Menu

Geen eigen kamertje…

1 reactie
eigen kamer

Ze waren zich volstrekt van geen kwaad bewust, Herman en Kitty. Herman was jaren geleden gescheiden zonder grote problemen. Samen met Kitty had hij een nieuw gezin gestart, ze hadden een dochtertje van 6 jaar.

Niet blijven slapen

Het zoontje van Herman uit zijn vorige relatie (Kevin, 9 jaar) kwam een keer per 14 dagen een weekend, maar gaf de laatste tijd steeds vaker aan dat hij niet wilde blijven slapen. Daarnaast waren er meer signalen, o.a. dat hij spullen vernielde van zijn nieuwe stiefzusje, Jessica.

Spullen kapot

Herman en Kitty waren radeloos en begrepen het niet. Kevin speelde lief met Jessica maar telkens weer was er wat kapot. Ze hadden het hem al zó vaak gevraagd, waaróm hij dat deed en hij gaf geen antwoord. Ze wilden ook dat hij toegaf dat hij dat gedaan had. Ze waren op zoek naar “de waarheid”.

De waarheid

Ook in ons gesprek viel me op dat ze vooral daar op uit waren. Soms echter kunnen kinderen niet zeggen wat hen dwars zit, en zeggen ze dat via hun gedrag. Tot overmaat van ramp was ook de relatie Kevin’s moeder verslechterd.

We hebben een lang gesprek gehad (2 uur) en gaandeweg begreep ik zijn positie beter. Hij had geen eigen kamertje, maar sliep op zolder, waar allerlei spullen waren opgeslagen en waar toevallig ruimte was voor een bed.

Eigen kamer

Ik gaf hen een aantal adviezen, waarvan ik er enkele noem:

– maak een eigen ruimte voor hem, bijv. een hoekje op zolder afschermen met een gipswandje of een gordijn desnoods, kijk of je iets kunt doen met een behangetje en koop een lekker stoer dekbedovertrek voor hem, iets wat hij mooi vindt;

– ga niet meer op zoek naar de waarheid over zijn gedrag, maar probeer te achterhalen hoe hij zich vóelt, wat hij prettig vindt en wat niet, verdiep je in zijn gedachten en gevoelens. Ik gaf hen tips hoe ze dit konden doen.

Na enkele maanden belden ze mij vrolijk op. Het stoppen met zoeken naar de waarheid gaf veel rust, ze hadden een eigen kamertje gemaakt op zolder, waarbij hij zelf behang en gordijnen mocht uitzoeken. Hij praatte niet meer over niet meer willen blijven slapen en kwam duidelijk graag. De spullen van Jessica bleven heel en de relatie met Kevin’s moeder verbeterde.

Nellie Timmermans

Stiefplan Coach en relatie- en gezinstherapeut

REACTIES

nikkie - 28 okt 2019

Goed dat deze ouders hulp hebben gevraagd maar tegelijkertijd best wel bizar eigenlijk dat "de waarheid" belangrijker gevonden werd dan idd hoe voelt het kind zich eigenlijk echt. Jouw oplossingen zijn eigenlijk best een schot voor open doel maar zijn uit het oog verloren. Ik vraag me af of zoiets nu door de scheiding komt of vertrouwen ouders niet meer op hun eigen opvoed skills en de emotionele ontwikkeling van kinderen. Een baby kan nog niet praten dus moet je als ouder op je gevoel afgaan wat er aan de hand kan zijn, waarom verliezen zoveel ouders dat uit het oog naarmate de kinderen ouder worden. Tot kinderen zelf genoeg skills hebben om met woorden aan te geven hoe zij zich voelen en wat er aan de hand kan zijn, zijn wij als ouders er toch om hen te helpen en niet bezig te zijn met "de waarheid". Ik vraag me wel af bij deze blog waarom het contact met moeder verslechterde, zou zij wel aangevoeld hebben wat er scheelde maar geen gehoor kreeg bij vader?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zeven = 15




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.