Menu

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen

vakantie met minderjarige kinderen

De zomervakantie komt er weer aan. Tijd dus om mooie vakantieplannen te maken. Maar als je (minderjarige) kinderen hebt en gescheiden bent, kan dit soms lastig zijn. Want hoe regel je dit met je ex-partner? Kun je gewoon op vakantie gaan of moet je ex toestemming geven? Daarbij zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden als gescheiden ouder op vakantie met minderjarige kinderen. Wij vertellen je hoe het zit en waar je aan moet denken.

Samen afspraken maken

Tijdens de scheiding maken jij en je ex-partner afspraken over de kinderen, die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Hieronder vallen ook afspraken over de verdeling van de vakanties met de kinderen. Bijvoorbeeld de afspraak dat de kinderen in de vakanties een aaneengesloten periode bij jou en een aaneengesloten periode bij je ex-partner verblijven. Dit biedt jullie beiden als ouder de mogelijkheid om met je kind(eren) op vakantie te gaan. Je kunt jouw vakantie met de kinderen dan in de periode dat ze bij jou zijn inplannen. Als dit niet lukt, dan kun je altijd in overleg met je ex-partner tot andere afspraken komen.

Heb je toestemming nodig van je ex?

Wil je met de kinderen op vakantie naar het buitenland, dan kan het zijn dat je toestemming nodig hebt van je ex-partner. Dit is afhankelijk van wie het ouderlijk gezag heeft. Er zijn 3 mogelijke situaties:

  • Jij en je ex-partner hebben beiden het ouderlijk gezag over jullie minderjarige kinderen. In dit geval heb je schriftelijke toestemming van je ex nodig.
  • Alleen je ex-partner heeft het ouderlijk gezag. Als jij geen ouderlijk gezag hebt, moet je ex-partner jou toestemming geven om met de kinderen op vakantie te gaan.
  • Jij hebt alleen het ouderlijk gezag. Je hebt dan géén toestemming van je ex nodig.

Ga je met je kind(eren) op reis naar één van de 26 Schengenlanden, zoals Spanje, Griekenland of Frankrijk, dan is de kans op controle klein. Binnen het Schengengebied mag je namelijk reizen zonder visum. Persoonscontroles vinden daarom vrijwel alleen plaats als je naar of vanuit een niet-Schengenland reist. Maar let op: ook als je vakantiebestemming een Schengenland is, heb je dus strikt genomen wel toestemming nodig.

Heb jij in jouw situatie toestemming nodig, dan regel je dit met het toestemmingsformulier ‘toestemming voor reizen naar het buitenland met een minderjarige’. Met dit formulier geeft je ex je toestemming om met de kinderen op vakantie te gaan. Jij en je ex-partner moeten dit beiden voor elk kind invullen en ondertekenen. Op de website van de Rijksoverheid kun je dit formulier downloaden.

Checklist: welke documenten moet ik meenemen?

Bij het voorbereiden van je vakantie is het verstandig niet alleen een mooi vakantieadres uit te zoeken, maar ook je papieren in orde te maken. Als gescheiden ouder zijn er namelijk een aantal documenten die je mee moet nemen:

  • een geldig paspoort of ID-kaart voor je kind(eren);
  • het toestemmingsformulier ‘toestemming voor reizen naar het buitenland met een minderjarige’ (als dit van toepassing is);
  • een kopie van het paspoort van je ex-partner die toestemming heeft gegeven;
  • een recent uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is een verklaring waaruit de naam en geboortedatum van het kind en het adres en de woonplaats waar het staat ingeschreven blijken. Dit kun je meestal digitaal opvragen bij de gemeente;
  • een recent uittreksel uit het gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank);
  • de uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang (als dit aanwezig is);
  • het ouderschapsplan (als dit aanwezig is).

Hou rekening met extra controle op reisdocumenten

Omdat er tegenwoordig meer aandacht is voor internationale kinderontvoeringen, is de controle door de Koninklijke Marechaussee op de juiste reisdocumenten van meereizende kinderen extra aangescherpt. Met name als blijkt dat het kind een andere achternaam heeft dan de ouder met wie hij of zij meereist. Dit is vaak het geval als de kinderen de achternaam van hun vader dragen en met de moeder meereizen, die haar meisjesnaam aanhoudt. Ook wordt een controle uitgevoerd als kinderen bijvoorbeeld maar met een enkel ticket reizen in plaats van een retourticket. Daarnaast is het handig om een kopie van de geboorteakte van je kind(eren) mee te nemen, hieruit blijkt wie de ouders zijn. Dit is geen verplicht document, maar een eventuele controle kan hierdoor wel sneller verlopen.

Tip: begin op tijd!

Omdat je een aantal documenten moet opvragen, is het handig om op tijd te beginnen met het in orde maken van deze papieren. Als bij controle blijkt dat de papieren niet compleet of niet in orde zijn, loop je mogelijk vertraging op. Je loopt dan zelfs het risico om je vlucht te missen!

Zorg dus voor een goede voorbereiding van de vakantie met je kinderen, dan kunnen jullie met een gerust hart en ontspannen gevoel weg! Heb je nog vragen? Weet je niet zeker of jij toestemming van je ex-partner nodig hebt, of heb je hulp nodig om dit te regelen? Wil je meer informatie over de documenten die je nodig hebt? 

Lees ook deze blog over het toestemmingsformulier reizen met minderjarige kinderen.

Jurofoon

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.