Menu

Heb jij het gevoel dat emoties je bij je scheiding overspoelen?

emoties bij scheiding

Je hebt emoties, maar je bent ze niet!

Birgit komt al een tijdje wekelijks bij me sinds de definitieve breuk met Peter. Drie maanden geleden belde ze me in paniek op omdat ze het gevoel had deze afschuwelijke periode in haar leven niet alleen door te komen. 

Ik ben psycholoog en geen coach, dus ik moest even nadenken over dit verzoek. In principe komen mensen bij mij die helemaal vastgelopen zijn in een bepaald patroon of situatie, waar ze zelf niet uit komen. Als liefdesverdrietpsycholoog heb ik een rotsvast vertrouwen in de helende kracht die het leven biedt door het gewoon te leven. En in de kracht die mensen opbrengen om normale tegenslagen in het leven op te vangen. Een liefdesbreuk is zo’n normale tegenslag. Maar Birgit overtuigde me toch dat ze me nodig had. Ze was zo vreselijk in paniek. 

Een baken in de paniek

Het ging al lange tijd niet goed tussen haar en Peter en Birgit was in de veronderstelling dat ze er samen hard aan werkten om het goed te krijgen. Maar op een avond ontdekte ze plotseling en geheel onverwacht dat Peter al een tijdje een buitenechtelijke relatie had. Ze raakte volkomen in paniek. Ze vertrok direct uit hun huis en logeert sindsdien met haar twee kleine kinderen bij haar zus. De volgende dag al belde ze me dus op. Ze had een ‘baken nodig in de woelige zee’, zo omschreef ze haar behoefte. Sindsdien loop ik als het ware met haar mee op weg terug naar het veilige strand. 

Schokken en schommelen

Ik heb daardoor dus goed kunnen waarnemen hoe de grootste paniek bij Birgit een beetje luwde en plaatsmaakte voor groot onbegrip en woede en later ook verdriet en opluchting. Al die emoties golven voortdurend heen en weer. Dat is heel normaal. Er wordt wel beweerd dat emoties na rouw of een heftige breuk keurig lineair verlopen en van woede, naar ontkenning, naar verdriet en dan naar kalmte gaan, maar geloof me, dat schokt en schommelt de eerste periode voortdurend heen en weer. Pas na verloop van tijd is het mogelijk om te zien en voelen hoe de heftigste emoties wat aan kracht afnemen.

Woorden, woorden, woorden

Elke sessie met Birgit begint steevast met een stortvloed aan woorden en tranen. Ze kan goed uiting geven aan alles wat zij voelt. En dat doet ze gelukkig ook. Ze loopt bijna letterlijk over. De eerste paar keer vertelde ze steeds over haar woede op Peter. En ze vertelde ook hoe verdrietig ze was dat hun liefde voorbij is, hoeveel ze van hem hield en naar zijn aanwezigheid hunkerde. Dan weer vertelde ze vol afschuw over zijn bedrog en hoe diep de teleurstelling voor haar is dat hij hun leven als gezin zo op het spel heeft gezet. Hoe blij ze ook was hem niet onder ogen te hoven komen. Ook kwam een gevoel van opluchting steeds weer langs, omdat de moeizame relatie die ze met hem had, nu definitief voorbij leek te zijn. Daarna kwamen de verhalen over haar jeugd en hoe eenzaam ze zich had gevoeld als nakomertje in een groot gezin en als klein zusje van vijf verbaal zeer sterke broers en zussen. 

Kijken naar emoties

Ik leerde Birgit in de loop van de weken naar haar emoties te kijken. Dat klinkt gek, want emoties overspoelen je en hoe is het mogelijk daarnaar te kijken? Birgit geloofde aanvankelijk niet hoe ze dat ooit zou kunnen, zo overweldigend ervaarde ze het verdriet dat haar was overkomen. Maar ik leerde haar bijvoorbeeld hoe je al schrijvend wat meer zicht kan krijgen op je emoties, zodat je langzaam, langzaam weer grip en regie krijgt over je leven.

Schrijven is heilzaam

Misschien is het voor jou ook een idee om eens uit te proberen als je overspoeld wordt door grote emoties. Pak een groot vel papier en een pen die lekker schrijft en schrijf dan eens tien minuten (of langer) onafgebroken op waar je je zo onmachtig over voelt. Je haalt je pen niet van papier, maar schrijft alles op wat er in je opkomt. Je zal zien dat dit al helpt om je emoties wat tot bedaren te brengen. Maar dan komt de volgende stap. Leg het vel papier weg en slaap er een nachtje over. Lees alles wat je hebt geschreven de volgende dag nog eens door en haal dan de belangrijkste vraag over jezelf uit de brij van woorden en mail mij die vraag. Het zijn eigenlijk drie stappen waardoor je wat afstand neemt van je overspoelende emoties en op het veilige strand aankomt: 1. Uiting, 2. Bezinken. 3. Reflectie.

Ik ben benieuwd naar je ervaring hiermee en ik geef je gegarandeerd antwoord!

Mail je vraag naar: info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl

Hester Schaart

Kijk ook eens naar dit filmpje:

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.