Menu

Boek ‘Marathon en Liefje’ helpt kind scheiding verwerken, win een exemplaar

9 reacties
Gwen Eckhaus

Scherven zonder geluk

Ik denk niet dat er veel mensen zijn, die er als kind al van droomden om later als ze groot zijn een alleenstaande vader of moeder te worden.  Ik in ieder geval niet.

Ik wilde actrice worden of schrijfster. Maar ‘alleenstaand moeder ?!  Nee, dat stond niet op mijn lijstje. Toch ben ik, tegen alle verwachtingen in, alle drie geworden.

Late moeder

Omdat ik na de toneelschool voornamelijk met mijn carrière bezig was, en eerlijk gezegd ook niemand leuk genoeg vond om zwanger mee te worden, werd ik wat men noemt ‘een late moeder’.  Pas na mijn veertigste ontmoette ik ‘de ware’, en kort daarop werd mijn dochter geboren. Op de valreep had ik alles wat m’n hartje begeerde.  Een leuke man, een prachtig kind en een goed lopende carrière. Ik kon m’n geluk niet op, of wel? Zeker, want ook geluk kan op, is gebleken.

Verdrietig

Na vijf jaar zijn we uit elkaar gegaan. En daar zat ik, verslagen en verdrietig over het opbreken van mijn gezin. En ook, al is het inmiddels lang geleden, zit daar soms nog verdriet. Want was het niet vooral ons kind dat ging scheiden? Letterlijk een vader en een moeder moeten verdelen. En hoe kon ik haar daar in helpen? Ik, die als ouder zelf even niet wist hoe nu dat veilige nest te zijn, als er één was gevlogen.

Praten was lastig

Praten was lastig, voor ons allebei, want voordat ik er erg in had rolde er wel weer wat lelijks uit mijn mond, en mijn zesjarige wilde er al helemaal niet over hebben.

Kinderboekjes over ‘scheiden’ waren er toen niet zo veel, en wat er was vond ik  confronterend en weinig subtiel met titels als: “ Tim heeft nu twee huizen” of “Een tandenborstel bij mama en bij papa”.

Smijten en tekenen helpt kind scheiding verwerken

Toch vond ik een paar oplossingen om het verwerkingsproces bij mijn dochter in gang te zetten. Als eerste liet ik haar maar eens een flink servies stuk smijten, en als tweede ben ik met haar gaan tekenen.

Vooral dat porselein aan barrels luchtte haar behoorlijk op.  Mijn dochter was boos. Dat voelde je aan alles, maar ze kon het niet kwijt. Op school vonden ze haar alleen maar “erg aanwezig”, “en of ze niet eens met iemand kon gaan praten”?  Nou was praten wel het laatste waar dat kind zin in had.  Bij elke poging tot iets van een gesprek sloten haar kaken zich als een oester.

Uiteindelijk ben ik naar de kringloop gegaan en heb een stapel oud servies gekocht.

“Zo” zei ik tegen haar ” smijt die maar eens lekker tegen het muurtje in de tuin”.  Ze keek me verbaasd aan. “ Ja, dat mag” vervolgde ik geruststellend “ nee, dat moet zelfs”.  Nog steeds was daar grote twijfel, dus om het goede voorbeeld te geven heb ik éen van de borden gepakt en ‘beng’  tegen de muur stuk gegooid. Scherven zonder geluk, maar wel fijn. Daarna volgde mijn dochter aarzelend mijn voorbeeld. Bij elk bord werd ze enthousiaster en kwam er af en toe zelfs een kreet uit. Toen de doos met servies leeg was, zag ze er in ieder geval stukken beter uit.

Boek Marathon en Liefje

Vanwege het buren gerucht, we waren net in een nieuwe buurt verhuisd,  hebben we het bij deze ene keer gelaten.  Daarna ben ik met haar gaan tekenen en vertelde daar dan een verhaaltje bij.  Hier is uiteindelijk ‘Marathon en Liefje’ uit ontstaan.

