Menu

Liever bij elkaar blijven? Let dan op je rekening!

1 reactie
Balans in je relatie

De gezamenlijke bankrekening

Misschien heb je als koppel een gezamenlijke rekening, misschien ook niet. Als je die wel hebt, stort je natuurlijk beiden regelmatig het afgesproken bedrag, zodat je daarmee de afgesproken uitgaven kan doen.  Heb je geen gezamenlijke rekening, dan ontkom je ook niet aan die afspraken. Wie betaalt wat en hoeveel? Wat is ‘eerlijk’? Gedoe over geld komt vaak voor.

De relatie-rekening

Bankzaken is één, maar relatiezaken is twee. Je hebt per definitie als koppel een gezamenlijke rekening in de vorm van de emotionele relatie-rekening. Hierop stort je naar eigen goeddunken onbeperkt liefde en giften en je neemt naar eigen goeddunken ook liefde en giften op. Je kunt er zelfs voor kiezen om alleen maar te storten (laat je partner maar lekker opnemen en genieten), of alleen maar op te nemen (laat je partner maar storten!).

Het nare van een relatie-rekening is, dat de cijfermatige objectiviteit ver weg is. Op je bankrekening kun je eenvoudig aflezen wie wanneer hoeveel heeft gestort of opgenomen en wat het saldo is.  

De relatie-rekening is helaas complexer. Misschien stort je naar je eigen mening wel wekelijks een hoog bedrag. Je brengt immers de kinderen naar school, bent wekelijks 2 dagen thuis om ze uit school op te vangen, poetst het huis, doet de boodschappen, ruimt op. 

Mag de ander ook iets doen?

Ja, die werkt iets meer, poetst iets minder, laat jou elke zaterdag uitslapen, doet kleine reparaties, gaat mee naar sporttraining. Is dat meer of minder waard dan jouw stortingen?

En dan de opnames! Wat is eigenlijk een opname..? Dat je zaterdag mag uitslapen ongetwijfeld. Dat je zelf je huis ‘mag’ schoonmaken? Voor poetsfanaat en perfectionist Monica Geller uit de serie friends is het een genot en dus een opname, maar voor de meesten zal het een storting zijn. Maar is dat zo en zo ja, hoeveel? Geen idee. Geen idee hoe het voor die ander is.     

Boeit het?

Het boeit zeker. Wat boeit is dat we voortdurend stortingen en opnames doen zonder van elkaar te weten wat exact een storting was, wat een opname en hoe die zich tot die van de andere partner verhouden. Wie staat bij wie in het krijt? Wie is de gever, wie de nemer, of is er evenwicht? Dus ja, het boeit. Dat boeit omdat we het voortdurend bijhouden voor onszelf.

In gesprek met die ander zul je moeten uitvinden hoe jouw stortingen en opnames worden gewaardeerd, op waarde geschat. Misschien wordt jouw dagelijkse “ik breng de kinderen naar school”-storting wel gezien als een opname, omdat je dan meteen even op het schoolplein je dagelijkse portie small talk haalt. Dus hoezo storting? En éen zinnetje hiervan vandaag ligt al snel het “wat zou je anders die dag moeten doen?”-verwijt op de loer… 

Balans in je relatie

In een relatie ben je samen. Je relatie-rekeningsaldo zou in evenwicht moeten zijn: wederzijdse stortingen en onttrekkingen zijn in balans, voelen goed. Je weet van elkaar wat stortingen en onttrekkingen zijn en je handelt in dezelfde valuta, spreekt gelijke taal. Het onderhandelen over things-to do (ook dat doe je de hele dag) wordt makkelijker: je weet immers op welke manier de gezamenlijke rekening het meeste wordt gevoed. Zo haal je het beste uit elkaar en voed je tegelijkertijd de relatie het meest. 

Even een doordenkertje tot slot: als jouw storting op de rekening stiekem een opname voor beiden betekent, jij gaat trainen met je kinderen (leuk!) en je partner slaapt daardoor uit (heerlijk!) dan ga je goed!

Pep Degens

Relatietherapie Amersfoort e.o.

Lees ook de andere blogs van Pep.

REACTIES

Fien - 22 jul 2021

Mooi metaforisch beschreven!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = twintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.