Menu

Is een vechtscheiding te voorkomen? 5 Tips

Is een vechtscheiding te voorkomen?

Is een vechtscheiding te voorkomen?

Een vechtscheiding is iets wat niemand wenst mee te maken als hij of zij gaat scheiden. Zeker niet als je samen kinderen hebt, want die zijn dan meestal degenen die er het meest last van hebben. Wat is een vechtscheiding precies? En hoe zou je dit kunnen voorkomen?

Wat is een vechtscheiding?

Van de ruim 35.000 scheidingen in ons land, zijn er zo’n 7.000 een vechtscheiding. 

Wat is de juiste definitie van een vechtscheiding? De naam zegt het al: er wordt ‘gevochten’ tijdens de scheiding. Niet fysiek, maar we kunnen wel zeggen dat het verder gaat dan negatieve gevoelens richting je ex en ruzie met elkaar door de scheiding. Eigenlijk wordt er bij een vechtscheiding alles aan gedaan om maar niet aan de wensen of behoeften van de ander te hoeven voldoen. Er wordt eigenlijk ruzie gemaakt over alles. Een compromis over iets sluiten is geen optie en de gemoederen lopen vaak zo hoog op, dat het alleen nog in de rechtbank kan worden ‘uitgevochten’. Beide partijen met een eigen advocaat. Want met een gezamenlijke advocaat kijkt deze naar jullie beide wensen en probeert hier afspraken over te maken waar jullie het over eens zijn. Dus dat is geen optie meer en moeten jullie beiden een eigen advocaat in de arm nemen die voor ieders eigen belang opkomt. 

is een vechtscheiding te voorkomen?

Oorzaken vechtscheiding

Bij bijna alle vechtscheidingen zijn de meest voorkomende oorzaken de kinderen en de financiën. Kinderen zijn ouders het meest dierbaar, dus zijn zij ook het meeste waard om voor en over te vechten. De emoties lopen vaak zo hoog op, waardoor het nog lastiger is de punten vanuit een zakelijk en praktisch perspectief te bekijken. Hierdoor wordt het maken van afspraken nog moeilijker. De drang om het de ander zo lastig mogelijk te maken is vaak erg hoog. Bovendien werkt het Nederlandse echtscheidingssysteem bij de rechtbank ook niet echt mee. Een van de partijen legt een eis neer, de ander moet zich verdedigen, komt met een tegeneis, de rechter moet zich erover buigen, en zo verder. Heel veel heen en weer gepingpong.

Is een vechtscheiding te voorkomen?

Meestal is de aanleiding van de scheiding iets waar een van beiden heel zwaar door gekwetst is en dus erg boos en verdrietig. Maar je kunt als ouders wel proberen een vechtscheiding te voorkomen. Het belangrijkste is dat je toch probeert je gevoelens even heel ver op de achtergrond te parkeren. Alleen dan kan je de zaken veel beter en realistischer bekijken.  Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee kunt houden en zo mogelijk een vechtscheiding kunt voorkomen.

5 Tips

  • Probeer altijd op een respectvolle manier met elkaar te praten en de ander altijd in zijn/haar waarde te laten. We weten dat dit niet makkelijk is, maar probeer bijvoorbeeld het belang van de kinderen voorop te zetten; 
  • Sta open voor de wensen van de ander. Luister naar elkaar en denk na over wat de ander zegt en vraagt. Dit helpt echt om tot oplossingen te komen;
  • Bereid je goed voor. Als je je inhoudelijk goed voorbereid en weet wat het scheidingsproces inhoudt, dan ga je al wat relaxter het proces in omdat je in grote lijnen weet wat er gaat gebeuren;
  • Focus niet alleen op je eigen belang. Mensen die in een vechtscheiding zitten, focussen zich voornamelijk op hun eigen belang en denken niet meer aan de ander. In de ander verplaatsen is misschien te moeilijk, verplaats je dan in de kinderen; 
  • Probeer met een mediator tot gezamenlijke oplossingen te komen. Dat kan voorkomen dat je samen met je eigen advocaat tegen over elkaar bij de rechter zit om alles uit te vechten.

Het is wel duidelijk dat het voorkomen van een vechtscheiding voor iedereen die bij de scheiding betrokken is, van belang is. Niemand wil een lange, nare, bittere procedure waarin alleen maar ruzie wordt gemaakt en met wordt gegooid. Na de scheiding zal je immers toch nog met elkaar om moeten blijven gaan als je samen kinderen hebt. Het is dus voor iedereen het beste de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wil je weten meer weten over bijvoorbeeld bemiddeling om een vechtscheiding te voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk duidelijk advies geven, wel zo prettig. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.