Menu

Dit betekent een scheiding voor je belastingaangifte

Vrouw tussen papieren. Belastingaangifte na scheiding eigen huis.

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, denk je niet als eerste aan je belastingzaken. Toch is het slim om je bij de belastingaangifte over 2024 bewust te zijn van je nieuwe situatie. Want een scheiding heeft gevolgen voor je belastingaangifte. We zetten vijf belangrijke aandachtspunten voor je op een rij.

Overleg zoveel mogelijk met je ex-partner

Een scheiding kan emotioneel zwaar zijn. Soms kunnen boosheid, verdriet of het gevoel van financiële onduidelijkheid overschaduwen, terwijl de intentie er wel is bij beide ex-partners om financiële zaken goed te regelen. Op belastingdienst.nl/scheiden vind je een handige scheiden-checklist om inzicht te geven in wat je moet regelen of weten op het gebied van je aangifte als je bent gescheiden. Vul hem in en bespreek dit eventueel met je partner als de situatie het toelaat. 

Een fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend én jullie allebei op een ander adres ingeschreven staan. Woonden jullie samen, maar waren jullie niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. 

Samen aangifte doen voorkomt fouten én kan voordeliger zijn

Ben je vorig jaar uit elkaar gegaan? Dan kun je ervoor kiezen om nog één keer over dat hele jaar als fiscaal partners beschouwd te worden. Zo kan je de inkomsten en aftrekposten nog één keer gunstig verdelen in de belastingaangifte. Elke verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%.

Aangifte doen als fiscaal partners over het jaar van de scheiding kan ook apart van elkaar, maar het meest handig is om dit samen digitaal te doen. Zo verklein je de kans op fouten. Je hebt namelijk gegevens van elkaar nodig. Zoals inkomensgegevens of gegevens over de koopwoning, de hypotheek en spaartegoeden. Houd bij de keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen, zoals voor zorgkosten.

Controleer wie de hypotheekrente mag aftrekken

Wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie het huis is en hoelang het geleden is dat één van jullie het huis verliet. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de mogelijkheden en verschillende situaties. 

Misschien kreeg je na de scheiding te maken met partneralimentatie.
– Ontving je partneralimentatie in 2024? Dan geef je dit in je belastingaangifte aan als inkomen.
– Betaalde je partneralimentatie in 2024? Dan mag je het bedrag dat je betaalt, aftrekken in je belastingaangifte.

Geef je ontvangen of betaalde partneralimentatie aan

Misschien kreeg je na de scheiding te maken met partneralimentatie.
– Ontving je partneralimentatie in 2024? Dan geef je dit in je belastingaangifte aan als inkomen.
– Betaalde je partneralimentatie in 2024? Dan mag je het bedrag dat je betaalt, aftrekken in je belastingaangifte.

Let op: kinderalimentatie geef je niet aan in de belastingaangifte en kun je ook niet aftrekken.

Leg gemaakte afspraken vast

Het is goed om afspraken vast te leggen over belastingen en toeslagen. Wijken jullie uiteindelijk af van de gemaakte afspraken bij de echtscheiding? Kijk dan goed welke (financiële) gevolgen dat heeft voor je belasting en toeslagen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over jouw belastingzaken na je scheiding? Vul dan de persoonlijke scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. Hiermee krijg je overzicht van wat jij moet regelen voor je belastingen. 

Belastingaangifte over 2024 doen

Aangifte inkomstenbelasting kun je vanaf 1 maart online doen via Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app. Zorg dat je aangifte vóór 1 mei is verstuurd. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/aangifte.

Kies de hulp die bij jou past

Kom je er niet helemaal uit? Geen zorgen! De Belastingdienst helpt je graag. Op belastingdienst.nl/aangifte vind je bijvoorbeeld handige checklists. Zo weet je precies welke gegevens je nodig hebt voor jouw belastingaangifte. Liever persoonlijke hulp? Dat kan ook. Zo kun je een belafspraak maken met de Belastingdienst of langskomen bij een vestiging bij jou in de buurt. Kijk welke hulp het beste bij jou past op belastingdienst.nl/hulp.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Tips voor je scheiding

Ontvang iedere week positieve tips over scheiden en lees de mooiste blogs van andere ervaringsdeskundigen!

Schijf je nu gratis in!x

NieuweStap maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en jouw voorkeuren te onthouden.

Ik geef toestemming Privacy Statement