Menu

Leer jezelf kennen op de zwarte piste

jezelf leren kennen

De meeste mensen die bij mij aankloppen met heftig liefdesverdriet weten echt niet meer dat het leven soms ook best leuk kan zijn. Ze zien alleen de punten van hun schoenen, of erger nog, door de bomen het bos niet meer. Zo ook Olga, die na een heftig liefdesavontuur met een Tsjech die ze op wintersportvakantie had leren kennen, weer heel alleen op de bank zat, avond na avond, nu al een jaar.

‘Voordat ik hem leerde kennen, was mijn leven heel anders! Ik was elke avond op stap met vriendinnen en vrienden. We hadden veel pret en ik was actief in het vrouwenrugbyteam. Een keer trainen door de week en in het weekend wedstrijden.

Ik houd heel erg van Line Dance, dus ook dat deed ik elke week twee keer. Beide verenigingen vroegen een actief lidmaatschap van me dus ik stond ook nog een avond in de week achter de bar op het veld. Met de LineDanceclub waren we vaak op stap op zondag. En daarnaast had ik natuurlijk mijn drukke werk als bureaumanager van een bouwbedrijf.’

Pendelen

Toen Olga Tomás op een wintersportvakantie leerde kennen, viel ze als een blok voor hem, en hij voor haar. Olga was altijd al een behoorlijk goeie skiër, maar ineens durfde ze met hem de zwarte piste af te suizen. Beiden wilden na de vakantie niets liever dan altijd en altijd bij elkaar zijn. Dat kon natuurlijk niet zomaar met hun drukke levens. Dus het eerste jaar was het heen en weer pendelen.

Een keer per maand was Olga een week bij Tomás in Brno en een week in de maand hij bij haar. Met veel kunst- en vliegwerk kregen ze hun werkgevers zover dat dat kon. De rugby en de LineDanceclub werden per direct opgezegd. In het tweede jaar kon de werkgever van Tomás zijn week afwezigheid niet meer waarderen, dus besloot hij rigoureus zijn baan op te zeggen en naar Nederland te verhuizen.

Spijt

‘Ik was in eerst instantie dolblij,’ vertelt Olga snikkend, ‘maar al snel bleek dat Tomás helemaal niet kon aarden. Hij vond hier geen werk en hij wilde ook nooit eens mee uit. Binnen twee maanden vertelde hij me dat hij een verkeerde beslissing had genomen en nam hij het vliegtuig terug naar huis.’ 

‘Ik begrijp maar niet waarom hij het niet wilde proberen, het leek wel alsof zijn komst hiernaartoe helemaal niets met mij te maken had… ‘ Met dikbetraande ogen kijkt Olga op. ‘Ik begrijp er niks van. Hij is nu een jaar geleden vertrokken en ik kan hem maar niet vergeten. Ik durf niet met hangende pootje terug naar mijn LineDanceclub en het rugbyteam was al nog altijd zwaar geïrriteerd dat ik ze zo plotseling in de steek had gelaten. Ik heb er zo’n spijt van. Mijn leven is een ruïne.’

Ken jezelf!

Als ik de deur achter Olga sluit, houdt haar verhaal me nog de hele dag bezig. Waarom nemen wij zo graag de zwarte piste? Wat zorgt er toch voor dat we in de liefde vaak kiezen voor de heftigste gevoelens, de hardste kick, de grootste uitdaging? Waarom? Want na dat grote geluk vallen we ook weer zo hard naar beneden. We suizen met onze kop richting de afgrond naar omlaag. En net als Olga vragen we ons dan af: hoe kom ik weer in mijn oude vertrouwde doen?

Ik zou er zo graag een eenduidig advies over geven. Maar ik denk dat het in de liefde gewoon vaak zo gaat. En je kunt niets anders doen dan bewuste keuzes te maken. Zorgen dat je je realiseert wat de consequenties en de risico’s zijn van de zwarte piste nemen. Als je die neemt, besef dan dat de afdaling ook hard zal gaan. Er is niets aan te doen. 

Maar besef ook dat je, beneden aangekomen, weer tot rust zal komen en de stappen zal zetten die nodig zijn. En van elke afdaling leer je beter skiën. Van een heftige liefde leer je jezelf weer veel beter kennen!

Wil je geholpen worden in een nieuwe koers na een heftige liefdesbreuk? Wil je je gebroken hart krachtig herstellen en je weer volledig en heel voelen? Wil je professionele hulp bij deze rouwverwerking? 

Maak dan gebruik van het Alleen Krachtig Verder Plan: een compleet online programma, waarbij je intensief geholpen worden in deze rouwverwerkingsreis. Je vindt het hier: https://liefdesverdrietpsycholoog.nl/het-alleen-krachtig-verder-plan/. Je kan direct starten met jouw krachtige herstel, begin vandaag nog!

Hester Schaart

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.