Menu

Kinderalimentatie aftrekbaar voor de belasting?

kinderalimentatie

Wil je weten hoe het zit met kinderalimentatie en of dit aftrekbaar is? Een aantal jaar geleden zijn de regels hiervoor veranderd, wat soms voor wat verwarring kan zorgen. Er zit bij de Belastingdienst namelijk een verschil tussen de kinderalimentatie en partneralimentatie. 

Aftrekbaarheid kinderalimentatie gewijzigd

Tot 1 januari 2015 was kinderalimentatie aftrekbaar. Voorheen viel kinderalimentatie nog onder een van de posten die je kon aftrekken. Het kabinet van toen vond dat het te veel geld kostte. Bovendien vond het kabinet dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van kinderen. Voor ouders met een laag inkomen is er nog wel het kindgebonden budget zodat ze nog tegemoet worden gekomen in de kosten.
Ook advocaatkosten en de proceskosten voor het vaststellen, verlengen of beëindigen van de alimentatie kan je overigens niet aftrekken.

kinderalimentatie aftrekbaar?

Partneralimentatie aftrekbaar

Partneralimentatie is nog wél volledig aftrekbaar. Als je alimentatie betaalt aan je ex-partner, dan mag je deze partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Het maakt niet uit of de alimentatieafspraken geregeld zijn via de rechter of dat dit een onderlinge afspraken is tussen jou en je ex-partner. Het gaat erom dat de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd en door beide ex-partners zijn ondertekend.

Het percentage van de aftrekbaarheid van de partneralimentatie is overigens wel jaarlijks verlaagd. In 2022 is de maximale belastingaftrek 40%. In 2023 is dit nog slechts 37,05%. 

Welke onderhoudsverplichtingen zijn nog meer fiscaal aftrekbaar?

Naast de partneralimentatie, zijn de volgende onderhoudsverplichtingen ook aftrekbaar:

  • Een afkoopsom van partneralimentatie of een koopsom voor een lijfrente die is gestort bij een verzekeraar;
  • Ouderdomspensioen dat je als partneralimentatie doorbetaalt;
  • Betalingen voor verrekening van pensioenrechten, lijfrenten en andere inkomensvoorzieningen waarvan je de betaalde premies eerder hebt afgetrokken;
  • Bijstand die de Sociale Dienst betaalt aan je ex-partner en waarvan de kosten op jou verhaald zijn;
  • Andere onderhoudsverplichtingen als bijvoorbeeld periodieke betalingen voor verplichtingen tot schadevergoeding;
  • Een deel van het eigen woningforfait als je ex-partner in de eigen woning blijft.


Wil je meer weten over scheiden met kinderen en hoe het belastingtechnisch zit? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie. 

Lees ook de andere blogs van Judex.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 1 = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.