Menu

Scheiden met kinderen, hoe pak je dat aan?

scheiden met kinderen

Scheiden met kinderen

Scheiden met kinderen, hoe pak je dat aan als je kinderen tieners zijn? Hierbij een aantal tips van Stichting Jonge Helden:

Oorzaak scheiding uitleggen

Leg, als uw tiener ernaar vraagt, met een eenvoudige reden de oorzaak van de scheiding uit en overtuig uw tiener dat hij niet de oorzaak is. Een voor kinderen duidelijke uitleg kan zijn: “We houden niet meer van elkaar en maken elkaar al een hele tijd alleen nog maar verdrietig. Daarom zijn we gescheiden”.

Spreek altijd positief of neutraal over uw ex-partner

Het zelfbeeld van uw tiener wordt afgeleid van het beeld dat het van zijn ouders heeft.

Vertel dat het niet meer goed komt

Sommige jongeren kunnen jarenlang de hoop houden dat hun ouders op een dag weer bij elkaar komen. Zelfs wanneer ouders weer een nieuwe relatie of zelfs een nieuw gezin hebben. Dit kan jongeren belemmeren bij het verwerken en accepteren van de scheiding.
Als u zeker weet dat de scheiding definitief is, vertel uw kind(eren) dit dan. Het is pijnlijk maar helpt hen wel om verder te gaan!

Verlate verwerking

Kinderen gaan vaak pas rouwen om de scheiding als de situatie weer veilig aanvoelt voor ze. Als het thuis weer rustig en stabiel is. Dat kan wel een jaar of (veel) langer duren! Zo kan het zijn dat een kind waarvan de ouders scheidden, de eerste twee jaar door lijkt te leven alsof er niets aan de hand is. Nadien kan hij of zij ineens enorme slaapproblemen ontwikkelen. Of agressief worden naar andere kinderen. Of heel verdrietig worden en niet meer met andere kinderen willen spelen. Hij of zij heeft zijn verdriet eigenlijk tijdelijk ‘opgeborgen’. De omgeving legt vaak niet de link met de scheiding, dat is immers al zo lang geleden.

Verlies groeit mee

Ook lange tijd na een scheiding blijven kinderen rouwen om de scheiding. Kinderen ontwikkelen zich en komen steeds tot nieuwe inzichten. Zij kunnen veel vragen stellen en deze vragen steeds weer opnieuw stellen omdat zij de informatie steeds weer op een andere manier begrijpen.

Jonge Helden

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.