Menu

Scheidingsritueel

Scheidingsritueel

Een scheidingsritueel: bewust afsluiten en een nieuwe start maken

Wanneer ouders uit elkaar gaan, wordt vaak gedacht dat ze daarna gewoon verder kunnen met hun leven. Maar is dat echt zo? Of is het, net als bij andere belangrijke levensmomenten, waardevol om stil te staan bij deze overgang? Heb je wel eens gehoord van een scheidingsritueel?

Met woorden, daden en symbolen kunnen ouders reflecteren op wat deze periode voor hen betekend heeft. Wat mag losgelaten worden? Wat is nodig om verder te kunnen? Door hier bewust bij stil te staan, ontstaat er helderheid en een grotere kans op een respectvolle samenwerking als ouders na de scheiding.

Rituelen: een eeuwenoude manier om overgangen te markeren

In vrijwel alle culturen bestaan rituelen om grote veranderingen in het leven te begeleiden, zoals geboorte, huwelijk en overlijden. Denk aan het vormsel in de katholieke kerk, de bar mitswa in het jodendom of andere ceremonies die een overgang symboliseren. Zelfs alledaagse tradities zoals het vieren van een nieuw jaar of het uitblazen van kaarsjes op een verjaardagstaart zijn manieren om een nieuw hoofdstuk te omarmen.

Een scheidingsritueel past in deze traditie: het helpt ouders om het verleden bewust af te sluiten en de toekomst in een nieuwe vorm te verwelkomen.

Een nieuw begin na de scheiding

Door het ‘oude’ bewust af te sluiten en de ‘nieuwe vorm’ van het ouderschap te omarmen, krijgen kinderen minder last van onbewust herhalende patronen tussen hun ouders. Een scheidingsritueel kan helpen om afspraken over het ouderschap en de onderlinge communicatie te bekrachtigen. Vaak vormt het ouderschapsplan een basis voor deze afspraken.

Op een dieper niveau biedt een scheidingsceremonie de ruimte om afscheid te nemen van wat was en om nieuwe beloftes te maken die van waarde zijn voor de toekomst.

Gun elkaar een vol en nieuw leven

Een scheiding betekent niet alleen een einde, maar ook een nieuw begin. Vragen die kunnen helpen bij deze overgang zijn:

  • Hebben we onze partnerrelatie echt afgerond, zodat we verder kunnen als ouders?
  • Reageer ik als ex-partner of als mede-ouder?

Voorafgaand aan een scheidingsritueel kan het waardevol zijn om met of zonder begeleiding deze vragen te onderzoeken. Dit proces geeft ruimte om elkaar een nieuwe start te gunnen.

De bekende monnik en schrijver Anselm Grün zegt hierover:

“Rituelen doen een deur dicht en openen er een. We moeten de deur naar het verleden sluiten, zodat we volledig in het heden kunnen zijn. Alleen dan ontstaat er een ingang naar het nieuwe.”

Samen een scheidingsritueel vormgeven

Een scheidingsritueel kan geheel op maat worden samengesteld, samen met de ouders en eventueel de kinderen. Er is geen vaste vorm; het gezamenlijke verleden bepaalt hoe het ritueel eruitziet.

Er bestaan inspiratiebronnen, zoals Japanse en Amerikaanse scheidingsceremonies, maar ook eenvoudige, persoonlijke rituelen. Of je nu kiest voor een intiem moment of een ceremonie met familie en vrienden, de vorm is vrij. Het belangrijkste is dat het ritueel past bij de betrokkenen.

Wil je begeleiding bij het voorbereiden? Dat kan. Je kunt het ritueel vervolgens zelf uitvoeren, alleen of samen met de andere ouder.

De kracht van familie en vrienden

Een scheidingsritueel in aanwezigheid van familie en vrienden kan waardevol zijn. Zij waren erbij toen de relatie begon en kunnen nu ondersteunen bij deze volgende fase. Dit kan bijdragen aan open en respectvolle verhoudingen binnen beide families.

Door samen stil te staan bij deze overgang, krijgt het verleden een plek en wordt er ruimte gecreëerd voor de toekomst. Rituelen helpen om gevoelens te verwerken en een bewuste stap vooruit te zetten.

De waarde van een scheidingsritueel

Een scheidingsritueel creëert een moment buiten de dagelijkse hectiek, volledig gewijd aan deze belangrijke levensverandering. Het is een tijd van reflectie, loslaten en vooruitkijken. Rituelen geven vrijheid en symboliseren dat het leven waardevol is, in elke fase.

Een scheidingsritueel voor jezelf

Wil je zelf een scheidingsritueel doen? Probeer deze oefening:

  1. Pak twee blaadjes papier.
  2. Schrijf op het eerste blaadje op wat niet werkte in de relatie en wat je achter je wilt laten.
  3. Schrijf op het tweede blaadje wat de relatie je gebracht heeft en wat je meeneemt naar de toekomst.
  4. Kies uit beide lijsten één woord of korte zin.
  5. Ga op de drempel van een deur staan. Lees beide teksten hardop, kijk achterom (naar het verleden) en vooruit (naar de toekomst).
  6. Besluit bewust wat je loslaat en wat je meeneemt. Vernietig of verbrand het blaadje met wat je achterlaat en stap door de deur – de toekomst tegemoet.

Een scheidingsritueel kan een krachtig hulpmiddel zijn om de overgang van partner naar mede-ouder bewust te markeren. Het helpt om los te laten en ruimte te maken voor een nieuw begin – voor jezelf en je kinderen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 9 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.