Menu

Tieners en gescheiden ouders. “Doe alsjeblieft gewoon!”

1 reactie
tieners en gescheiden ouders

Een greep uit de praktijk verhalen en vertellingen van tieners aan de mediator dit keer.  Gebundeld in een confronterende maar zo eenvoudige boodschap.

Het bijzondere is dat alle tieners die ik tot nu toe gesproken heb (en dat zijn er heel erg veel) allemaal hetzelfde zeggen nodig te hebben en tegen dezelfde soort problemen aan te lopen in de omgang met hun gescheiden ouders.

Tieners en echtscheiding

Doe alsjeblieft gewoonde boodschap van tieners aan hun gescheiden ouders.

De boodschap van tieners aan hun scheidende ouders. Daarmee bedoelen ze dat zij het in een tijd waarin toch al zoveel veranderingen plaatsvindt, het nodig hebben dat hun  gescheiden ouders zoveel mogelijk normaal blijven doen. Zichzelf blijven.

Want wat heb je eraan als je ineens om het weekend in een pretpark, bios of waterpark belandt terwijl je dat voor de scheiding nooit deed met je vader? Of wat heb je eraan als je moeder steeds meer hippe dingen onderneemt met gescheiden vriendinnen en jou daarbij meetroont of tijdens het theedrinken uit school alsmaar in haar telefoon duikt terwijl jij je verhaal kwijt wilt? Wat heb je aan het hippe baardje van je vader en de nieuwe haarkleur van je moeder, beiden overduidelijk het gevolg van de scheiding? En maar ontkennen natuurlijk dat het er mee te maken heeft.. dat het uiterlijk niet aangepast wordt voor die nieuwe vriendin en het profiel van een datingsite. Want tieners zijn niet dom dus hen iets op de mouw spelden, dat kun je als ouders beter laten.

Doe dus vooral na de scheiding alsjeblieft nog een poosje gewoon… Ze zijn al zoveel kwijt dat vertrouwd was. Ook tieners hebben het vooral nodig dat er voor hen juist zo min mogelijk hoeft te veranderen. Zij hebben immers niet om de scheiding gevraagd.

Alle goede bedoelingen ten spijt, de meeste tieners zeggen dat het helemaal niet leuk is om elk weekend op pad te moeten om Quality Time te moeten hebben met vader of moeder. Zij willen namelijk hun hele leven al Quality Time met hun ouders en als dat na een scheiding ineens totaal anders moet worden ingevuld dan voelt dat ontzettend gek voor ze. Zij voelen zich schuldig op de momenten dat vader of moeder (vooral de ouder die uit huis is gegaan) aan hen trekt om op vaste tijdstippen in de week tijd met hen door te brengen terwijl ze eigenlijk moeten studeren, huiswerk maken, willen sporten of hun tijd met vrienden willen doorbrengen. Stel je voor dat je vader of moeder ineens onder schooltijd naar je gaat zitten appen…. En je voelt je meteen schuldig als je niet meteen kunt antwoorden. Vroeger appte hij nauwelijks naar je.

“Nee” zeggen tegen je vader of moeder die toch al zo verdrietig, boos of teleurgesteld is, dat is lastig. Je schuldig voelen naar je vader of moeder is geen fijn gevoel. Er zijn tieners die zich daardoor juist boos en opstandig voelen worden. Er zijn ook tieners die hun ouders dan maar gaan “pleasen”. Beide strategieën zou je je tiener niet willen toewensen.

Na de scheiding

Voor de scheiding was dit allemaal nooit zo’n probleem…  dan woonde je met z’n allen in 1 huis en had ieder zijn of haar bezigheden. Na de scheiding gaan vader en moeder zich ineens veel meer of juist veel minder met de opvoeding bemoeien. Opvoeding die de tieners zelf voor hun gevoel allang hebben genoten in de jaren dat de ouders samen waren, zeker als je als tiener al 16 of 17 jaar bent. Het wonen in twee huizen kan ook knap lastig zijn doordeweeks met al je schoolwerk, sporten, vrienden etc. En veel ouders denken dat zij het heel erg goed doen als ze de tieners 50/50 in twee huizen laten wonen. Zouden de ouders dit zelf überhaupt wel kunnen? En waarom moet dan toch ineens alles anders.. voor wie eigenlijk? Vragen veel tieners zich hardop af..

Doe alsjeblieft gewoon…

Ook is het vaak lastig voor tieners om te zien hoe hun gescheiden ouders hun uiterlijk veranderen. Een compleet nieuwe look, tatoeages, make-up, hippe kleding. Tieners en kinderen zien het kleinste detail van verandering. Zij willen hun ouders het liefste zo houden zoals ze zijn of hun ouders krijgen zoals ze nodig hebben: Vertrouwd, veilig en vooral heel erg beschikbaar. Juist in deze moeilijke periode van scheiding waarin de veranderingen natuurlijk niet tegen te houden zijn.

Beschikbaar zijn kun je als ouders overal en altijd, dat is goed nieuws. Je hoeft niet eens gekke bokkesprongen uit te halen om beschikbaar te zijn, of om de “verloren” tijd in te halen, of om je als ouder te laten gelden en te laten zien dat je even gelijkwaardig bent als de andere ouder, in zorg en in tijd. Kinderen zien dit helemaal niet zo. Het zijn de ouders die hier na de scheiding mee worstelen.

Als gescheiden ouders beschikbaar zijn

Het goede nieuws is dan ook dat het enige dat je hoeft te doen is vragen wat je tiener van je nodig heeft. Vraag hem of haar gewoon hoe hij of zij het na de scheiding het contact met jou als ouder zou willen invullen. Vraag hem of haar wat hij of zij van jou nodig heeft.

Als je dat als ouder kunt, dan ben je pas echt beschikbaar.

Want wat zou je weerhouden om te luisteren naar je kind? Tijd vervliegt, oprecht naar je tiener luisteren brengt je nader tot elkaar. En doe alsjeblieft nog een poosje gewoon…

Eemland Mediation

REACTIES

Jannie prins - 14 aug 2020

Hallo, Ik ben Jannie prins en ben nu 8 maand uit elkaar met mijn ex waar ik 22 jaar bij was .we haden het altijd leuk samen en met de kids en leuke vrienden.nooit ruzie en ineens had hij mij bedrogen,ik was kapot .onze relatie konden we niet meer redden,hij wou er niet voor vechten . Ik ben naar 8 maand nog steeds boos en heb wel beetje wrok tegen hem.wij hebben 3 kinderen 2 van bijna 15 en 1 van 7. De meiden van15 zijn ook boos en willen niet naar hem toe,ze zeggen hij is er nooit en toont in hun ogen niet voldoende interesse in hun. Hij is nooit een prater geweest en dit lukt hem ook niet.hij zegt dat het ook door mij komt dat ze er niet heen willen omdat de kids voelen dat ik boos op hem ben . Wat ik tegen de kids zeg dat hun vader hun mist,maar vind voor de rest dat hij het zelf moet doen Hebben jullie nog goede tips Mvg Jannie primd

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.