Menu

De eerste Moederdag na je scheiding

eerste moederdag na scheiding

Mijn vriendin en haar ex-man zijn nu ruim een half jaar uit elkaar. De slechte relatie van daarvoor was nog niks met het gekibbel van de laatste zes maanden. Elkaar beschuldigen, elkaar pijn doen, veelal over de hoofden van de kinderen heen. Hoewel beiden aangaven de kinderen belangrijk te vinden, lijkt het slecht te lukken om de problemen juist voor hen aan de kant te schuiven.

Weer zo’n moeilijke eerste-keer-dag

Mijn vriendin was vooral verdrietig en had moeite om haar leven opnieuw uit te vinden. Gelukkig was er veel aanloop en kon zij bij vriendinnen uithuilen. Al met al lijkt het beter met haar te gaan… totdat er weer zo’n moeilijke eerste-keer-dag aankomt; Moederdag. 

Voor menigeen herkenbaar dat een eerste kerst alleen, een eerste jaarwisseling alleen, een eerste Vader- of Moederdag alleen of een eerste vakantie alleen van die struikelblokken vormen. Je ziet er al weken tegenop, bij voorbaat ben je al verdrietig.

Kan jij daar afspraken over maken?

De kinderen van mijn vriendin zijn in de week van Moederdag bij hun vader. Natuurlijk een onderwerp om over te praten, want hoe fijn is het als je overeen kunt komen dat in het eerste jaar in ieder geval de kinderen in de bewuste mei-week bij mama zijn en in de week van Vaderdag bij papa. Maar dat vereist dat je zulke zaken wel met elkaar kunt bespreken. Dat kan mijn vriendin wel vergeten. 

Maar zelfs als de kinderen wel bij jou zijn, is het voor veel mama’s erg lastig. Zeker als de kinderen nog klein zijn. Geen ontbijt op bed, papa zal geen cadeautjes met de kinderen gaan kopen. Als ze op school zitten, heb je geluk en krijg je ongetwijfeld een prachtig knutselwerk, maar als ze nog kleiner zijn, kun je ook dat op je buik schrijven. 

Hoe wordt het toch een feestje?

Het is goed om voor jezelf te bedenken wat je die dag kunt doen, al dat niet samen met je kinderen, om ervoor te zorgen dat het toch voor jou een feestje wordt. Misschien kun je ergens een bios pakken met de kinderen en gezellig lunchen of plan een lekkere dag sauna met een vriendin als de kinderen bij je ex-man zijn. Door iets te verzinnen en vooraf te plannen, kun je misschien een beetje de verwachtingen en spanning rond deze dag parkeren. 

Herken jij dit verhaal? Niet zozeer van jezelf, maar wel als het verhaal van een vriendin of collega? Bedenk dat je voor diegene deze dag misschien wat minder zwaar kunt maken. Kijk of je samen met haar kinderen toch een kleine verrassing kunt organiseren voor mama. En bel diegene om juist die zondag samen een keer te lunchen als de kinderen niet bij haar zijn. Want als we een beetje voor elkaar zorgen worden dit soort eerste keren een beetje minder spannend en zwaar!

Vraag Onze Relatiecoach gerust om meer informatie!

Annegien Hanemaaijer
Relatiecoach/Scheidingscoach
aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland
www.onzerelatiecoach.nl
www.succesvolscheidennederland.nl 

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.