Marathon en Liefje

Al tekenend en verhalen vertellend zijn we tot een mooi verwerkingsproces gekomen.  Deze periode ligt inmiddels ver achter ons en hebben we een nieuw evenwicht.  Maar ik gun iedereen hetzelfde. Wie weet kan Marathon en Liefje ook bij jullie een uitkomst bieden. Ik hoor het graag. Mailen kan altijd : info@marathonenliefje.

Gwen Eckhaus

Gwen is een Nederlandse actrice, scenarioschrijver en alleenstaande moeder. Ze was te zien in diverse televisie series en speelfilms o.a.: De Avonden, Switch,Spoorloos,Ivoren wachters, Hofmans Honger, Baantjer en vele andere productie’s.

Wil jij een exemplaar van het boek ‘Marathon en Liefje’ winnen? Laat dan onder deze blog een bericht achter waarin je beschrijft waarom het boek jou of jouw kind kan helpen bij de verwerking van je scheiding. De verloting vindt plaats op 27 augustus.

REACTIES

Anne - 13 aug 2018

Ik zou heel erg graag dit boek willen winnen voor mijn dochter. We hebben net een heel moeilijke scheiding achter de rug, maar zitten beide nog midden in het verwerkingsproces. Ik denk dat dit haar hier heel erg bij zal kunnen helpen.

ML - 13 aug 2018

Voor welke leeftijd is dit boek geschikt? Mijn zoon is 3,5jaar. Heeft ook veel woede in zich. Servies ga ik ook eens proberen :) Lees wel boeken uit de bieb voor maar zijn ook niet altijd geschikt. Wellicht is dit boek iets voor hem?!

Debbie - 15 aug 2018

Ik lig in scheiding en gisteren aan onze twee jongens verteld dat paps en mama gaan scheiden. Veel verdriet bij de kinderen, verschrikkelijk om te zien. Ik ging ook op zoek naar een boekje over scheiden en kwam op deze site terecht. Ik zou graag een exemplaar ontvangen. Het zou ons erg helpen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 15 aug 2018

Sterkte in deze beginfase Debbie! Het boek is voor jonge kinderen ML, dus ook geschikt voor een jongetje van 3,5 jaar.

M - 16 aug 2018

Heel herkenbaar, die boosheid en frustratie. Ook wij zitten er helaas nog middenin. Mijn dochters lezen heel graag en willen graag voor dit boek in aanmerking komen.

RB - 16 aug 2018

Ik ben inmiddels een paar maanden gescheiden. De Kids en ik vinden het erg lastig, veel pijn en verdriet. Misschien dat dit boek ons kan helpen. Ik kom hiervoor graag in aanmerking.

Nienke - 16 aug 2018

Helaas ben ik net (en ongewenst) gescheiden. Mijn kinderen van 5 en 7 vinden het moeilijk te accepteren dat zoveel voor hen wordt beslist, op een manier die ze helemaal niet willen. Om de paar dagen verkassen, in 2 huizen wonen, verhuizen uit het bekende ouderlijke huis, apart op vakantie, andere regels, een nieuw stiefgezin, de ene ongedachte verandering volgt op de andere. Vooral mijn zoon van 7, die sociaal-emotioneel wat problemen ondervindt, vindt het moeilijk zijn emoties te uiten, lijkt er bang voor te zijn. Hij durft niet echt te huilen, of voluit boos te zijn, hoewel ik zie, voel en merk dat hij overloopt van deze emoties. Wanneer barst de bom, vraag ik me af. Verhaaltjes, boeken, tekenen, een boos-kussen, een schreeuw-en-schop-bank, een therapeut,..... het lokt hem niet uit de tent om zijn emoties vrij baan te laten. Ik zoek een ingang naar zijn gevoelens, zodat ik hem kan helpen verder te gaan. Misschien vind ik dat in dit boek? Ik hoop het, ik wil niets liever dan dit hobbelige pad wat eenvoudiger voor hem te maken.

Michael - 16 aug 2018

ik hoop mijn dochter van 4 te kunnen helpen met dit boek bij haar verwerking van de scheiding van haar ouders

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 30 aug 2018

Gefeliciteerd Michael en Nienke! Jullie hebben het boek gewonnen. Kunnen jullie je adresgegevens sturen naar info@nieuwestap.nl, dan zorgen wij ervoor dat het boek jullie kant op komt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.