Menu

Echtscheiding en jongeren

puber pendelt tussen gescheiden ouders

puber pendelt tussen gescheiden ouders

Voor jongeren is het niet altijd gemakkelijk wanneer hun ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Van de ene op de andere dag pendelen ze tussen de ouders en in veel gevallen krijgen ze er ook nog eens een stieffamilie bij.

Mogelijke reacties van pubers op de scheiding kunnen zijn dat ze de verantwoordelijkheid over hun ouders nemen, dat ze wegvluchten van huis en gaan experimenteren met relaties en seks, dat ze boos of agressief kunnen zijn (met name jongens) en/of dat ze verdrietig of angstig zijn (met name meisjes).

Jongeren hebben, naast bovenstaande gevoelens, ook nog andere gevoelens na de scheiding van hun ouders, zoals verzet, eenzaamheid, schuld, machteloosheid, opluchting, loyaliteit, een grotere zelfstandigheid en een grotere weerbaarheid.

Wat jongeren moeilijk vinden tijdens de scheiding zijn eindeloze ruzies tussen ouders, het verlies van contact met en betrokkenheid van een ouder, een ouder zonder steun van anderen, geen steun van vrienden of volwassenen, een langdurige rechtbankprocedure en zelf een moeilijk temperament of minder draagkracht hebben.

Een grote groep jongeren waarvan de ouders gescheiden zijn leert goed omgaan met de veranderingen in hun leven, wordt zelfstandiger en weerbaarder en gaat bewust om met de eigen relaties. Een klein groep jongeren blijft het moeilijk vinden om de scheiding van de ouders te verwerken, haalt minder goede resultaten op school, is onzeker om een relatie aan te gaan of in stand te houden en/of gebruikt meer drugs en alcohol.

Wat kun je doen

– Zorg voor goede afspraken waar iedereen zich aan houdt.

– Houd je aan dezelfde huisregels van vroeger.

– Een duidelijke uitleg en een goed gesprek. Ook een gesprek over de scheiding. Wees eerlijk en verzwijg niets voor de kinderen.

– Luister naar de kinderen en betrek hen bij de regelingen als ze dat willen.

– Ga niet te ver uit elkaar wonen.

– Houd allebei contact met de kinderen.

– Ga de kinderen niet extra verwennen.

– Geef de andere ouder niet de schuld van het gedrag van de kinderen of van slechte cijfers.

– Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn.

– Blijf niet bij elkaar voor de kinderen.

– Geef een ieder de tijd om verdriet te verwerken.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.