Menu

Scheiden met een eigen zaak; een hele onderneming

1 reactie
scheiden en eigen zaak

Onlangs had ik een heel succesvol ondernemersstel, die hadden besloten om te gaan scheiden. Samen wilden ze voorlopig het horecabedrijf blijven runnen. Maar terwijl hij dat zei, zag ik aan haar gezicht al dat ze dat eigenlijk liever niet wilde. Ik wist meteen dat dit best wel lastig zou gaan worden. Ze hadden niet alleen een eigen huis en inboedel te verdelen, er moesten afspraken komen voor de drie kinderen die ze hadden en tot slot zouden we ook moeten praten over het bedrijf. Want ik voelde meteen aan dat de ‘samenwerking’ waarvan nu nog sprake was, binnenkort wel eens afgelopen kon zijn. En of beide partners nou in het bedrijf werken of slechts één van de twee, het verdelen van een onderneming is lastig.

Continuïteit van het bedrijf

Geen van beide partners is gebaat bij een faillissement. Op het moment dat je de helft van het kapitaal uit een bedrijf moet halen omdat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kan de continuïteit van het bedrijf in gevaar komen. In een dergelijke situatie moet een overzicht gemaakt worden van alle activa en passiva in het bedrijf en vervolgens moet één van de twee afrekenen met de ander. In het geval van het bovengenoemde stel moeten we overigens eerst nog bespreken wie van de twee verder wil met het bedrijf. Kan de één zonder de ander en kan degene die verder gaat de helft van het bedrijf afrekenen met de ander?

Bedrijf van één van de twee

Soms hoor je ook dat het bedrijf van één van de twee is. De ondernemer heeft er zijn ziel en zaligheid ingestoken. Een drive die vaak gepaard gaat met vele uren. Veel meer uren per week dan iemand in loondienst zou werken. En hoe zuur is het dan als je de helft aan de ander moet geven die wellicht niet half zo hard werkte als jij altijd hebt gedaan.

Gevolgen van uitkopen

Toch moet je er samen uit zien te komen. En zoals wij altijd een traject starten ook in dit geval zullen we met elkaar in gesprek moeten gaan over de gevolgen. Als uitkopen betekent dat het bedrijf kapot gaat, is iemand ook niet meer in staat om alimentatie te betalen in de toekomst. En zo kom je dan uiteindelijk allebei financieel in de problemen. Wij proberen altijd beide kanten van de zaak goed te belichten. Wat is er in het verleden gebeurd en wie heeft welke hoeveelheid energie gestoken in het bedrijf. Welke gevolgen hebben de afspraken die je met elkaar maakt en hoe kom je tot een compromis waar beide partijen mee kunnen leven.

Tja scheiden met een eigen zaak blijft ook voor ons een hele onderneming. Maar we werken graag met jullie aan een oplossing die voor beiden goed is.

Annegien Hanemaaijer

Onze Scheidingscoach

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Elika - 23 nov 2018

Wat goed dat hier aandacht voor is. Een hele onderneming, zeker. In mijn geval ben ik 'meewerkend' partner. Uit fiscale overwegingen is mijn salaris laag gehouden. Tijdens de scheidingsprocedure moest ik dus om salarisverhoging vragen om op eigen benen te kunnen staan. Bovendien ontdekte ik dat ik weliswaar een arbeidsverleden heb opgebouwd, maar geen recht heb op WW mocht ik werkloos raken. Dit omdat de wet het moeilijk vindt dat er geen gezagsrelatie tussen 2 partners kan zijn. Hier was ik niet van op de hoogte. We komen er vast wel uit, maar het is voor iedereen in een dergelijke situatie goed opletten in wat voor vorm het werken in de onderneming van je partner is gegoten.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.