Menu

‘Ik zal zorgen dat jij opdondert’, tegen stiefmoeder

stiefmoeder stiefdochter

Ik zal zorgen dat jij opdondert!!” zei de stiefdochter tegen de stiefmoeder

Iedereen met stiefkinderen weet het allang: je stiefkinderen zijn niet automatisch blij met je.

Strijd om vader

Sterker nog, er kan een hele strijd ontstaan tussen stiefdochter en stiefmoeder. Het idee van dochter is “jij hebt mijn vader ingepikt”. Dat is op zichzelf al erg genoeg. In de ogen van dochter een misdaad.

Loyaliteit om moeder

Het verdriet van moeder kan de boosheid van dochter nog meer vergroten. Loyaliteit met moeder maakt soms dat dochters alle vriendelijke uitingen van stiefmoeder interpreteren als “concurrentie met moeder”.

Andere grenzen

Als stiefmoeder grenzen aangeeft, grenzen die haar vader misschien niet aan dochter stelt, is stiefmoeder de kwaaie pier, de nare stiefmoeder uit het sprookje. Als stiefmoeder doe je het dus nooit goed.

Stiefvaders

Stiefvaders doen het evenmin gemakkelijk goed, maar omdat zij vaak minder direct met de opvoeding van de kinderen betrokken zijn (en ook meer geneigd zijn zichzelf op de achtergrond te houden) hebben stiefvaders over het algemeen net ietsje minder last van hun positie.

Vrouwen zijn traditioneel toch wat meer met kinderen bezig, zij doen (ook al zijn we nog zo geëmancipeerd) vaak toch het grootste deel van de huishoudelijke zaken. Dit en naast de misschien wel “aangeboren” meer emotionaliteit van vrouwen maakt hen extra kwetsbaar.

Ik hoor daarom ook vaak vrouwen klagen dat hun vriend de dingen teveel op zijn beloop laat. Mannen halen eerder hun schouders op en gaan over tot de orde van de dag. Maar bij vrouwen blijven deze opmerkingen veel meer knagen. Natuurlijk zal het ook bij stiefvaders op den duur gaan knagen als kinderen rotopmerkingen maken, maar zij lijken toch eerder geneigd om het los te laten.

Daarnaast zijn veel mannen (niet geheel onterecht) bang dat de kinderen niet meer zullen komen. Als er een redelijke band is met de natuurlijke moeder valt dat wegblijven van de kinderen vaak wel mee, maar zo niet, dan hebben vaders wel wat te verliezen. En daarom laten zij zich soms zelfs ronduit chanteren door hun kinderen. Stiefmoeder staat in de kou.

Het is niet gemakkelijk hiermee om te gaan.

 

Nellie Timmermans www.interpunctie.nl

06-21.59.24.35

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 × twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.