Als je uit elkaar gaat en je hebt een baby dan krijg je te maken met de vraag hoe je met elkaar afspraken gaat maken, die ervoor zorgen dat je kind zich veilig kan hechten aan beide ouders.
Baby communicatie
Hele kleine kinderen kunnen niet praten. Ze hebben wel behoeften en kunnen die alleen op een andere manier uitdrukken: ze huilen, ze lachen, ze maken geluidjes of zijn juist stil, ze zijn onrustig en druk, slapen slecht of ze zijn rusteloos. Ze klampen zich aan je vast of willen juist niet dat je ze oppakt.
Veilige hechting
Het is belangrijk dat ouders of verzorgers die signalen leren herkennen en daar vervolgens adequaat op reageren. Weet je wat het betekent als je baby op een bepaalde manier huilt? Heeft ze honger? Slaap? Een vieze luier? Heb je een idee hoe het komt dat je baby alleen maar op je schoot wil zitten? Is hij moe? Voelt hij zich niet lekker? Of is het gewoon de fase van eenkennigheid waar de meeste baby’s doorheen gaan?
Als je de signalen herkent, betekent het dat je sensitief bent. Als je de baby dan vervolgens geeft waar ze om vraagt, ben je responsief. Een sensitieve, responsieve ouder geeft baby het signaal dat ze kan vertrouwen op haar omgeving en dat er voor haar gezorgd wordt. Ze leert dat ze belangrijk is en dat ze er mag zijn. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Zo ontstaat een veilige hechting.
Een band en liefde
Doordat een baby zich veilig aan je kan hechten, bouwen jullie een band op. Een band is niet hetzelfde als van je kind houden. Je kan van je kind houden, ook al herken je de signalen van je kind niet en weet je dus niet hoe je adequaat moet reageren. Je kunt van je kind houden, zonder je kind op te voeden.
Andersom is liefde wel belangrijk voor het opbouwen van een band. Doordat je liefde voelt voor je kind kun je maanden achter elkaar een paar keer per nacht opstaan of het volhouden als je kind de hele dag aan je borst wil hangen omdat hij zich niet lekker voelt. Liefde voelen en geven, is dus wel een voorwaarde voor het opbouwen van een gezonde band.
Tijd met elkaar doorbrengen
Door voor een baby te zorgen leer je de signalen kennen en kan je hem laten weten dat je er voor hem bent. Je moet dus tijd met je kind doorbrengen en daadwerkelijk zorgtaken op je nemen. Als je gaat scheiden ontstaat hier de spanning. Door een scheiding gaat zowel de moeder als de vader de baby moeten missen. Het gaat vaker voorkomen dat je kind niet bij je in de buurt is.
Het verschil tussen vader en moeder
De band met de moeder is in de meeste gevallen vanaf het begin heel sterk. Zij leert snel om de signalen van haar kind te herkennen, gewoon omdat er nu eenmaal een sterke fysieke band is. Van een moeder wordt bij een scheiding gevraagd om versneld los te laten. Dat zorgt voor stress.
De liefde van de vader voor het kind is in de meeste gevallen vanaf het begin heel sterk, maar de band moet worden opgebouwd. Vaders moeten leren hoe ze met hun baby moeten omgaan. Ze moeten tijd met hun baby kunnen doorbrengen en door een scheiding gaat dat niet meer vanzelf. Vaders zijn bang dat de band met hun baby verslechtert. Dat zorgt voor stress.
In volgende blogs zal ik meer ingaan op de verschillende behoeften van vaders en moeders en hoe je ervoor kunt zorgen dat een baby zich veilig hecht als je niet (meer) samenwoont.
Marianne Laarakker
Lees ook de andere blogs van Marianne.
REAGEER OP DEZE BLOG