Ouder ben je voor altijd, 24/7
En wanneer je gaat scheiden dan ben je nog steeds 24/7 ouder. In mijn situatie ben ik ook 24/7 de verzorgende ouder, omdat er geen contact is met de andere ouder. En dat is soms best zwaar. Even een dagje voor mijzelf is spaarzaam, een luxe.
En helemaal dit schooljaar.
ASS en PTSS
Tijdens onze relatie was er al hulp voor de kinderen, in verband met de verslaving van hun vader. Vanaf het moment dat de scheiding aangevraagd is, hebben ze hulp gehad. De therapeute heeft hier veel over gesproken en na 1,5 jaar leek het wat beter te gaan. Toch bleek vorig jaar dat er meer nodig was. Opnieuw een verwijzing. Voor beide kinderen. Een doortastende psychiater had gelijk een voorlopige diagnose. Beiden ASS-problematiek (Autistisch Spectrum Stoornis). De oudste heeft ook PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis – door het huiselijk geweld) en is depressief, een drievoudige diagnose. Een diagnose die veel duidelijk maakte. Een bevestiging van mijn zorgen.
Naarmate het schooljaar vorderde ging het steeds slechter. Na meerdere ziekmeldingen kon het niet meer. Hij kwam thuis te zitten. En dan ben je ineens alleen ouder. Mijn zorgen kan ik delen met mijn vriend. Gelukkig heeft hij een goede band met de kinderen. Maar toch is het anders.. Als 24/7 verzorgende ouder ben ik degene die de moeilijke beslissingen ook moet maken. Denk aan speciaal onderwijs, maar ook wel of geen opname, 5 dagen per week zorg in huis en afspraken op locatie, wel/geen medicatie, hij kan niet alleen zijn, etc, etc.
Contactherstel met verslaafde ex
Na de scheiding was mijn ex richting de rechter van mening dat ik de kinderen bij hem weghield. Terwijl ik hulp had gezocht voor ze met contactherstel als uiteindelijk doel. Van de huisarts de naam van een plaatselijke therapeut. En dat ik ze naar zijn ouders of broer bracht om contact te hebben met hun vader (hij had geen vaste woon- of verblijfplaats). Ondanks het feit dat hij ons stalkte en mij op “piekdagen” ongeveer 1.000 berichten stuurde, die er niet om logen. Dat probeerde ik gescheiden te houden.
Doordat de kinderen keer op keer verlaten werden is het van contactherstel nooit van gekomen. In het scheidingsjaar werden er bezoekafspraken gemaakt bij ons thuis of bij zijn ouders/broer. Steeds kwam hij te laat, of hij kwam niet, of hij was erg boos. Gedane beloftes werden niet nagekomen. Het kostte steeds meer moeite om met de kinderen nieuwe afspraken te maken. Het vertrouwen kwam niet terug. Ze werden keer op keer gekwetst. Tegen de rechter zei hij wel dat hij ze miste, maar hij kon zijn woorden niet omzetten in daden. En ook richting de (verslavings- en psychologische) hulpverlening kon hij zijn afspraken niet nakomen.
Ik heb zelf een lieve vader en een goede band. Dat is wat elk kind verdient. Ook onze kinderen. En ik kan zeggen dat ik mijn best heb gedaan om contact te houden. Zo mijn best dat de kinderen regelmatig boos op mij werden dat ik dit nog steeds probeerde. En wanneer ik er nu over schrijf, voel ik me er nog steeds moedeloos door. Een kind heeft recht op beide ouders. Maar ook op het aangeven van eigen grenzen. Het is balanceren op een balk waar geen evenwicht te voelen valt.
Is dit ouderverstoting of kinderverstoting?
Is dit ouderverstoting? Of het omgekeerde? Ik denk dat –in deze situatie- vader al dan niet bewust zijn kinderen heeft verstoten. De verslaving en het geweld hebben er toe bijgedragen dat er een legitieme reden is voor de kinderen om het gevoel van rust en veiligheid te creëren voor zichzelf.
De kinderen hebben mij gevraagd of ik de term “papa” niet meer wil gebruiken. Ze wilden zijn voornaam gebruiken. Dat vinden ze prettiger. Nu vind ik dat erg moeilijk en noem hem “vader” wanneer er over hem gesproken wordt. Het liefkozende van de eretitel “mama” mist het, maar het doet niet af aan de rol die hij in hun leven speelt. Want hoe dan ook. Hij blijft hun vader. Wellicht komt er ooit een moment dat… …
Het problematische huwelijk van Saskia is in 2014 geëindigd in een vluchtscheiding (van een verslaafde ex). Sindsdien zorgt ze 24/7 voor haar kinderen die beschadigd zijn door de vele spanningen in het huwelijk. Haar partner Jeroen heeft ook kinderen. Ze gaan zorgvuldig om met de nieuw ontstane situatie.
REAGEER OP DEZE BLOG