Menu

Nieuwe start? Wat zijn de stappen?

Nieuwe start? Wat je moet weten over je rechten en plichten

Een echtscheiding is een grote stap. Zowel emotioneel als praktisch. Het is niet alleen een kwestie van afscheid nemen. Het betekent ook afspraken maken over allerlei zaken. Van financiën tot de zorg voor de kinderen. Je krijgt te maken met rechten en plichten waar je misschien niet eerder over hebt nagedacht. 

Wat regelt de wet bij een scheiding?  

Heb je te maken met een echtscheiding? Dan zijn er een aantal dingen die wettelijk geregeld moeten worden. Denk aan de verdeling van jullie gezamenlijke bezittingen. Maar ook de schulden moeten verdeeld worden. En afspraken over eventuele alimentatie. Hebben jullie kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Hierin leg je vast wie wanneer voor de kinderen zorgt en hoe belangrijke beslissingen worden genomen. De rechter kijkt bij het afronden van de scheiding altijd of de afspraken eerlijk zijn en of het belang van de kinderen voorop staat.  

Wonen: wat gebeurt er met het huis?  

Een veelvoorkomende vraag is: wat gebeurt er met ons huis? Hebben jullie samen een koopwoning? Dan zijn er meerdere opties. Eén van jullie kan de ander uitkopen, jullie kunnen het huis verkopen en de opbrengst delen. Of je kunt samen afspraken maken over tijdelijk blijven wonen. Bij huurwoningen is het iets eenvoudiger. Maar ook daar moet je beslissen wie in het huis blijft en wie een nieuwe plek zoekt. Zorg dat je hierover duidelijke afspraken maakt en deze eventueel laat vastleggen.  

Financiële afspraken maken  

Geldzaken kunnen ingewikkeld worden tijdens een scheiding. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat jullie gezamenlijk en individueel hebben. En hoe dit verdeeld wordt. Denk hierbij aan spaarrekeningen, pensioenen, leningen en andere bezittingen. Alimentatie kan ook een rol spelen. Als één van jullie minder inkomen heeft, kan er sprake zijn van partneralimentatie. Voor de kinderen is kinderalimentatie meestal verplicht. Schakel eventueel een mediator of financieel adviseur in om dit proces soepeler te laten verlopen.  

Hoe zit het met de zorg voor de kinderen?  

Hebben jullie kinderen? Dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de zorg en opvoeding. In het ouderschapsplan beschrijf je bijvoorbeeld:

  • Hoe de omgangsregeling eruitziet
  • Wie verantwoordelijk is voor welke kosten 
  • Hoe je met elkaar blijft communiceren

Het belang van de kinderen moet altijd voorop staan. Probeer conflicten te vermijden en werk samen aan een oplossing die voor iedereen werkt. Als het moeilijk is om er samen uit te komen, kan een mediator helpen.  

Rechtsbijstandverzekering: hulp bij juridische kwesties 

Een scheiding brengt vaak juridische vragen met zich mee. Met een rechtsbijstandverzekering bij Univé kun je rekenen op professionele hulp bij het oplossen van conflicten. Ben je goed verzekerd? Dan kun je gebruikmaken van de uitgebreide juridische ondersteuning die zij bieden. Zo krijg je bijvoorbeeld advies over:

  • Alimentatie
  • De verdeling van bezittingen 
  • Andere juridische zaken

Het fijne is dat je direct toegang hebt tot experts die je kunnen bijstaan. En dat zonder dat je hoge advocaatkosten hoeft te betalen. Dit geeft rust en zekerheid in een hectische tijd.  

Hoe ga je verder na de scheiding?

Na de scheiding begint een nieuw hoofdstuk. Dit kan spannend zijn, maar ook overweldigend. Het is belangrijk om praktische zaken op orde te krijgen. Goede voorbeelden hiervan zijn een nieuw budget, verzekeringen en eventueel een nieuwe woning. Maar vergeet ook niet om goed voor jezelf te zorgen. Zoek steun bij vrienden, familie of een coach als je merkt dat je het lastig vindt om alles te verwerken. Een nieuwe start is een kans om opnieuw richting te geven aan je leven. Dus neem de tijd om te ontdekken wat jou gelukkig maakt.  

Een scheiding kan ingewikkeld zijn. Maar met de juiste kennis en ondersteuning kun je het proces goed doorlopen. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 10




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.