Menu

Gezamenlijke lening splitsen na scheiding

1 reactie
gezamenlijke lening splitsen

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag van een lezeres binnen. De Scheidingsplanner geeft antwoord:

Vraag, blijf ik aansprakelijk voor de gezamenlijke lening na scheiding?

We hebben 10 jaar geleden een lening aangegaan van 30.000 euro (ja , stom). Inmiddels zijn we gescheiden, beschreven staat in convenant dat we ieder de helft van de schulden op ons nemen, ieder is verantwoordelijk voor de helft.

Nu wil ik dolgraag mijn deel ad 15.000 euro aflossen. Echter ben ik dan blijkbaar ook nog aansprakelijk voor de andere helft. Ik wil hier van af, wat kan ik doen ?

Kan ik de lening laten op splitsen, ieder zijn deel op elkaars naam.

Ik kom anders dus nóóit van mijn ex-man af. Er loopt al zoveel , sorry voor de bewoording, gezeik. Ik wil er van af!

Antwoord

Doordat het krediet op 2 namen is afgesloten is ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige schuld.

Als u uw deel heeft afgelost en meneer komt zijn verplichtingen niet na, dan zal de kredietverstrekker alsnog bij u aankloppen.

Jullie afspraken in het convenant zijn dus meer voor jullie onderling.

U kunt de kredietverstrekker vragen om de gezamenlijke lening te splitsen. De kredietverstrekker zal dan toetsen op basis van inkomsten en lasten of het voor een ieder mogelijk is om de lening zelfstandig te dragen.

Als het krediet niet kan worden gesplitst zijn er nog andere mogelijkheden.

Optie 1

Het krediet voor uw deel aflossen en uw ex de overige 50% laten betalen totdat deze is afgelost. Misschien kan dit versneld?

Als het een doorlopend krediet betreft is het verstandig om de opname te blokkeren of de limiet te verlagen.

Het nadeel van deze optie is dat het krediet nog steeds op 2 namen staat en dat uw ex, indien hij niet betaald, u kan meetrekken in een achterstands melding / BKR melding.

Optie 2

Laten berekenen wat uw ex zelfstandig kan lenen bij de huidige kredietverstrekker en dit laten aflossen op het gezamenlijke krediet.  Vervolgens zelf het restant aflossen en het krediet beëindigen. Het verschil tussen 50% en wat meneer kan aflossen is dan nog een schuld van uw ex aan u. Hiervoor kan een betalingsregeling onderling worden afgesproken. Het voordeel is dat het krediet dan weg is en er geen achterstanden kunnen ontstaan welke bij het BKR worden gemeld.

Uw ex kan ook navragen of hij het verschil bij kennissen of familie kan lenen.

Marco den Otter

De Scheidingsplanner

REACTIES

Yv - 10 apr 2019

Betalingsregeling verdeeld over 3 jaar afspreken met kredietverstrekker. Kredietverstrekker zal in eerste instantie tegenstribbelen. Blijven volhouden dat je oplossing wil, haalbare, en voor zowwl kredietverstrekker als jou goed. Betalingsregeling puur tussen jou en kredietverstrekker geld niet automatisch ook voor de andere partij. Totaal bedrag blijft bij hem, zolang ook hij geen betalingsregeling heeft getroffen, volledig opeisbaar. Spreek een betalingsregeling voor max. 3jaar af, met daarna finale kwijting, zo blijf je licht in de tunnel zien. Aanhouder wint!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × = 35




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.