Inhoud blog
Help! Waar is die Gouden Handleiding na Scheiding!?
Die is er dus niet. En dat terwijl een scheiding een ongelofelijk ingrijpende gebeurtenis is. Sterker nog, een echtscheiding staat maar liefst op plek twee van de meest stressvolle life-events, direct na het overlijden van de partner. Een scheiding is een grote verlieservaring en bij verlies hoort rouw. Er volgt een intensieve periode met veel veranderingen en emoties; die van jezelf en ook die van je kinderen. En terwijl jullie levens op zijn kop staan, gaat het alledaagse leven gewoon door. En niemand vertelt je hoe je dit moet doen.
Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het zo goed mogelijk begeleiden van ouders en kinderen in deze moeilijke tijd. Omdat geen scheidingssituatie hetzelfde is, is het ondoenlijk om een standaard handleiding uit te schrijven die iedereen past. Er zijn wel een paar algemene dingen die jij nu kunt doen, die jou en jouw gezin helpen.
Besteed aandacht aan jezelf, niet aan je ex
Jij hebt jezelf nu hard nodig en je kinderen hebben je nodig. Zorg daarom goed voor jezelf. Je hebt nu eenmaal maar zoveel energie op een dag en misschien wisselt het wel van dag tot dag. Veel ouders ervaren dat het op het ene moment ‘wel gaat’ en dat ze zich het andere moment gebroken en leeg voelen. Het is daarom belangrijk dat je jouw kostbare energie in jezelf en in jouw gezin stopt, en niet in je ex. Dat is een energielek van heb ik jou daar! Want wat de ander doet of zegt kun je namelijk niet veranderen. Maar jouw eigenouderschap, dat wat er bij jouthuis gebeurt, dáár heb je wel controle over. Verschuif daarom je focus, hoe moeilijk dit in het begin ook is, zo veel mogelijk naar je jezelf en je eigen gezin.
Extra positieve aandacht en leuke activiteiten
Een scheiding zorgt bij veel kinderen voor een gevoel van onzekerheid: wat gaat er allemaal veranderen voor mij, hoe zal het straks gaan met papa en mama, met wie ga ik op vakantie, hoe moet ik het op school vertellen, etc. Sommige kinderen vragen zich ook af of hun ouders ook van hen kunnen scheiden. Om kinderen een veilig en zeker gevoel te geven is het een goed idee om ze extra vaak positieve aandachtte geven. Spreek regelmatig en hardop je waardering uit voor de dingen die goed gaan (van complimenten groeien we!), pak elke week een momentje 1-op-1 voor een gesprekje of spelletje en doe regelmatig leuke activiteiten met elkaar als ‘nieuw’ gezin. Hiermee verstevig je jullie ouder-kindrelatie.
Goed luisteren
Na zo’n grote gebeurtenis heeft je kind vast vragen, en misschien ook wel zorgen. Het is voor kinderen fijn om hierin gezien en gehoord te worden. Luister met volle aandacht: leg je werk en telefoon aan de kant of stel het luisteren uit als je weet dat je niet met 100% aandacht kunt luisteren. Zet jezelf in de luisterstand: richt je naar je kind, maak oogcontact, verzacht je stem, en laat merken dat je luistert (en niet allang bent afgedwaald naar je 800 andere taken van vandaag…). Ga écht goed luisteren: hang een beetje achterover, stel open vragen, zeg dingen als “vertel eens meer”, vat samen, raad hoe je kind zich voelt, en blijf weg van invullen, oordelen en advies geven. Eerst alleen luisteren; dat is in 90% van de tijd genoeg. Na afloop van het gesprek kun je je kind bedanken voor het vertellen. Zo moedig je hem of haar aan om de volgende keer weer naar jou toe te komen als er iets is.
Houd ze erbuiten
Getuige zijn van ruzie tussen je ouders is het lastigste onderdeel van een scheiding voor kinderen. Voorkom daarom dat je kinderen dit meemaken en pak hierin je eigen verantwoordelijkheid. Het gedrag van de ander kun je nu eenmaal niet veranderen, dus neem zelf het heft in handen. Als er een conflict ontstaat waar de kinderen bij zijn, doe dan wat nodig is om het conflict zo snel mogelijk te stoppen. Tel tot tien, haal diep adem door je neus, weiger te ‘happen’, bijt op je tong, beëindig het gesprek (“ik ga hier nu niet met je over praten want de kinderen zijn in de buurt”), en stel het gesprek uit tot een moment waarop de kinderen er niet zijn. Dit kun jij! Wat de ander ook doet of zegt, jij hebt invloed op je eigen aandeel. Hoe vaker je hier bewust mee ‘oefent’, hoe beter het zal gaan. Parkeer je eigen woede of frustratie voor een paar volwassen oren die op een later moment naar jouw gevoelens kunnen luisteren.
Hulp vragen is oké
Je hoeft het niet alleen te doen. Schakel een paar goede familieleden, vrienden of vriendinnen in die jouw vangnet kunnen zijn. Vraag hun hulp als jouw vragen en zorgen je pet te boven gaan. Wie kan jou adviseren? Wie kan jouw luisterend oor zijn? Wie kan je helpen in het huishouden en bij de opvang van de kinderen? Er zijn ook professionals (psychologen, coaches, kenniscentra) die je kunnen helpen bij het verwerken van de scheiding en bij het aanpassen aan de nieuwe situatie. Je mág aan jezelf vragen: wat heb ik nu nodig? En je mág ook om die hulp vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Door: Karlijn Pieterse, psycholoog en kindercoach bij iep coaching in Voorschoten
REAGEER OP DEZE BLOG