Menu

Veerkracht Scheidingskinderen

Ouders bellen of mailen ons vaak met de vraag of zij zich zorgen moeten maken over het gedrag van hun ‘scheidingskind’. Vraagt u zich dat ook wel eens af? Lees dan verder.

Veerkracht

De meeste kinderen lukt het wonderbaarlijk goed om een scheiding te verwerken. Hun veerkracht is groot. Dat wil overigens niet zeggen dat de pijn weg is, maar dat ze een manier hebben gevonden om er goed mee om te gaan. Tegelijkertijd zijn er ook kinderen die er veel moeite mee hebben, ze lopen vast in hun verwerkingsproces.

Vaak zijn dat scheidingskinderen die door de omstandigheden van de scheiding tot een risicogroep behoren.

Risicogroep

Scheidingen met de meest nadelige gevolgen voor kinderen zijn scheidingen waarbij:

  • Ouderlijke conflicten blijven voortduren na de scheiding. Kinderen die dit meemaken lopen de meeste schade op, vaak levenslang.
  • De ouder waarbij het kind woont problemen heeft.
  • Het kind veel veranderingen heeft doorgemaakt als gevolg van de scheiding (bijvoorbeeld: verhuizing, andere school, contactverlies met een deel van de familie, contactverlies met de andere ouder, financiële achteruitgang etc).
  • Sprake is van sterke financiële achteruitgang.
  • Een slechte band met de uitwonende ouder bestaat.

jonge helden

Zorgelijk gedrag herkennen

Het is niet altijd even gemakkelijk om zorgelijk gedrag te definiëren. Als u bijvoorbeeld het volgende herkent, kan er sprake zijn van vastlopende rouw.

Uw kind:

  • blijft lange tijd neerslachtig en kan niet meer echt enthousiast zijn.
  • heeft bij voortduring geen zin in dagelijkse activiteiten.
  • blijft situaties, dingen of personen vermijden.
  • zijn /haar ontwikkeling stagneert over een langere periode.
  • heeft langere tijd lichamelijke klachten waar geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is.
  • heeft langdurige slaapproblemen en/of nachtmerries.
  • vertoont langdurig (zeer) angstig gedrag.
  • kijkt opeens heel negatief tegen allerlei dingen aan.
  • laat langdurig opvallend zorgzaam gedrag naar de ouder(s) of broertjes of zusjes zien en lijkt zelf niets te verwerken.
  • vertoont voortdurend beschadigend gedrag naar zichzelf en/of anderen. Of maakt bij voortduring dingen stuk.
  • spreekt alleen maar negatief over de uitwonende ouder, gelooft alles wat de andere ouder zegt over de uitwonende ouder, terwijl de band met de uitwonende ouder voor de scheiding goed was. Er kan sprake zijn van het zogenaamde ouderverstotingssyndroom.
  • praat bij voortduring niet over de scheiding en komt onaangedaan over.
  • lijkt steunpilaar van de ouder(s). Als het kind betrokken wordt bij de problemen van (een van de) ouders en de zorg voor ouder op zich neemt (parentificatie).
  • heeft ‘verkeerde’ vrienden.

Zoek begeleiding

In deze gevallen is het zinvol om hulp/begeleiding voor uw kind te zoeken. Initieer deze hulp als het even kan samen met uw ex-partner. Ook al bent u misschien geen vrienden, het is belangrijk voor uw kind dat u beide de opvoeding en de zorg deelt voor uw kind, zeker als het niet goed gaat met hem of haar! Zoek hier een gespecialiseerde hulpverlener in uw omgeving.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.