Menu

Scheiden – hoe gaat dat in zijn werk?

scheiden hoe dan

De meeste klanten die wij spreken, scheiden voor de eerste keer in hun leven. Logisch dus dat je niet precies weet, wat je allemaal te wachten staat. Waar je behoefte aan hebt, is overzicht, grip op je situatie.

We helpen je graag op weg. Dit kun je zoal verwachten:

Het informeren van jullie kind(eren) en naaste omgeving

Liefst zet je deze stap als jullie beiden enigszins gewend zijn aan het idee dat jullie uit elkaar gaan. Zeker voor jullie kind(eren) geldt: vertel dit als het even kan samen, op een rustig moment en in een vertrouwde omgeving.

Ruim baan voor emoties en frustraties

Een scheiding kan een emotionele rollercoaster zijn. Ook is er vaak veel verdriet en frustratie over hoe de relatie is verlopen. Het risico bestaat dan dat jullie de pijn (onbewust) met elkaar gaan verrekenen bij het maken van de afspraken. Dit kan eenvoudig tot een vechtscheiding leiden. Het is belangrijk om eerst aandacht voor te hebben voor je boosheid en verdriet.  Onderschat de impact van een scheiding niet.

Maken van afspraken

Dit start met wat jullie destijds op papier hebben gezet samen. Zijn jullie bijvoorbeeld gehuwd in gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden? Is er een samenlevingscontract? Deze vormen de basis voor de verdere gesprekken.

Dan gaan jullie samen in overleg. Wat willen jullie met de woning? Op welke manier wordt jullie bezit eerlijk en naar tevredenheid verdeeld? Heeft een van jullie recht op partneralimentatie? Wat willen jullie met opgebouwde pensioenen? In deze fase krijg je ook antwoord op vragen als: ‘hoeveel heb ik straks netto te besteden’ en ‘welke mogelijkheden heb ik als ik een andere woning wil kopen?

Ons motto hierbij is: voel je beiden vrij om eerst álle opties, hoe gek ook, met elkaar te delen. Pas aan het einde van het brainstormen, gaan jullie de afspraken definitief maken. Stellen staan vaak verrast van de uitkomst van het proces en de mogelijkheden die ze vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden.

Het staat jullie vrij om de afspraken onderling te maken, of dat jullie dit onder begeleiding doen. Als de scheiding nog (erg) pijnlijk is, of er spanning is over financiën, is het verstandig een onafhankelijke derde mee te laten kijken. Een mediator die ook Register Financieel Echtscheiding Adviseur (RFEA) is, kan direct ook de alimentatie-berekeningen voor jullie maken.

Afspraken over de kinderen

Als jullie kinderen hebben, maken jullie samen een ouderschapsplan met daarin onder meer afspraken over de zorgverdeling en de verdeling van de kinderkosten (alimentatie).

Het (echtscheidings)convenant

De uitkomsten worden vastgelegd in het (echtscheidings-)convenant. Voor het maken van alle afspraken zijn gemiddeld tussen de drie en acht gesprekken nodig, verspreid over enkele maanden. Zijn alle afspraken definitief en op papier gezet, dan ondertekenen jullie de documenten. Voor samenwoners zit de ‘scheiding’ er nu op.

Indienen scheidingsverzoek bij de rechtbank

Gehuwden of geregistreerd partners zijn nu klaar om het scheidingsverzoek in te laten dienen bij de rechtbank. Dan is het wachten op de rechterlijke beschikking (duur 2 á 6 weken). De rechter zal jullie verzoek tot scheiding in principe altijd inwilligen, omdat jullie het verzoek ook samen hebben ingediend. Hier hoort bij het ondertekenen van een ‘akte van berusting’, waarmee je aangeeft niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Inschrijving burgerlijke stand

Zodra dit is gebeurd, kan jullie scheiding worden ingeschreven in het register van de burgerlijke stand (enkele dagen). Hiervan krijgen jullie bericht van de gemeente en nu is jullie scheiding definitief.

Vragen over je scheiding? Overleg gerust even met Dirk, onze Familiemediator en tevens Register Financieel Echtscheidingsadviseur op 06 – 25 000 337.

Om je op weg te helpen, kun je op onze site kosteloos een gedegen ouderschapsplan downloaden.

Wil je meer weten over scheiden? Neem contact met ons op!

Helder Mediation en Financieel Advies

Lees ook de andere blogs van Helder Mediation.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.