Menu

Woonkamer inrichten in kleiner huis

woonkamer inrichten

De kans is groot dat je na je scheiding kleiner bent gaan wonen. Of je noodgedwongen moest verhuizen, of bewust de keuze voor een kleiner huis hebt gemaakt: het is even wennen om niet meer de ruimte te hebben die je had.

Kleiner wonen heeft zo zijn voordelen. Zo kun je niet meer al je spullen kwijt, dus met overtollige en nutteloze ballast kun je meteen korte metten maken. Meubels die je niet mee kan nemen, omdat ze veel te groot zijn: het geeft je de kans om fris te beginnen. Je kan opnieuw je woonkamer inrichten.

Toch heb je, net als elk mens, behoefte aan ruimte. Je wilt niet het idee hebben dat je opgesloten zit en dat de muren op je afkomen. En dat is ook niet nodig.

Slim je woonkamer inrichten

Zelfs in een kleiner huis kun je de ruimte hebben. Want als je niet de mogelijkheid hebt om de letterlijke ruimte groter te maken, kun je wel het gevóel van ruimte vergroten. En dat is nog belangrijker dan de vierkante meters.

Hoe ‘gevoel van ruimte’ werkt, kun je uitproberen met de ‘gordijnentest’. Doe overdag alle gordijnen in de woonkamer dicht en laat dit een minuut op je inwerken. Loop de kamer ook even uit, kom terug en doe de gordijnen daarna weer open.

Merk je het verschil? Merk je dat het groter voelt met de gordijnen open? Veel mensen willen daarom overdag de gordijnen niet dicht, omdat ze dan een beetje claustrofobisch worden.

Dat je woonkamer overdag groter voelt met de gordijnen open, komt niet door het daglicht, maar omdat je dan in de verte kunt kijken. Stel dat je een raam hebt waardoor je tegen de muur van de buren aankijkt, dan voelt het helemaal niet groter. Die muur blokkeert dan je gezichtsveld. Hou daar met het inrichten van je woonkamer, en alle andere ruimtes, rekening mee.

Als je een kamer groter wilt laten lijken, zorg dan voor visuele diepte. Laat je hersenen denken dat er meer ruimte is dan je hebt. Daarvoor moet je je brein een beetje foppen. Klinkt ingewikkeld, maar is makkelijker dan je denkt.

Tips om groter te wonen in een kleiner huis:

  1. Zoals de gordijnentest al liet zien: zorg voor uitzicht. Laat ramen zoveel mogelijk vrij, zodat je dóór kunt kijken. Zet geen grote planten midden voor het raam bijvoorbeeld.
  1. Hou de looproute door je huis vrij. Als je allerlei obstakels tegenkomt, spullen, of meubels die in de weg staan, denkt je brein dat het huis te klein is.
  1. Neem meubels die passen. Niet te grote meubels, maar ook niet te kleine. Te grote meubels zorgen voor het effect van tip 2, te kleine meubels maken het een poppenhuis.
  1. Diepte creëer je ook met (kleur)contrast. Zonder contrast geen ruimtelijke gevoel, dus ga aan de slag met verschillende tinten, licht en donker en verschillende materialen.
  1. Fotobehang is een goed middel om uitzicht te creëren op muren zonder ramen. Met een wandvullend beeld van een bos of (stedelijk) landschap zorg je voor hetzelfde effect als je met een raam hebt.

In een kleiner huis kun je veel meer dan je denkt. Gevoel van ruimte is belangrijker dan daadwerkelijk de meters hebben.

En laten we wel wezen: het maakt niet uit waar je woont, maar wie er woont.

Studio Henriette M

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × = 56




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.