Menu

Het beste moment voor afspraken over echtscheiding?

antivechtscheidingsclausule

De antivechtscheidingsclausule was de afgelopen dagen in het nieuws. Zou een dergelijke clausule jou hebben geholpen?

Lees hier wat er met zo’n clausule wordt bedoeld;

Wie trouwt, moet gelijk harde afspraken maken over een relatiebreuk, om te voorkomen dat die uitdraait op een vechtscheiding. Netwerk Notarissen biedt bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract een ‘antivechtscheidingsclausule’ aan.

Antivechtscheidingsclausule

,,Wij vinden dat we als notarissen ons steentje moeten bijdragen aan het voorkomen van vechtscheidingen”, zegt Lucienne van der Geld, directeur van het samenwerkingsverband van 160 notariskantoren in Nederland. ,,Er staan afspraken in de clausule over hoe ze met elkaar communiceren, dat ze geen spullen van elkaar beschadigen en binnen welke termijnen ze op inhoudelijke berichten en documenten over de echtscheiding moeten reageren. Tijd rekken, moddergooien en andere zaken die de scheiding blokkeren, worden er zo veel als mogelijk mee voorkomen.”

Boete

Als de oud-geliefden er bij de scheiding niet uitkomen dan geldt wat in goede tijden werd afgesproken. Wie die oude afspraken breekt, krijgt een fikse boete. De hoogte wordt vooraf door het bruidspaar vastgesteld. Volgens de notarissen zeggen mensen die gescheiden zijn dat betere afspraken vooraf veel ellende hadden kunnen voorkomen.

Er kan ook een kinderparagraaf aan de antivechtscheidingsclausule worden toegevoegd. Die vormt het fundament voor het ouderschapsplan dat bij scheiding gemaakt moet worden. ,,Het is makkelijker om afspraken te maken als je relatie goed en de scheiding nog niet in zicht is,” stelt Van der Geld, die de clausule bedacht. De notarissen gaan de antivechtscheidingsclausule standaard aanbieden.

Bron: AD 13-9-2017

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = zestien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.