Je kunt een baby niet zomaar een weekendregeling of een co-ouderschap opleggen. De tijd dat baby bij papa is moet opgebouwd worden. Hoe doe je dat, zo’n opbouw van tijd? Het blijft maatwerk, maar in deze blog geef ik twee voorbeelden.
Leeftijd en betrokkenheid
De leeftijd van baby en de betrokkenheid van papa bij de zorg zijn de twee belangrijkste factoren die van invloed zijn op een goede omgangsregeling. Ik geef hier twee voorbeelden. In het eerste voorbeeld is baby heel jong en kent hij zijn vader niet. In het tweede voorbeeld is baby al wat ouder en is papa vanaf het beging betrokken bij de zorg.
Ik probeer met ouders altijd afspraken te maken over een vaste weekregeling en over de vakanties. Daarnaast kun je ook nog afspraken vastleggen over de feestdagen en verjaardagen van de ouders en familie.
Baby kent papa niet en is nog heel klein
Deze ouders zijn uit elkaar gegaan toen de moeder zwanger was. De vader is op een half uur afstand gaan wonen en heeft Siem sinds zijn geboorte twee keer gezien. De ouders kunnen slecht met elkaar overweg. Siem is nu 4 maanden en de vader heeft een advocaat in handen genomen om omgang met Siem te krijgen.
Samen met de moeder heb ik dit voorstel opgebouwd. Hoewel deze zorgregeling voor haar een grote stap is omdat ze weinig vertrouwen heeft in het kunnen van de vader, weet ze dat het in het belang van Siem is dat hij een goede band met zijn vader heeft. Het voorstel is in zijn geheel door de rechtbank overgenomen
- Van 4 tot 9 maanden
De vader komt 2x week bij de moeder thuis (1 à 2 uur per keer) en zorgt dan voor Siem. Als de vader dat niet wil met moeder erbij (of als er teveel spanning blijkt te zijn), dan kunnen er vrienden/familie van de moeder bij aanwezig zijn.
- Van 9 maanden tot 18 maanden
Siem is 2x per week een dagdeel bij de vader thuis (een ochtend of middag). Een keer doordeweeks en een keer in het weekend. Hierbij wordt rekening gehouden met het slaapritme van Siem.
- Van 18 maanden tot 2 jaar
Om het weekend slaapt Siem 1 nacht bij de vader. Hij gaat in het begin van de middag voor zijn slaapje naar de vader en komt de volgende dag op hetzelfde tijdstip voor zijn slaapje terug naar huis. Daarnaast is Siem doordeweeks een dagdeel (of als dat niet kan i.v.m. werk een paar uurtjes) bij de vader.
- Vanaf 2 jaar
Siem slaapt om het weekend 2 nachten bij de vader. In de tussenliggende tijd is hij doordeweeks een dagdeel bij de vader. Dit is de definitieve zorgregeling.
Vakanties
Volgend uit de opbouw hierboven (waarbij Siem vanaf dat hij 2 jaar oud is 2 nachten aaneensluitend bij zijn vader is):
- In het jaar dat Siem 2 is, is hij 3x per jaar een lang weekend van 3 nachten bij zijn vader.
- In het jaar dat Siem 3 is, is hij 3 x per jaar een week bij de vader
- In het jaar dat Siem 4 is, is hij in de zomervakantie 2 weken bij de vader. Als 2 aaneensluitende weken te lang blijkt te zijn, kan dat in het 1e jaar 2x 1 week zijn. Daarnaast is hij in de andere schoolvakanties nog 2x 1 week bij de vader.
Baby kent papa goed en is al wat ouder
Deze ouders gaan uit elkaar als Joya 9 maanden is. De moeder heeft altijd iets meer gezorgd, maar de vader was heel betrokken. Hij heeft de baby nachtvoedingen gegeven en hij was 1 dag per week de hele dag thuis terwijl de moeder aan het werk was. Joya voelt zich veilig bij hem en hij weet hoe hij haar kan troosten. Ze kunnen samen door een deur en deze afspraken maken ze samen met mij.
- Van 9 maanden tot 1 jaar
Op de dag dat de moeder werkt, komt de vader bij haar thuis om voor Joya te zorgen. Daarnaast is Joya ieder weekend overdag een hele dag bij hem thuis.
- Van 1 tot 1,5 jaar
Op de dag dat de moeder werkt, zorgt de vader in zijn eigen huis voor Joya. Daarnaast slaapt ze om het weekend 1 nacht bij haar vader. Ze is dan van zaterdagochtend tot zondag einde middag bij hem. In overleg kan ze soms ook in het andere weekend een nachtje bij hem slapen.
