Vertrouwen is een werkwoord!
Een dochter kan het contact met haar vader niet meer opbrengen en ze wil het niet definitief verbreken. Van binnen wordt ze verscheurd, wat moet ze nou? De vader wil het contact met zijn dochter terug en kan het nauwelijks opbrengen haar even de tijd en rust te geven die ze nu nodig heeft. Hij weet dat vertrouwen een issue is, dat is het bij hem al heel lang.
Een man en een vrouw staan op het kruispunt van scheiden of samen verder; er moet nu echt iets gebeuren. Ze willen niets liever dan dat het weer goed komt, maar er is zoveel gebeurd dat er nog maar weinig vertrouwen is.
Een man staat op het punt om zijn nieuwe functie neer te leggen en weer te kiezen voor de baan die hij hiervoor had; misschien was het toch te hoog gegrepen? In zijn nieuwe rol moet hij op een ander niveau gaan acteren en zijn nieuwe collega’s kan hij maar moeilijk vertrouwen.
Misschien is het tijd dat we gaan leren hoe te vertrouwen…
We praten er veel over, we voelen vooral veel wantrouwen, ervaren gebrek aan vertrouwen en dit knaagt aan ons zelfvertrouwen.
Zuiverheid vind ik wel een mooi woord in deze context. Hoe zuiver ben jij? En hiermee bedoel ik niet je uiteindelijke positieve intentie, maar wel je gedrag in het hier en nu. Als je je bewust bent van hetgeen je eigenlijk wilt bereiken en daarbij ook vooral jezelf wilt blijven/zijn/worden, ben je dan met de juiste dingen bezig?
Als je echt wilt (en dat wil je) dat je dochter haar beschadigd vertrouwen in jou weer kan herstellen, mag je beginnen met erkennen dat je niet (altijd) eerlijk bent geweest. En daarna moet je er vooral niet te veel woorden meer aan vuil maken. Zo maak je de lijn weer zuiver. En dan begint het werk: “Laat zien en merken dat je gedrag ook daadwerkelijk veranderd is. Niet door het te zeggen, wel door het te doen!”
Als je echt wilt dat het weer gaat werken tussen jou en je partner, mag je beginnen met naar jouw aandeel in het geheel te kijken en te stoppen met de schuld of oorzaak bij een ander te leggen. Dan volgt de stap dat je daar je partner deelgenoot van maakt en je echt laat zien, je kwetsbaar opstelt. Zo maak je de lijn weer zuiver.
En dan begint het werk: “Laat zien en merken dat je je partner belangrijk genoeg vindt om je anders te gaan gedragen, vraag de ander tijd voor dit proces en wees je bewust dat het ook ‘te laat’ kan zijn of voor de ander te lang kan duren. Hoe dan ook bouw je weer aan vertrouwen en dat heeft een zeer positieve uitwerking in elke volgende stap die gaat komen!”
Als je echt je grens wilt verleggen en bereid bent uit je comfort-zone te stappen, heb je ook naar jezelf te kijken. Is jouw gedrag het gedrag dat vertrouwen bij die ander inboezemt? Ben jij bereid om open en eerlijk te zijn over je zeker- en onzekerheden? Hou of maak het zuiver! En dan begint het werk: “Ga door persoonlijk contact investeren in de relatie, praat over de dingen die voor jou waardevol zijn wat je doelstellingen zijn en vraag deze vervolgens ook aan je gesprekspartner(s). Onderzoek welke verwachtingen je hebt van elkaar. Pas daarna is het tijd voor de inhoud.”
Als je open en eerlijk tegen jezelf durft te zijn, realiseer je je waarschijnlijk dat alles vooral te maken heeft met het vertrouwen dat je in jezelf hebt! En natuurlijk ben je gevormd door je opvoeding, heb je veel meegekregen vanuit je schooltijd en beïnvloeden de mensen om je heen, de media, en de maatschappij je continu. En ook dan is het goed om de lijn zuiver te maken of te houden, want wat is nu intrinsiek van jou en wat is van een ander?
Genoeg te doen!
REAGEER OP DEZE BLOG