Menu

4 tips om een scheiding te voorkomen

1 reactie
scheiding voorkomen

Vier tips om een scheiding te voorkomen dan wel je relatie te verbeteren

In Nederland eindigt 1 op de 3 huwelijken in een scheiding. In de Randstad schijnt het aantal scheidingen zelfs 1 op de 2 te zijn. Hoewel het aantal huwelijken dat jaarlijks wordt gesloten niet beduidend is verminderd, leven we gezien de cijfers wel in een tijdperk waarin relaties niet duurzaam blijken te zijn. Niettemin beloven we elkaar ‘eeuwige’ trouw. Wat kun je doen om een scheiding te voorkomen dan wel je relatie te verbeteren?

Commitment

Als je de relatie wilt redden, als je de relatie nog een kans wilt geven, dan is er commitment nodig van allebei. Een besluit dus dat je je daadwerkelijk zult inspannen om de relatie te verbeteren. Om te beginnen moeten partners hun commitment om de relatie te willen verbeteren, naar elkaar uitspreken. Het moet helder zijn dat je je allebei wilt inzetten voor de relatie.

Breng tijd met elkaar door

Een van de redenen om te gaan scheiden, is dat partners in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid. We leven in een drukke wereld waarin heel veel mogelijk is, tel daar werk, kinderen, het gezinsleven, je sociale leven bij op en je ziet dat we tijd tekort komen. Een van de eerste dingen waarop we ‘besparen’ is de relatie. We denken: ‘De ander wacht wel, de ander is er toch altijd, de ander begrijpt wel dat ik nu even geen tijd voor hem of haar heb.’ Door niet te investeren in de ander, in de relatie, zul je mettertijd van elkaar vervreemden. Je hebt elkaar niets meer te vertellen, omdat je dàt daarvoor ook niet, althans te weinig hebt gedaan.

Maak bewust afspraken

Om deel te blijven uitmaken van elkaars leven, zul je dus met enige regelmaat tijd met elkaar moeten doorbrengen. Doe iets wat je heel gemakkelijk in het dagelijks leven samen kunt doen. Sta bijvoorbeeld iets vroeger op om in alle rust samen koffie te drinken en vertel elkaar wat je bezig houdt. Maak bewust afspraken met elkaar om samen tijd door te brengen en zet de afspraak in ieders agenda.

Verwachtingen

Wat verwacht je van je partner, wat verwacht je van een relatie, wat heb je nodig van de ander? Aan mijn mediationtafel merk ik dat partners vaak niet weten wat de ander echt nodig heeft. Verwachtingen, behoeftes blijken veelal niet naar elkaar te worden uitgesproken. Tegelijkertijd houden we de ander – bewust of onbewust – wèl verantwoordelijk voor het niet voldoen aan onze behoeftes en verwachtingen. We wijzen de ander aan als de ‘schuldige’ voor het niet slagen van het huwelijk/de relatie, terwijl nadien bij mij aan tafel blijkt dat de ander eigenlijk niet echt een goed beeld heeft van wat zijn of haar partner daadwerkelijk nodig heeft gehad.

Als je niet naar elkaar uitspreekt wat je nodig hebt, wat je verwacht van de ander, zul je op den duur gekwetst en teleurgesteld worden. Een gekwetstheid, waar je de ander de schuld van geeft, maar waar je zèlf verantwoordelijk voor bent, omdat je niet hebt uitgesproken wat je verwacht en wat je nodig hebt van de ander.

Wees dankbaar en spreek dat uit

Als je het fijn vindt dat je partner iets doet, zeg daar dan iets over en neem het niet voor lief. Denk niet dat je partner wel weet dat je hem of haar waardeert. Het is immers altijd fijn en goed te horen dat je door de ander wordt gewaardeerd. Het geeft betekenis, het geeft zin aan de relatie. Bovendien is het niet of onvoldoende gezien en gehoord worden door je partner één van de redenen dat een relatie/huwelijk op den duur niet langer loopt.

Onderzoek heeft overigens uitgewezen (dr. John Gottman) dat tegenover 1 negatieve uitlating 5 positieve uitspraken moeten staan, om die ene negatieve uitspraak te neutraliseren. Het uitspreken van waardering zorgt er dus voor dat de relatie, de onderlinge band wordt verstevigd.

Wil je een scheiding voorkomen dan wel je relatie verbeteren, je bent van harte welkom aan mijn mediationtafel.

mr.dr. Anna Soedira

REACTIES

Bernadette Keijzer - 23 feb 2019

Mooi verwoord Anna. Ik zie en hoor hetzelfde in mijn praktijk. In Heerenveen is men bij mij welkom aan de mediationtafel om een scheiding te voorkomen. Succes Anna! Ik hoop dat je menigeen mag helpen hun relatie te verbeteren of zelfs te hernieuwen (?)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zeven = 0




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.