Menu

Wat is gratis scheiden?

gratis scheiden

Wat is gratis scheiden?

Als je gaat scheiden, weet je dat dit geld gaat kosten. De scheiding moet geregeld worden, wellicht moet je op zoek naar nieuwe woonruimte en nieuwe inboedel. Hoe veel geld de scheiding zelf kost hangt af van de manier waarop je uit elkaar gaat en wat je inkomen is. Als je namelijk geen of laag inkomen hebt, komt de overheid je financieel tegemoet. Bovendien zijn er bedrijven als Judex waar je terecht kunt voor juridische hulp en een tegemoetkoming in de kosten. Samen met de hulp van de overheid kan het dus mogelijk zijn gratis te scheiden. We leggen je in dit artikel uit hoe dit werkt en wie weet kom je ervoor in aanmerking. 

wat is gratis scheiden

Scheiden met een laag inkomen

Hoe moet je je echtscheiding regelen als je geen of een heel laag inkomen hebt? De Nederlandse overheid is van mening dat iedere Nederlandse staatsburger recht heeft op juridische bijstand, ongeacht zijn of haar inkomen. Heb je een laag inkomen of zelfs helemaal geen, dan kan je aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand van de Raad van de Rechtsbijstand. De Wet op de rechtsbijstand regelt dat mensen die geen juridische dienstverlening kunnen betalen deze kosten vergoed krijgen. De Raad van de Rechtsbijstand is een zelfstandig bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor alle gesubsidieerde rechtsbijstand in Nederland. Het zorgt ervoor dat iedere burger juridische ondersteuning kan krijgen. Dit geldt dus ook voor je het regelen van je echtscheiding. Hier heb je immers een juridisch expert bij nodig omdat je als burger zelf niet het verzoek tot echtscheiding kunt indienen bij de rechtbank.

Voorwaarden gesubsidieerde rechtsbijstand

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan vaak het grootste deel van je echtscheiding gefinancierd worden. Je moet dan alleen nog een eigen bijdrage betalen (meestal zijn dit de griffiekosten). Je kunt zelf geen gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. Dan kan alleen een advocaat of mediator voor je doen. Een belangrijke voorwaarde waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een gratis scheiding, is de hoogte van je inkomen. Er wordt gekeken naar je jaarinkomen van het peiljaar. Dat is gelijk aan of lager dan € 27.900, – (twee jaar geleden, dus voor 2020 is het peiljaar 2018). Als je minderjarige kinderen hebt ligt de grens op € 39.400, – per jaar. Met een inkomen onder deze grens betaal je meestal alleen het griffierecht.

Als je hieraan voldoet, zijn de enige kosten de eigen bijdrage en de kosten voor het griffierecht. Dit zijn de kosten die altijd in een juridische procedure betaald moeten worden. Het griffierecht voor een echtscheiding is voor 2020 vastgesteld op € 304,- (€ 152,- per persoon). Voldoe je aan de lage inkomensgrens om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen? Dan is het griffierecht voor jou slechts € 83,-.

Eigen bijdrage en griffiekosten

Daarnaast ben je in een groot voordeel als jij en je aanstaande ex-partner op goede voet uit elkaar gaan. In dat geval kan je namelijk ervoor kiezen je scheiding voor het grootste deel zelf te regelen door bijvoorbeeld te kiezen voor een online scheiding. Je betaalt dan een vast bedrag per persoon variërend hoe uitgebreid je hulp en ondersteuning wilt bij het invullen van de documenten. Ook bij een online scheiding is het mogelijk gesubsidieerde rechtsbijstand en vergoeding van de griffierechten aan te vragen. De ServiceDesk van Judex helpt je hier graag bij. Telefonisch bespreken ze je situatie en nemen de details door.

Als blijkt dat je aan de voorwaarden voldoet, gaan we aan de slag met de gesubsidieerde rechtsbijstand. Als er daarna nog kosten zijn die betaald moeten worden, zoals de eigen bijdrage en de griffiekosten, neemt Judex die voor haar rekening. Daarna helpt Judex jullie aan de slag te gaan met het opstellen van jullie scheidingsdossier met alle documenten. Bij Judex kan je hierbij ondersteuning krijgen, als je dat wilt. Hierna dient de juridisch expert van Judex het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank en houdt jullie op de hoogte wanneer de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken en de scheiding ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand. 

Bij Judex wordt je dus niet alleen volledig ontzorgd in het juridische en administratieve gedeelte van de echtscheiding, maar ook in het financiële stuk, mits je aan de voorwaarden voldoet. Een gratis echtscheiding bestaat dus echt. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.