, speciaal de kinderen. Rust binnen het familiesysteem. 

Sjoerd Uitenbroek

www.resolvevisie.nl

Lees ook de andere blogs van Resolve Visie.

REACTIES

Maut - 18 nov 2021

Wat als je geen respect meer hebt voor de ex partner? Wat als je ex zijn nieuwe partner al heeft voorgesteld aan de kinderen en niet aan jou? Wat als de nieuwe partner ook geen signaal geeft met jou als moeder van de kinderen kennis te willen maken?

    Chantal - 9 okt 2022

    Heel herkenbaar Maut, ik maak nu precies hetzelfde mee. Mn ex heeft niks overlegd en ineens bleven ze bij haar logeren. Ik ken heel het wijf niet en mag niks weten. De kinderen zijn gek op dr. Ik wilde er rustig en neutraal naartoe maar nu heb ik moordneigingen bij zowel haar als bij hem door de gang van zaken. Hoe gaat het bij jou nu? Ik probeer me voor te houden dat zolang de kinderen blij terugkomen, het goed is. Maar het liefst zou ik zelf nu beide iets aandoen. Maar wat Nikkie zei ga ik nu dan ook maar voorhouden; het is alleen maar de vader van. Naar mijn mening geen goede vader. Maar het is hun vader en meer ook niet. Ik leid mijn leven met de kinderen zoals ik dat wil en kan en zij zoeken het maar uit. Het gaat alleen om het geluk van mijn kinderen.

nikkie - 18 nov 2021

Maut, dit is een hele lastige fase. De ex met nwe partner is emotioneel al los en is niet meer bezig met de ex. De verhoudingen zijn in 1 klap veranderd en dat is zuur en hard maar niet te veranderen. Er is maar 1 oplossing en dat is je eigen leven gaan leiden met de kinderen waarbij je ex niet meer ziet als ex maar alleen als de vader van de kinderen en alleen op die manier met hem omgaat. Dat de nwe vriendin geen kennis wil maken is jammer maar geen man overboord want het tast jouw moederschap niet aan. Jij bent en blijft de moeder van je kinderen en je ex is de vader. Het is een andere situatie die van jou een andere mindset vraagt maar met kin omhoog en borst vooruit kun je deze fase doorkomen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − vier =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.