Menu

Hebben grootouders recht op omgang na de scheiding?

omgang grootouders na scheiding

Het verzoek van twee grootouders om tegen de zin van de ouders omgang met hun kleinkind te hebben, is door het hof afgewezen. Net zoals ouders recht hebben op omgang met hun kind, hebben grootouders recht op omgang met hun kleinkind.

Hieraan is echter wel de voorwaarde verbonden dat de grootouders een nauwe persoonlijke band (family life) hebben met hun kleinkind. Het is dus niet voldoende dat er een bloedband is.

Omgangsregeling grootouders na scheiding

Als ouders geen omgang tussen de grootouders en het kind toestaan, dan kunnen de grootouders de rechtbank verzoeken om een omgangsregeling met hun kleinkind vast te stellen.

De grootouders dienen dan wel aannemelijk te maken dat er van de voornoemde nauwe persoonlijke band sprake is.

In een recente zaak wilden de ouders van twee kinderen niet dat de ouders van de moeder omgang hadden met hun kinderen. De grootouders stapten daarom naar de rechtbank en verzochten een omgangsregeling van één dag in de week. Hun verzoek werd afgewezen en de grootouders gingen in hoger beroep.

Nauwe betrekking?

Ondertussen was één kind meerderjarig geworden, dus had het verzoek alleen nog op het andere kind. Voor het hof stelden de grootouders dat er sprake was van een nauwe persoonlijke betrekking tussen hen en hun kleinkind.

De grootouders waren zeer betrokken geweest bij de opvoeding hadden veel contact met hem gehad. Ze hadden regelmatig op het kind gepast, naar school gebracht en gingen met hem op vakantie. Er zou sprake zijn van een bijzondere band tussen de grootouders en hun kleinkind.

De ouders gaven aan dat van dit alles weinig klopte. Er was slechts sprake van de gebruikelijke contacten zoals die tussen grootouders en kleinkinderen plaats hebben. Zo waren de ouders meestal bij de contacten tussen de grootouders en hun kleinkind aanwezig. De keren dat de grootouders zonder de ouders contact hadden of op hun kleinkind pasten of op vakantie gingen, waren niet aan te merken als een nauwe persoonlijke band.

Gebruikelijke contacten

Het hof stelde vast dat de grootouders na de geboorte van hun kleinkind zo nu en dan hadden opgepast, dat zij wel eens uitstapjes maakten en dat de grootouders en de kinderen een paar keer samen op vakantie waren geweest.

Het hof concludeerde dat de contacten tussen de grootouders en hun kleinkind niet anders waren geweest dan de gebruikelijke contacten tussen grootouders en kleinkinderen. De grootouders hadden geen substantieel deel van de verzorging en opvoeding van hun kleinkind voor hun rekening genomen en er was geen sprake van een structurele langdurige oppasregeling.

De grootouders hadden dan ook onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er sprake was van een nauwe persoonlijke betrekking. Het verzoek om een omgangsregeling werd daarom afgewezen.

Bron: jurofoon.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.