Menu

Scheiden en partneralimentatie

2 reacties
scheiden en partneralimentatie

Scheiden en partneralimentatie

Scheiden en alimentatie. Dit is iets waar altijd heel goed de aandacht aan besteed moet worden tijdens een echtscheidingsprocedure. Een alimentatieregeling is namelijk een van de belangrijkste zaken tijdens een scheiding. Het heeft een enorme invloed op de financiële situatie van beide partners en het is iets waar je je goed in moet verdiepen. Het is belangrijk dat je precies weet hoe alimentatie aanvragen werkt en op welke manier het alimentatiebedrag straks tot stand is gekomen. 

Wat is alimentatie

Wanneer moet je alimentatie betalen of wanneer ontvang je het? Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt een wederzijdse onderhoudsplicht. Je moet delen in elkaars kosten van levensonderhoud en dat van de kinderen. Ook als je uit elkaar gaat, blijft de onderhoudsplicht gelden. Dat is dan vaak in de vorm van een de alimentatieregeling. Jullie treffen een regeling waarbij een van de partijen geld ontvangt van de ander om te voorzien in het levensonderhoud van zijn of haar levensonderhoud en/of dat van de kinderen. In Nederland zijn er twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Je hebt dus een aantal rechten en plichten ten aanzien van alimentatie na scheiden. In dit artikel hebben we het over partneralimentatie.

Wanneer partneralimentatie

Als eerste belangrijk om te weten: kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Je gaat partneralimentatie betalen als je ex-partner na de scheiding niet in staat is in zijn of haar levensonderhoud te voorzien (of andersom). Je maakt hier samen afspraken over. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar zeggen: ik betaal geen partneralimentatie, je komt maar in de bijstand terecht. De Sociale Dienst zal dan alsnog eerst bij jou aankloppen. 

partneralimentatie

Duur partneralimentatie

Zodra degene die partneralimentatie ontvangt gaat trouwen of samenwonen, vervalt de alimentatieregeling. Dan is er sprake van een nieuw huishouden met eigen inkomsten met hun nieuwe partner.

Als er geen sprake is van een nieuwe relatie, vervalt de alimentatieplicht na 5 jaar. Er zijn wel wat uitzonderingen op deze regel.

Tot 2020 was deze termijn 12 jaar. Iemand moet zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met dus een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken. Meer informatie over de wettelijke regeling vind je op de website van de Rijksoverheid.

Hoogte partneralimentatie

De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald door een aantal zaken waar de rechter naar kijkt, zoals:

  • De hoogte van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap;
  • De partner die de partneralimentatie gaat krijgen, heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap;
  • Daarna kijkt de rechter of de norm van 60% reëel is en of degene die moet betalen, dit ook daadwerkelijk kan en zogenaamd genoeg draagkracht heeft hiervoor.

Bijstand en partneralimentatie

Wanneer je geen inkomen hebt, is het mogelijk op basis van de Wet Werk en Bijstand (WWB) een bijstandsuitkering aan te vragen bij de Sociale Dienst van de gemeente waarin je woont. Je moet hierbij wel rekening houden met eventuele alimentatieverplichtingen. 

Een voorwaarde om een bijstandsuitkering te ontvangen is dat je niet al recht hebt op een andere uitkering, waaronder eventuele alimentatie van je ex. Alimentatie wordt gezien als inkomen. Na de aanvraag toetst de Sociale Dienst of het bedrag dat je ontvangt niet te laag is en meldt het als je te weinig of geen alimentatie ontvangt wanneer je er wel recht op hebt. Het bedrag dat je ontvangt aan alimentatie wordt dan ingehouden van de bijstandsuitkering. Let op: de maximale termijn van partneralimentatie is sinds 2020 5 jaar. Dit wil zeggen dat het hierna niet meer mogelijk is voor de Sociale Dienst om de bijstand te verhalen op je ex. Je ex heeft dan namelijk geen betalingsverplichting meer. Als u na 5 jaar dus geen partneralimentatie meer ontvangt en je hebt geen recht op andere uitkeringen, kan je mogelijk in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering.

Alle voorwaarden voor het aanvragen van een bijstandsuitkering vind je hier. De bijstandsnormen per 1 januari 2021 vind je hier.

Wil je weten hoeveel alimentatie jij zou moeten ontvangen of betalen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk advies geven over partneralimentatie. Ook hebben zij een hele handige rekentool om de hoogte van de partneralimentatie te berekenen.REACTIES

SummerMoon - 21 jun 2021

Fout! 5 jaar... Alimentatie kan ook voor 10 jaar zijn binnen de nieuwe regels sinds 01-01-2020! https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/hoe-lang-partneralimentatie-betalen

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 21 jun 2021

    Hoi Summer Moon: Er zijn inderdaad uitzonderingen op die 5 jaar: 4 uitzonderingen Langer dan 15 jaar Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten Kinderen tot 12 jaar Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is. Ouder dan 50 Deze uitzondering is de komende 7 jaar geldig: alimentatiegerechtigden ouder dan 50 jaar, die minimaal 15 jaar getrouwd zijn, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie. Schrijnende gevallen Wanneer de beeïndiging van de partneralimentatie zeer ingrijpend is zoals bij langdurige ziekte of blijvende arbeidsongeschiktheid.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.