- Van 1,5 jaar tot 2,5 jaar
Op de dag dat de moeder werkt, zorgt de vader in zijn eigen huis voor Joya. Daarnaast slaapt ze om het weekend 2 nachten bij hem. Ze is dan van vrijdag einde middag tot zondag einde middag bij hem.
- Vanaf 2,5 jaar totdat Joya goed gewend is op de basisschool
De ouders gaan hun werk zo inrichten dat de zorgdag van de vader in de ene week aansluit bij het weekend dat Joya bij hem is. Ze gaat dan de avond van te voren naar haar vader en slaapt daar 3 nachten aaneensluitend. In de andere week zorgt de vader dezelfde weekdag voor Joya.
- Vanaf 4 jaar
Het is de bedoeling dat de ouders uiteindelijk een vorm van co-ouderschap afspreken. Als Joya goed gewend is op de basisschool gaan ze daarover met elkaar in gesprek. Als het niet lukt om samen afspraken te maken, zullen zij weer contact met mij opnemen om samen tot een regeling te komen waar ze zich in kunnen vinden.
Deze ouders zijn in staat om zelf afspraken te maken over de invulling van de vakanties en feest- en verjaardagen. Ze begrijpen dat Joya niet ineens een hele week bij papa kan slapen, als ze gewend is om hooguit 1 nacht bij hem te zijn. Ze hebben allebei het vertrouwen dat de andere ouder de behoefte van Joya goed in het oog heeft. Vanaf het moment dat er sprake is van co-ouderschap worden de vakanties 50/50 gedeeld en kan Joya een paar weken achter elkaar bij papa zijn.
Marianne Laarakker
Lees hier de andere blogs van Marianne
Iris - 21 nov 2023
Ik ben een beetje zoekende na de blog, en heb een paar vragen. Hoe verhoudt zich het opbouwen van zorg door vader met bijvoorbeeld kinderopvang waarbij een baby veel vlotter hele dagen van moeder wordt gescheiden? Wat is de reden dat voor vader het langzamer wordt opgebouwd dan bijvoorbeeld bij een opvang? Spelen hier factoren van vader mee of is het een algemeen advies? Of zou de kinderopvang ook veel langzamer moeten worden opgebouwd in een ideale wereld waarin moeder niet perse hoeft te werken? De kinderopvang raadt hij minimaal 2 dagen aan per week waar wij komen omdat een baby anders steeds opnieuw moet wennen aan het ritme van de opvang.
Marianne Laarakker - 30 nov 2023
Hallo Iris, Hele goed en terechte vraag. Vooropgesteld, alles is goed, voor zover jullie dat zelf oké vinden. De vergelijking die je moet maken is eigenlijk; 1 huis/1 bedje met kinderopvang en 2 huizen/2 bedjes met kinderopvang. De vraag is hoeveel stress alles met zich meebrengt. Hoe oud is de baby: 3 maanden of 12 maanden kan heel veel uitmaken. Hoeveel heeft de vader gezorgd of wil/kan hij zorgen voor een baby? Maar ook hoeveel stress is er onderling, waardoor het geheen en weer voor een baby meer of minder gemakkelijk is. En hoeveel dagen gaat baby naar het dagverblijf? Allemaal vragen die meespelen, waardoor er niet altijd een duidelijk antwoord gegeven kan worden.
Esther - 26 nov 2023
“De moeder heeft altijd iets meer gezorgd, maar de vader was heel betrokken. Hij heeft de baby nachtvoedingen gegeven en hij was 1 dag per week de hele dag thuis terwijl de moeder aan het werk was. Joya voelt zich veilig bij hem en hij weet hoe hij haar kan troosten.” Alsof het hier gaat om wie de beste ouder is/was. Moeder heeft gewonnen. Zij heeft iets meer gezorgd. Is zij ook getoetst aan het veilig voelen en kunnen troosten?
Marianne Laarakker - 30 nov 2023
Hoi Esther, Niet alle moeders en vaders zijn hetzelfde en ik kan alleen maar in het algemeen praten als ik een blog schrijf. Het gaat er hier om dat baby's een fysieke band voelen met hun moeder, die ze niet of anders met hun vader hebben. Veel moeders voelen dat ook zo en dat maakt het weer ingewikkeld en stressvol als ouders uit elkaar gaan en er afspraken over de zorg gemaakt moeten worden.