Menu

Rouwen om een geliefde kost tijd en aandacht

rouwen na verlies geliefde

Na een scheiding ervaren mensen vaak tegelijkertijd opluchting en kwetsbaarheid. Opluchting omdat voorbij is wat zo beklemmend was. Kwetsbaarheid vanwege de ongewisse toekomst. Fijn en pijn dus. Met dat gevoel van kwetsbaarheid kwam Sonja voorzichtig op de proppen in ons tweede gesprek.

Op een feestje

‘Ik was laatst op een feestje van mijn zus. Voor het eerst alleen, zonder Marc. Dat was best fijn, want iedereen was opgelucht dat hij er niet bij was met zijn luidruchtige gedoe. Ik ook. Maar toch ben ik al heel snel weer naar huis gegaan.’ Als we doorpraten over wat haar deed ‘vluchten’ van het feestje moet ze even snikken. ‘Het lijkt wel alsof ik van mijn familie vervreemd ben. Ik weet gewoon niet meer hoe ik me moet gedragen. Ik dacht ineens: wat voeg ik nou toe op dat feestje. 

Ik realiseerde me dat de grote verhalen en grappen en grollen die Marc vertelde me aan de ene kant enorm irriteerden, maar aan de andere kant ook houvast gaven. Ik hoefde dan niks, als hij op zijn praatstoel zat. Ik verschool me een beetje achter zijn lawaai, denk ik. Dat had ik me niet gerealiseerd.’

Leuke dingen doen

Het is zo makkelijk gezegd: na een scheiding is het belangrijk om jezelf weer opnieuw uit te vinden. Ga lekker leuke dingen doen die je in je huwelijk niet kon doen of die je ex niet leuk vond, zegt iedereen. En ja, dat is zeker een goede manier om je verdriet en de pijn te boven te komen en ook belangrijk om te doen. Maar soms weet je helemaal niet wat ‘leuke dingen’ zijn of dat je zelf wel zo leuk vond wat je ex niet leuk vond. En die kwetsbaarheid is niet echt weg te poetsen.

Ik voel me een vreemde

‘Vind je dat ik had moeten blijven op die verjaardag?’ vroeg Sonja, ‘Het lukte gewoon niet om te blijven. Toen ik me realiseerde dat ik Marc eigenlijk ook miste, wilde ik naar huis. En wel meteen! Hoewel ik natuurlijk wel wist dat hij daar ook niet zou zijn. Ik keek naar mijn familieleden en naar de vrienden van mijn zus en ineens voelde ik me een vreemde tussen die mensen. Alsof ik er voor het eerst zat. Ik wist niet wat ik moest zeggen, kon gewoon geen vraag bedenken om aan mijn schoonzus te stellen, die naast me zat. Heel pijnlijk en ongemakkelijk.’

Alles went, zonder een vent

Ik zeg haar dat op zo’n moment naar huis gaan een heel adequate oplossing is voor dat moment. Als je je zo ongemakkelijk voelt, heeft het weinig zin om jezelf te forceren en in die situatie te blijven. Dan ga je je alleen maar vervelender voelen. Ik complimenteer haar er ook mee dat ze wel na is gaan denken over die situatie en dat ze het met me bespreekt. ‘Het is ook enorm wennen, al die nieuwe situaties…. Een verjaardagsfeestje zonder je partner, bijvoorbeeld. Daar heb je nu al 1 ervaring mee opgedaan. Dat gaat een volgende keer al helpen.’

Kwetsbaarheid

Ik schets haar de rouwcirkel, die niet alleen werkt bij het verwerken van een verlies na een sterven, maar die net zo van toepassing is als je rouwt om de scheiding van je geliefde:

breuk – rouwen-betekenis geven – contact maken – hechten – breuk

Rouwen en betekenis geven aan de breuk is essentieel, maar het maakt je kwetsbaar en leeg. En dát zien als belangrijk, dat is essentieel. Ik denk dat Sonja wel begreep wat ik met dat laatste bedoelde, al liep ze wat peinzend de deur uit. Rouwen om een geliefde kost tijd en aandacht.

Gratis telefoongesprek

Heb je behoefte aan een goed gesprek waarin ik met je kan meedenken over jouw betekenisgeving van het verlies? Meld je hiervoor gratis aan via: info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl. De eerste 5 mensen die zich aanmelden, krijgen een gratis telefonisch  gesprek met mij als liefdesverdrietpsycholoog. Wees er dus snel bij! 

Hester Schaart.

www.liefdesverdrietpsycholoog.nl 

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.