Menu

Voorlopige voorziening bij scheiding, hoe werkt dat?

voorlopige voorziening bij scheiding

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Het duurt vaak lang voordat alles is geregeld. Maar hoe doe je dat tussen je besluit tot scheiden en de definitieve regeling in? Wie zorgt voor de kinderen en wie mag in het huis blijven? Wij leggen voor je uit hoe je deze zaken kunt regelen.

Scheiden duurt lang

Als je besluit te scheiden weet je vaak dat je een lange, vaak vervelende, periode voor de boeg hebt. Of je er nu samen toe besluit, je partner of jij alleen. Leuk is het nooit. Vaak duren scheidingen erg lang, omdat er heel wat geregeld moet worden. Zo moet bepaald worden wie in de woning blijft, waar de kinderen naartoe gaan, of en hoeveel alimentatie betaald moet worden en zo nog veel meer. Vaak zijn dit niet de dingen waar lang mee gewacht kan worden. Er is een oplossing om de periode te overbruggen, namelijk de voorlopige voorziening. Wij leggen voor je uit wat dit is en hoe dit werkt.

Wat is een voorlopige voorziening?

Met een voorlopige voorziening heb je de mogelijkheid om bepaalde zaken tussentijds te regelen. Vaak gaat het om alimentatie, afspraken over de woning of de kinderen. Dit zijn namelijk dingen die vaak niet kunnen wachten tot alles is verdeeld. Je kunt deze dingen zelf afspreken met je ex-partner en laten vastleggen door middel van een voorlopige voorziening. Als je er gezamenlijk niet uitkomt, dan kan de rechter met de voorlopige voorziening een beslissing nemen. Een voorlopige voorziening is een uitspraak van een rechter. Deze uitspraak is tijdelijk geldig, namelijk tot aan de uitspraak van de rechter in de bodemzaak. De bodemzaak is de echtscheiding zelf. Daarin worden definitieve afspraken gemaakt en kunnen de afspraken van de voorlopige voorziening nog veranderen.

Wat kan ik allemaal verzoeken?

Je kunt niet zomaar alles verzoeken als je een voorlopige voorziening vraagt. In de wet zijn de mogelijke verzoeken vastgelegd. Je kunt verzoeken dat de rechter vaststelt

  • wie in de woning mag blijven;
  • dat je gebruik mag maken van de spullen die je nodig hebt voor dagelijks gebruik;
  • bij wie de kinderen moeten verblijven;
  • wat de hoogte van de kinderalimentatie wordt;
  • wat de omgangsregeling wordt met de kinderen;
  • wat de hoogte van de partneralimentatie wordt.

Let wel op, de dingen die de rechter hierover beslist zijn allemaal voorlopige beslissingen. Ze gelden tot de definitieve beslissing wordt genomen in de echtscheidingszaak zelf.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Om een voorlopige voorziening te starten heb je een advocaat nodig die je bijstaat. De advocaat dient een verzoekschrift in bij de rechtbank. Dat is een brief waarin duidelijk wordt gemaakt wat verzocht wordt.

Een voorlopige voorziening kan alleen aangevraagd worden als onderdeel van een echtscheiding. Als de echtscheidingsprocedure nog niet is gestart, dan kun je toch al een voorlopige voorziening aanvragen. Je moet dan binnen 4 weken na de uitspraak alsnog de echtscheidingsprocedure starten. Tegen een voorlopige voorziening kun je niet in hoger beroep gaan. Je kunt de uitspraak wel laten wijzigen, als blijkt dat de rechter bij de eerste uitspraak verkeerde gegevens had of als de situatie ingrijpend is gewijzigd.

Meer informatie

Wil je meer weten over voorlopige voorzieningen? Wil je scheiden maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Of lig je in scheiding en wil je dat er nu eindelijk spijkers met koppen worden geslagen? Neem dan contact op met een van onze juristen! Bel met ons op 088 1411 011 (lokaal tarief), WhatsApp ons op 06 40 81 22 14 of chat met ons via Facebook Messenger. Onze juristen kunnen je hier alles over vertellen.

Lisanne Vanhommerig

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 4 =

Vlog

We hebben continue strijd over de kinderen. Over echt álles! Ik wil echt niet dat hij in mijn huis komt als Lisa weet terug naar mij komt. En ik mag ook niet binnenkomen bij hem. Wat kan ik doen? Roos van Succesvol Scheiden het Gooi vlogt eLees verder > vechtscheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.