Menu

Hoe je narcisten het nakijken geeft

narcisme

Na twee relaties met een narcist trok ik er helaas vaker één aan. Ook op andere vlakken in mijn leven. Ik hoor dat ook van cliënten in mijn praktijk. Vaak herkennen ze er nog meer in hun omgeving. Alsof we ze aantrekken. Waarom is dat? En kun je dat voorkomen?

Wat maakt je aantrekkelijk voor narcisten?

Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Juist omdat zij die eigenschappen zelf niet hebben. Op deze manier kunnen ze zich dat via jou toe-eigenen.

Narcisten vallen ook op zelfstandige, sterke vrouwen en mannen. Dit versterkt hun ideaalbeeld naar buiten. In beide gevallen ben je niet meer dan een instrument, een verlengstuk van henzelf.

Waarom juist jij?

Dat heeft te maken met je wonden uit je verleden. Narcisten mogen dan zelf empathie en gevoel ontberen of heel weinig hebben, ze weten er verduveld goed gebruik van te maken. Daar haken ze op aan.

Vrijwel iedereen maakt in zijn leven wel iets vervelends mee. Dat kan iets traumatisch zijn, maar dat hoeft niet. Bij trauma denken we gelijk aan iets groot, zoals een ongeluk of misbruik. Bij wonden denken we gelijk aan gemeen spel. Maar het kan ook iets kleins zijn. Iets dat is ontstaan doordat je ouders, of een van je ouders, je naar hun beste kunnen hebben willen beschermen.

Gewond

Als je deze emotionele pijn die je daarbij hebt opgelopen, niet hebt kunnen verwerken, loop je een wond(en) op. Die neem je met je mee. Daar zoek je heling voor en vaak doen we dat bij een liefdespartner. Dat is vaak wederzijds, waardoor je daarvoor afhankelijk raakt van elkaar.

Dit is natuurlijk al een ding, maar als dat plaats vindt in een relatie waarbij wederkerigheid is en respect en liefde, dan zou je hier samen in kunnen groeien. Heb je echter te maken met een narcist, dan speelt hij of zij erop in. Het lijkt dat hij of zij je aanvult, maar dat is spel. De narcist diept je wond juist verder uit, waardoor je steeds meer afhankelijker wordt van hem of haar.

Op ontdekkingstocht

Het is heel normaal om je in het begin van een relatie open te stellen, je kwetsbaar op te stellen, toch? Ik vind van wel, en in een normale menselijke omgang werkt dat ook zo. Bij een narcist is dat gevaarlijk. Het is net zoals de zin bij een arrestatie in een film: “Alles wat je zegt, kan tegen je gebruikt worden”.

Als jij vertelt over je gevoelens, je angsten – ontstaan vanuit je wonden – dan haakt hij of zij er naadloos op in. Je voelt je helemaal compleet met hem of haar. Veilig. Misschien zegt een stemmetje in je wel dat er iets niet klopt, maar dat stop je weg. Het is toch helemaal perfect? Voor je het weet word je de relatie ingezogen en leeggezogen.

Jezelf beter kennen dan ooit

Om weerbaar te worden tegen de narcist(en) in je leven en de aantrekkingskracht kwijt te raken, is het goed als je erachter komt wat jouw wonden zijn. Ik had dat zelf nooit zonder hulp gekund. Juist doordat mijn coach en supervisor verder vroegen, door mijn pijn heen, werd het me duidelijk. Ook dat deze wonden niet alleen zorgen voor narcisten op mijn pad, maar dat het invloed had op mijn hele leven.

Terugkijkend is het juist goed dat deze mannen in mijn leven kwamen. Daardoor werk ik aan mezelf en heel ik mijn wonden. Pas nog zei een deelneemster van mijn training: “Wij werken aan ons zelf, wij groeien, en hij blijft wat hij is: leeg!”. Dat klopt helemaal. Ik kan gerust zeggen dat ik meer mezelf ben – en ken – dan ik ooit gedaan heb!

Wil je dit ook?

Graag werk ik samen met jou in coachtraject aan het onderzoeken en herstellen van jouw kindwonden. Klik hier om er meer over te lezen. Wil je erover praten, vraag dan op dezelfde pagina een focussessie aan. Dan spreken wij elkaar binnenkort.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = vier




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.