Menu

Voorlopige voorziening bij scheiding, hoe werkt dat?

23 reacties
voorlopige voorziening bij scheiding

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Het duurt vaak lang voordat alles is geregeld. Maar hoe doe je dat tussen je besluit tot scheiden en de definitieve regeling in? Wie zorgt voor de kinderen en wie mag in het huis blijven? Wij leggen voor je uit hoe je deze zaken kunt regelen.

Scheiden duurt lang

Als je besluit te scheiden weet je vaak dat je een lange, vaak vervelende, periode voor de boeg hebt. Of je er nu samen toe besluit, je partner of jij alleen. Leuk is het nooit. Vaak duren scheidingen erg lang, omdat er heel wat geregeld moet worden. Zo moet bepaald worden wie in de woning blijft, waar de kinderen naartoe gaan, of en hoeveel alimentatie betaald moet worden en zo nog veel meer. Vaak zijn dit niet de dingen waar lang mee gewacht kan worden. Er is een oplossing om de periode te overbruggen, namelijk de voorlopige voorziening. Wij leggen voor je uit wat dit is en hoe dit werkt.

Wat is een voorlopige voorziening?

Met een voorlopige voorziening heb je de mogelijkheid om bepaalde zaken tussentijds te regelen. Vaak gaat het om alimentatie, afspraken over de woning of de kinderen. Dit zijn namelijk dingen die vaak niet kunnen wachten tot alles is verdeeld. Je kunt deze dingen zelf afspreken met je ex-partner en laten vastleggen door middel van een voorlopige voorziening. Als je er gezamenlijk niet uitkomt, dan kan de rechter met de voorlopige voorziening een beslissing nemen. Een voorlopige voorziening is een uitspraak van een rechter. Deze uitspraak is tijdelijk geldig, namelijk tot aan de uitspraak van de rechter in de bodemzaak. De bodemzaak is de echtscheiding zelf. Daarin worden definitieve afspraken gemaakt en kunnen de afspraken van de voorlopige voorziening nog veranderen.

Wat kan ik allemaal verzoeken?

Je kunt niet zomaar alles verzoeken als je een voorlopige voorziening vraagt. In de wet zijn de mogelijke verzoeken vastgelegd. Je kunt verzoeken dat de rechter vaststelt

  • wie in de woning mag blijven;
  • dat je gebruik mag maken van de spullen die je nodig hebt voor dagelijks gebruik;
  • bij wie de kinderen moeten verblijven;
  • wat de hoogte van de kinderalimentatie wordt;
  • wat de omgangsregeling wordt met de kinderen;
  • wat de hoogte van de partneralimentatie wordt.

Let wel op, de dingen die de rechter hierover beslist zijn allemaal voorlopige beslissingen. Ze gelden tot de definitieve beslissing wordt genomen in de echtscheidingszaak zelf.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Om een voorlopige voorziening te starten heb je een advocaat nodig die je bijstaat. De advocaat dient een verzoekschrift in bij de rechtbank. Dat is een brief waarin duidelijk wordt gemaakt wat verzocht wordt.

Een voorlopige voorziening kan alleen aangevraagd worden als onderdeel van een echtscheiding. Als de echtscheidingsprocedure nog niet is gestart, dan kun je toch al een voorlopige voorziening aanvragen. Je moet dan binnen 4 weken na de uitspraak alsnog de echtscheidingsprocedure starten. Tegen een voorlopige voorziening kun je niet in hoger beroep gaan. Je kunt de uitspraak wel laten wijzigen, als blijkt dat de rechter bij de eerste uitspraak verkeerde gegevens had of als de situatie ingrijpend is gewijzigd.

Lisanne Vanhommerig

REACTIES

El - 8 jan 2020

Als er een uitspraak is voor voorlopige voorzieningen..... 3 dec....en de man betaald nog steeds niet...... Behalve hij heeft alleen voor de maand januari betaald....het bruto bedrag wat op de uitspraak staat. Ik melde hem dat hij een fout heeft gemaakt, maar twijfel nu Hij moet vanaf 24 okt alimentatie betalen en samen betalen we de vaste lasten. Ik kom nu met een voorstel....heb een lijstje gemaakt. Maar vraag mij af...... Moet er gekeken worden naar het bruto alimentatie bedrag of het netto alimentatie bedrag. Dus........zou ik 3 het brutobedrag op mijn lijstje moeten zetten of het nettobedrag aan alimentatie?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 9 jan 2020

    Beste El, je ex zal het bruto bedrag aan partneralimentatie aan jou moeten betalen. Jij moet zelf met de belastingdienst afrekenen vwb inkomstenbelasting. Hij zal de betaalde partneralimentatie kunnen aftrekken bij zijn belastingaangifte.

folkert hofman - 15 jun 2020

ik heb de volgende vraag. In september 2009 heeft de rechter een voorlopige voorziening uitgesproken over de hoogte van de alimentatie die ik moest betalen aan mijn ex. De definitieve uitspraak en inschrijving van de scheiding was precies een jaar later. Vanaf wanner gaat de periode in van 12 jaar. Vanaf de uitspraak van de voorlopige voorziening of van moment dat de scheiding ingeschreven werd bij de gemeente.

    Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 16 jun 2020

    Beste Folkert, wanneer de rechter geen afwijkende termijn heeft opgelegd, duurt de alimentatieverplichting twaalf jaar. Deze termijn vangt aan op de datum waarop de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De partneralimentatie die gedurende de voorlopige voorzieningen is betaald, valt buiten deze termijn. Ik hoop uw vraag zo voldoende beantwoord te hebben. Boeve Familierecht

    folkert hofman - 16 jun 2020

    Dank voor u snelle antwoord.

    Jan - 31 mrt 2021

    Beste Karlijn, en als in het convenant explciet is opgenomen dat er sprake is van alimentatie in natura, heeft dat ook geen invloed op de looptijd ?

GM - 26 jun 2020

Mijn partner en ik gaan scheiden hij heeft nu een huisverbod wat over 3 dagen afloopt. Momenteel heb ik geen inkomen en krijg ik ook geen hulp verder. Scheiding word deze week in start gezet en zal mijn afvocaat ook een aanvraag doen voor voorlopig voorziening. Kan het zijn dat mijn partner dan in dit geval al tot de scheiding een kinder en/of partner alimentatie moet betalen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 26 jun 2020

    Ja, dat kan inderdaad.

HV - 7 jul 2020

kan een voorlopige voorziening met terugwerkende kracht opgelegd worden of geldt de datum dat de rechter het bedrag bepaald heeft?

    Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 7 jul 2020

    Beste HV, als hoofdregel geldt dat de voorlopige voorziening ingaat op de dag dat de uitspraak wordt gegeven. De rechter heeft echter wel vrijheid om in een specifiek geval een eerdere of latere ingangsdatum op te leggen. Het is dus mogelijk dat een voorlopige voorziening terugwerkende kracht heeft. Boeve Familierecht

Sandra Hogenboom - 1 aug 2020

Mijn ex vraagt om een wijziging van de voorlopige voorziening omdat zijn omstandigheden zijn gewijzigd. Moet je hier tegen in gaan. Kan dit ook zonder tussenkomst van een advocaat?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 aug 2020

    Beste Sandra, hierbij het antwoord van Boeve Familierecht: Allereerst adviseer ik u met klem om tijdig verweer te voeren tegen het nieuwe verzoek van uw ex-partner. Wanneer u dit niet doet, is de kans zeer groot dat het verzoek zonder meer wordt toegewezen, zonder inhoudelijke toetsing door de rechter. Helaas is het wel zo dat een verweerschrift alleen door een advocaat ingediend kan worden. U kunt niet zelf schriftelijk een verweerschrift indienen.

Voorlopig - 27 okt 2020

Ik heb een vraag: de rechter heeft uitspraak gedaan over de hoogte van de partner-en kinderalimentatie middels vooropige voorziening. Nu heeft mijn advocaat gevraagd om zo snel mogelijk de scheiding uit te spreken en de nevenvoorzieningen (verdeling woning en overige bezittingen, vaststellen definitieve hoogte alimentatie enz) later te bepalen. Geldt in die tussentijd de hoogte van de alimentatie bepaalt tijdens voorlopige voorziening of krijg ik geen allimentatie? Wanneer gaat de 12 jaar aan alimentatie ontvangen in? Er is nog geen definitief bedrag berekend immers.

    Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 28 okt 2020

    Beste, de alimentatie die in de voorlopige voorzieningen door de rechter is vastgesteld, blijft van kracht tot dat er door de rechter een definitieve beslissing is gegeven over de alimentatie. Het is dus niet zo dat er vanaf het moment dat de echtscheiding is uitgesproken, geen voorlopige alimentatie betaald hoeft te worden. De termijn van 12 jaar voor het ontvangen van de partneralimentatie vangt aan op het moment dat de echtscheiding bij de gemeente wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Ik raad u aan om met uw advocaat te overleggen of het in uw geval raadzaam is om de echtscheiding zo laat mogelijk in te schrijven bij de gemeente, of dat er andere omstandigheden een rol spelen die maken dat dat juist niet verstandig is en de echtscheiding zo spoedig mogelijk moet worden ingeschreven bij de gemeente. Boeve Familierecht en Mediation

Mm - 29 nov 2020

Partner heeft scheiding aangevraagd, we hebben nog geen ouderschapsplan gemaakt. Wel heeft de partner een advokaat ingeschakeld die mij zojuist een mail stuurt dat er een voorlopige voorzieningsprocedure ivm kinderalimentatie gestart wordt. Kan dit zomaar, zonder ouderschapsplan, want misschien wil ik gedeelde voogdij?

    Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 30 nov 2020

    Beste, het staat in een echtscheidingsprocedure beide partijen vrij om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. Dit kan ook als er nog geen ouderschapsplan is. In een ouderschapsplan worden namelijk definitieve afspraken over de kinderen vastgelegd, terwijl het in de voorlopige voorzieningen procedure om tijdelijke afspraken voor de duur van de echtscheidingsprocedure gaat. In alle gevallen raad ik u aan om deskundige advies van een advocaat in te winnen en daar waar nodig met behulp van een advocaat verweer te voeren tegen de gevraagde voorlopige voorziening. Boeve Familierecht en Mediation

marlies rademakers - 30 jan 2021

Ik kan geen bezwaar aantekenen tegen de uitspraak van de rechter iz voorlopige voorzieningen. Wat nu als de rechter een rekenkundige fout heeft gemaakt waardoor een partneralimentatieplichtige teveel moet betalen?

Michael - 1 mrt 2021

Volgens mij is mijn vorige reactie niet doorgekomen . Bij deze nogmaals. Mijn vraag ik heb gezag en geen omgangsverbod. Uit rancune weigert mijn ex mij contact met mijn 2 zoontjes er is sprake van sterke vorm van oudervervreemding heb nu 7 maanden mijn kinderen niet gezien of gesproken. Ik heb nu een voorlopige voorzieningen aangevraagd .de tegenpartij probeert ook dit proces te frustreren door verhinderdata op te geven die gelden voor alle dagen van de komende 6 maanden. Kan dit ? Mag dit ?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 mrt 2021

    Hoi Michael, Dank voor je vraag. Je moet hiervoor contact opgeven met je advocaat. Je advocaat weet de details van je zaak en kan je hier het beste in adviseren.

Joost - 22 mrt 2021

Goedenavond, Ik heb een vraag als aanvulling op voorlopige vs definitieve voorzieningen:worden voorlopige voorzieningen ook verrekend? Volgens mij betaal ik teveel en duurt het ondertussen al een jaar. Wordt er uiteindelijk ook gewoon een was-wordt berekening gemaakt en verrekend. Ook wil ik graag dat de wet gewijzigd wordt en partneralimentatie komt te vervallen in geval een ex-partner gewoon werkt en haar eigen broek kan ophouden. Weet iemand of er al een betere wet in de maak is?

Stefan - 17 aug 2021

Goedendag, Mijn vrouw wil van mij scheiden maar ik wil dat niet. Het huis waar wij in wonen staat echter op mijn naam en is niet van haar. Nu wil ze via de voorzieningen rechter mij uit huis laten zetten. Het kan toch niet zo zijn dat ik straks uit mijn eigen huis gezet wordt? Er is een kind van 12 en een kind van 19 in dit huwelijk... Help!

WJB - 7 feb 2023

De rechter heeft een beslissing voorlopige voorzieningen afgegeven. Nu heb ik vooraf een aantal kosten aan mijn echtgenote voorgeschoten en ik heb ook maandelijks een bijdrage in de kosten betaald vanaf het moment waarop zij uit huis getrokken is. Mag ik de voorgeschoten kosten en/of maandelijkse bijdragen verrekenen met de voorlopige voorziening?

Dave van Tunen - 4 apr 2024

Goedemiddag, Mijn ex-partner vraagt of zij alleen gebruik mag maken van de woning in een bodemprocedure. Nou is het zo dat ik en mijn ex-partner samen een zoon hebben, maar zei is kort na het beëindigen van de relatie de woning uitgegaan samen met onze zoon, mijn zoon verblijft momenteel bij opa en oma. Zei zelf komt er alleen slapen op sommige dagen dus niet altijd. Terwijl ze zelf sinds ze de woning is verlaten ook bij opa en oma heeft geslapen. Maar nu kan dit sinds kort niet meer. Hoe word hier naar gekeken in de procedure? Ik zelf kan namelijk nergens heen, dus als er word beoordeeld dat ik de woning moet verlaten zit ik op straat. Ik hoor van u.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + een =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.