
Van #Scheiden naar #Selflove: de rol van social media bij jouw scheiding
Bij alle grote levensgebeurtenissen is er tegenwoordig een onmisbare rol voor social media weggelegd. Van geboortes tot backpackavonturen en van trouwerijen naar nieuwe carrièrestappen: alles leggen we vast op het wereldwijde web. Ook de minder leuke aspecten van het leven zijn steeds minder een taboe op de socials. Zo ontstaan er hele community’s rondom relatiebreuken en scheidingen. Hoe vind je de balans tussen digitale steun en échte selflove? Wat zijn betrouwbare bronnen?
Big Brother is watching you
Stel: je denkt erover om te scheiden. Wat is het eerste dat je doet? Waarschijnlijk heb je al het één en ander opgezocht wat er allemaal geregeld moet worden en hoe een scheiding in z’n werk gaat. Wanneer je vervolgens een andere app opent, krijg je opeens een advertentie van een mediator of scheidingsadviseur. Wat begint met een zoekopdracht over alimentatie, eindigt in een eindeloze stroom aan ‘scheidingstips’ en break-upvideo’s.
De cookies die websites verzamelen zorgen ervoor dat social mediabedrijven precies weten waar jij naar opzoek bent. Koppel dat met een algoritme dat je blijft voeden met gerichte content en je hebt een constante informatiestroom. Dat kan handig zijn: je ziet steeds meer informatie over scheidingen en misschien leer je ook meer door de ervaringen van anderen. Maar het kan ook overweldigend zijn. Door alles wat er op je af komt, is het lastig om te filteren wat voor jouw specifieke situatie nodig is. Om nog maar te zwijgen over de onverwachte posts van je (toekomstige) ex in je feed…
Betrouwbare bronnen
Social media is voor iedereen toegankelijk. Het is vrij makkelijk om een account aan te maken en jezelf daarop te presenteren als adviseur, bemiddelaar of coach. Maar hoe weet je nou of diegene betrouwbaar is als het gaat om de informatie die ze geven? In de constante informatiestroom zie je niet altijd welke informatie klopt en wat ‘fake news’ is. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te zorgen dat je niet in een fuik belandt:
- Controleer of de persoon een erkende of geregistreerde mediator of adviseur is. Dit kun je vaak opzoeken in het profiel of op de website van diegene.
- Wordt er een bron gebruikt? Check dan of de informatie daadwerkelijk overeenkomt met de bron zelf.
- Sommige influencers gebruiken artificial intelligence (AI) om professioneel ogende content te maken zonder zelf de expertise in huis te hebben. Wees dus alert wanneer je gladde video’s en perfect geformuleerde quote’s tegenkomt.
Wil je zeker weten dat informatie klopt en betrouwbaar is? Alle content van nieuwestap.nl wordt aangeleverd door professionals en ervaringsdeskundigen.
Samen sta je sterker
Waar social media zich wel goed voor leent, is het zoeken en verbinden van lotgenoten. Je bent niet de eerste die gaat scheiden, en waarschijnlijk ook niet de laatste. Online komen mensen samen die dezelfde ervaringen hebben en dat delen met elkaar. Op Facebook zijn meerdere groepen waar je zowel informatie kan vinden als ervaringen van anderen. En ook op Instagram en TikTok vind je creators die mensen verbinden door hun ervaringen te delen.
Let wel op: laat je niet afleiden door de op het oog ‘perfecte’ influencers. Social media kan de druk opvoeren om ‘sterk’ en ‘gelukkig’ te zijn. Maar ook emoties als verdriet en woede horen bij een scheiding. Dat is heel normaal. Het kan helpen om dat soort accounts niet te volgen of zelfs te blokkeren. Zo houd je je feed schoon en voel je minder druk om te voldoen aan dat perfecte plaatje.
Conclusie
Wanneer je de risico’s van social media herkent, biedt het ook een plek waar je terecht kan voor informatie en steun. Maar selflove betekent ook dat je kiest voor wat écht goed voor je is – en dat is niet altijd te vinden in een Instagram-quote of TikTok-advies. Soms is het juist goed om afstand te nemen van social media en professionele begeleiding in te schakelen, zodat je op een gezonde manier werkt aan jouw nieuwe start.
Sandra Alberts
REAGEER OP DEZE BLOG