Menu

Online scheiden

online scheiden

Een scheiding regelen doe je niet iedere dag. Dus is de kans heel groot dat je ook niet precies weet wat je allemaal moet gaan regelen, hoe de procedure in elkaar steekt en welke regels eraan verbonden zijn. Om de scheiding daadwerkelijk aan te vragen bij de rechtbank heb je in Nederland altijd een juridisch expert nodig. Je kunt dit als burger niet zelf doen. Maar voor het traject ervoor, het klaar maken van het echtscheidingsconvenant, zijn er wel verschillende mogelijkheden. En sinds een aantal jaren is het ook mogelijk je scheiding zoveel mogelijk zelf te regelen door middel van een online echtscheiding. In dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt.

Juridische hulp bij scheiden

Met betrekking tot de juridische hulp die je nodig hebt om uiteindelijk een echtscheiding aan te vragen, heb je grofweg een aantal keuzemogelijkheden. Je kunt je afzonderlijk van elkaar of gezamenlijk laten vertegenwoordigen door een advocaat. Je kunt kiezen voor hulp van een mediator. Dit is een fijne manier van scheiden als je niet met ruzie uit elkaar wilt, maar er een paar zaken zijn waar je niet een-twee-drie samen tot een oplossing komt. Als laatste kan je tegenwoordig ook kiezen voor een online echtscheiding. Net als bij een advocaat en een mediator moet je samen eerst een heel traject doorlopen van het maken afspraken over alles wat verdeeld moet worden.

Die afspraken worden vervolgens vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit is het document wat meegestuurd wordt naar de rechter bij het indienen van het verzoek tot echtscheiding door een juridisch expert. Je kunt het voortraject waarin je alle afspraken maakt dus samen met een advocaat of mediator doen, maar ook samen als jullie in staat zijn met elkaar tot goede afspraken te komen. 

Online scheiden

Wat is online scheiden?

Een online echtscheiding is de meest snelle en goedkope manier van scheiden die er nu in Nederland mogelijk is. Bij een online scheiding ontvang je de benodigde documenten en vult deze zelf in samen met je aanstaande ex-partner. Wanneer alle afspraken door jullie zijn vastgelegd worden deze gecontroleerd door een juridisch expert en kan het dossier naar de recht. Op die manier wordt snel scheiden mogelijk gemaakt en is een persoonlijke advocaat of een bezoek aan de rechtbank niet nodig. De scheiding kan dan ook binnen vier tot vijf weken worden afgehandeld.

Een belangrijke voorwaarde is dus dat jij en je aanstaande ex-partner op een goede manier uit elkaar gaan en samen tot alle afspraken kunnen komen die nodig zijn om de scheiding rond te maken. Veel echtparen die vriendschappelijk uit elkaar gaan, ervaren online scheiden als een prettige manier van de scheiding regelen. Het gemeenschappelijk belang blijft namelijk op deze manier voorop staan.

Hoe werkt online scheiden?

Online scheiden is een snel proces waarbij je in principe alles helemaal zelf regelt. Je kunt hulp krijgen bij het opstellen, beoordelen en controleren van de documenten. De mate van hulp hangt bij de aanbieders af van welk pakket je kiest. Als je samen minderjarige kinderen, is een pakket waarbij je hulp krijgt bij het opstellen van een ouderschapsplan een goede optie. Je kiest het pakket dat het beste aansluit bij jullie wensen. Samen met je aanstaande ex-partner maak je vervolgens afspraken over alle zaken die geregeld moeten worden, zoals onder andere het (koop)huis, bezittingen en/of schulden, het pensioen, verzekeringen of de kinderen. Deze afspraken leg je zelf vast in het echtscheidingsconvenant.

Wanneer de documenten akkoord zijn, zal de juridisch expert het verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank en de procedure voor jullie afwikkelen. Je hoeft zelf dus niet naar de zitting. Wanneer de rechter de scheiding officieel uitgesproken heeft, zal deze worden ingeschreven bij de gemeente. Dan pas is de scheiding officieel.

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hiervan vanzelf bericht. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + zeven =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.