Menu

Inkomensafhankelijke combinatiekorting na de scheiding

We kregen een vraag over de inkomensafhankelijke combinatiekorting na de scheiding. Hoe zit dat precies? Kunnen jullie dat allebei ontvangen?

Ik heb een regeling met mijn ex dat ik kinderen 1X in de 2 weken heb.

Dus geen co-ouderschap.
Nu heb ik in 2015 inkomstenbelasting ingevuld en heb aangegeven dat ik recht heb op inkomensafhankelijke combinatiekorting omdat mijn jongste zoon vaker bij mij is. Oftewel 3 dagen in de week.
Nu heb ik bericht gekregen van belasting dat ik dit deel moet terug betalen (€1900,-) tenzij ik kan aantonen dat het ook daadwerkelijk zo is.
Ik heb dit overlegd met mijn ex en heb het op papier gezet om samen te ondertekenen en terug te sturen.
Alleen nu ik het heb geschreven wil ze het niet tekenen omdat ze bang is dat ze belasting geld moet terug betalen over 2015.
Mijn vraag is; is het ook zo dat ze minder belastinggeld (inkomensafhankelijke combinatiekorting) krijgt als ik er alsnog recht op heb? En of ze dat geld (of gedeelte ervan) van haar terug kunnen eisen?

De hoogte van de  korting die de moeder kan ontvangen staat los van het feit of u wel of geen korting ontvangt.

Om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet worden  voldaan aan onder meer de volgende voorwaarden: (Bron belastingdienst)

  • Uw kind is op 1 januari jonger dan 12 jaar.
  • Uw kind staat ten minste 6 maanden in 1 kalenderjaar bij de Basisregistratie Personen ingeschreven op uw woonadres.
    Als u en uw kind korter dan 6 maanden op hetzelfde woonadres staan ingeschreven omdat 1 van u beiden overlijdt, krijgt u toch de korting.
  • Uw arbeidsinkomen is hoger dan een vastgesteld bedrag. Of u krijgt de zelfstandigenaftrek of kunt deze krijgen.
  • U bent alleenstaand en u werkt. Of u hebt een fiscale partner,  u werkt beiden en u hebt het laagste arbeidsinkomen.

Bent u co-ouder? En staat uw kind bij de Basisregistratie Personen ingeschreven op het woonadres van de andere ouder? Dan hebt u toch recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind doorgaans ten minste 3 hele dagen per week in elk van de huishoudens verblijft. U voldoet ook aan deze eis als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verblijft.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × = 10
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.