Menu

Grote Stap voorwaarts, samengesteld gezin

barometer voor samengestelde gezinnen

barometer voor samengestelde gezinnenDe vakantie én de zon hebben hopelijk ons energiepeil verhoogd en wellicht nieuwe inzichten in elkaar gegeven. Soms positief, soms minder plezier en vaak weer een stap verder in het ritsen van een nieuw samengesteld gezin. De mogelijkheden die dit kostbare moment u bieden, zijn enorm. Kunst is het dan ook die kostbare gelegenheid met vele handen aan te grijpen!

Dit speelt ook voor Suzanne en Karel met hun – schrik niet – jawel zes (stief-) kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 14 jaar. U denkt nu wellicht direct: ‘pfffff ……..tropenjaren’ en daarmee slaat u de bekende hamer op zijn kop. Tropenjaren maar dan niet langer meer met hoofdletter T. De jaren van doorploegen liggen inmiddels achter dit drukke, kleurrijke, samengesteld gezin.

Juist daarom pakten Suzanne en Karel deze zomer groots uit. Maar liefst drie weken lang huurden zij een huis aan het water in Friesland; zon, water, speeltuinen, bootjes, geen-klok- om-de-nek, typische Friese tradities als skûtsjesilen, ringrijden en fierljeppen stonden garant voor de nodige afleiding.

Of het nu de buitenlucht was of de lange periode met elkaar, wie zal het zeggen. Voor Suzanne en Karel was het een schot in de roos, een professioneel darter zou er jaloers op zijn geweest. Suzanne had er eerlijk gezegd wel tegenop gezien: ‘als het allemaal maar goed gaat’. De reden dat zij het toch aandurfden was met name dat Friesland niet ver rijden was en als het niet goed zou gaan, zij – in wat voor een samenstelling dan ook – op konden breken. Gewoontes en eigenaardigheden hadden duidelijk de tijd gekregen om te kunnen beklijven en te accepteren van elkaar.

Voordat de vakantie aanbrak spraken wij elkaar. Het idee werd geboren om een soort van escapespel te bedenken waar iedereen aan deel zou nemen. Zoals ieder spel, had ook dit spel duidelijke regels nodig. Spelregels die met elkaar werden samengesteld. Geen spel zonder ‘u gaat terug naar af en gaat niet langs start’ of op het ganzenbord ‘richting de put’:

Afspraken niet nakomen: 2 rode stippen

Kamer niet opruimen: 1 rode stip

Bord niet leegeten: 1 rode stip

De truc zat hem in het verdienaspect oftewel de andere kant van de wip:

Samen iets doen: 3 groene stippen

Afspraken nakomen: 2 groene stippen

Boodschappen doen: 1 groene stip

Enfin bedenkt u zelf maar wat hier nog meer had kunnen staan. Iedere avond na het avondeten en opruimen (1 groene stip) stonden de kinderen ‘gewapend’ met hun rode en groene stippenvellen klaar. De doorgaans zo verschrikkelijke lelijke meterkastdeur was beplakt met een groot vel, waarop alle stippen links en rechts van de barometer konden worden geplakt. Het nodigde iedereen uit (ja ook de ‘jullie-begrijpen-kinderen-niet-ouders’) het meest positieve in zich naar voren te brengen.

Voor dit kakelbonte samengesteld gezin is het een uitdaging geworden om deze positiviteit naar de toekomst toe vast te houden. De barometer is dan ook ingepakt en wel van vakantie teruggekomen en heeft een centrale plek in huis gekregen. Het is omgedoopt tot ‘meet de sfeer’. Iedere 14 dagen zit het gezin om de tafel om met elkaar deze ‘meet de sfeer’ te bespreken. Het doel hiervan is de communicatie zo zuiver mogelijk te houden en kinderen uit te nodigen zaken ook binnen het nieuwe gezin kenbaar te maken. Ieder samengesteld gezin kent het fenomeen ‘doorlaatbare grenzen’. Gebeurtenissen worden vaker (eerst) met de andere ouder besproken, dan met de ouder in het nieuwe gezin. Het is goed dat kinderen bij beiden terecht kunnen.

Mijn tips:

– stel samen duidelijke huisregels vast

– laat iedere ouder zijn/haar eigen kind(eren) opvoeden

– plan een vast moment in om met elkaar positieve en negatieve zaken te bespreken

– spreek niet negatief over de andere ouder

– gun het tijd en verwacht niets van een stiefband (probeer onvoorwaardelijk te zijn)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.