Menu

Waarom het een goed idee is om het ouderschapsplan met regelmaat aan te passen

ouderschapsplan aanpassen

Het ouderschapsplan: stellen die getrouwd of ongetrouwd uit elkaar gaan en kinderen hebben zijn verplicht er een op te stellen. Het doel hiervan is om goede afspraken voor de toekomst te maken en conflict tot het minimum te beperken. Je moet hierdoor tenslotte al voor het uit elkaar gaan denken over jullie afspraken met betrekking tot de kinderen. Na het opstellen is het een goed idee het plan mettertijd te herzien om te kijken of het plan nog passend is bij de huidige situatie: er kan immers veel veranderd zijn.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Sinds maart 2009 is het voor ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het doel hiervan is om conflicten over opvoedingstaken en verzorgingstaken te verminderen doordat ouders voor het uit elkaar gaan over afspraken na moeten denken. In het ouderschapsplan moeten verplicht afspraken vastgelegd worden over:

  • Kinderalimentatie
  • Het informeren en consulteren van de andere ouder
  • Omgangsregeling

Daarnaast is het aan te raden om richtlijnen te stellen en afspraken te maken over onderwerpen als:

  • Welke ouder de kinderen ophaalt en wegbrengt.
  • Hoeveel zakgeld de kinderen krijgen en van wie.
  • De omgang met familieleden en vrienden van beide ouders.
  • Bij wie van de ouders de kinderen zijn op speciale dagen als vakantie-, feest- en verjaardagen.
  • Eventueel wanneer jullie het ouderschapsplan evalueren of herzien.

Waarom het ouderschapsplan aanpassen?

Uit recent empirisch onderzoek blijkt dat het ouderschapsplan steeds vaker door ouders herzien wordt en wij moedigen dit dan ook graag aan. Het ouderschapsplan, zoals je deze opstelt bij het uit elkaar gaan, is namelijk een momentopname. Het wordt meestal opgesteld in een periode waarin er veel spanning bij de ouders speelt en de vormgeving van hun toekomst onzekerder is. Het plan kan daardoor in de loop der tijd moeilijk naleefbaar blijken te zijn.

De wereld verandert

Daarnaast veranderen jullie situaties in de loop der jaren: de kinderen worden puber en ontwikkelen zich verder. Ook de omstandigheden van de ouders kunnen veranderen. Een betere benadering van het ouderschapsplan is dan ook door dit te zien als een groeidocument. Het document en de afspraken die erin staan zouden mee moeten groeien met de familie.

Zo kunnen veranderende behoeften van de kinderen meegenomen worden in de afspraken tussen de ouders. Om die reden is het aan te raden om de kinderen te betrekken bij het ouderschapsplan, in ieder geval wanneer zij boven de 12 jaar oud zijn. Andere situaties en veranderingen die aanleiding kunnen geven om het ouderschapsplan te evalueren en te herzien zijn:

  • De afspraken blijken een tijd na het opstellen van het ouderschapsplan niet goed na te leven. Je staat langer in de file na je werk dan je dacht of het kind raakt te vermoeid van het op en neer reizen. Het kan zijn dat jullie door dit soort constateringen de omgangsregeling willen bijstellen.
  • Gewijzigde omstandigheden. Denk hierbij aan een partner die verhuist, een andere baan krijgt of een nieuwe relatie aangaat. Een ander voorbeeld is een wijziging van inkomen: dan kan het zijn dat jullie de hoogte van de kinderalimentatie willen herzien.
  • Gewijzigde behoeften van de kinderen die ouder worden. Denk hierbij aan de ontwikkeling van kinderen op gebied van hobby’s of hun sociale leven. Ook hun schoolkeuze en de locatie van de school kan van invloed zijn. Zo kunnen zij de voorkeur geven in de stad te wonen bij de ene ouder in plaats van in een dorp bij de andere ouder.
  • Een van de ouders komt de afspraken niet na of er is een meningsverschil over de dagelijkse zorg en opvoeding. Meestal ga je in dit geval naar een mediator of advocaat om tot nieuwe afspraken te komen.

Hoe pak je het aanpassen van het ouderschapsplan aan?

Een goed idee is om in het ouderschapsplan een proefperiode op te nemen. Zo kun je eerst een aantal maanden proberen hoe het huidige plan bevalt. Jullie kunnen deze dan na een zekere periode evalueren en eventueel aanpassen.

Ook zien wij veel dat ex-partners jaarlijks een overleg plannen waarin ze bekijken hoe het gaat en of het ouderschapsplan nog passend is bij de situatie. Dit is niet zo gek: wanneer je samenwoont met kinderen bespreek je samen de hele tijd door hoe jullie de verzorging en opvoeding kan de kinderen vormgeven. Eenmaal per jaar jullie aanpak en afspraken bijstellen is daarom een goede oplossing. Over hoe, waar en wanneer jullie dit doen kunnen jullie afspraken maken in het plan.

In de meeste gevallen, wanneer het gaat om kleine wijzigingen, kun je een aanvullend document opstellen wat jullie beiden ondertekenen en toevoegen aan het bestaande ouderschapsplan. Denk hierbij aan een wijziging als wie de kinderen ophaalt van school of wie in de herfstvakantie de kinderen heeft. Wanneer jullie beiden de hoogte van de kinderalimentatie willen aanpassen kan dit ook, echter wanneer een van jullie het hier niet mee eens is hebben jullie een beschikking van de rechter nodig.

Nieuw ouderschapsplan

Wanneer jullie meerdere aanpassingen willen doen of zelfs het hele plan willen herzien is het verstandig een nieuw ouderschapsplan op te stellen. Als je geen ouderschapsplan hebt, bijvoorbeeld omdat je voor maart 2009 bent gescheiden, kun je alsnog een ouderschapsplan opstellen. Dit doe je eenvoudig en voordelig op Uitelkaar.nl. Je werkt op dit online scheidingsplatform met je ex-partner samen aan jullie afspraken. Het prettige is dat je hier stap voor stap doorheen wordt geleid en ook een kinderalimentatieberekening voor jullie wordt gedaan. Daarnaast kijkt onze casemanager met je mee of jullie afspraken redelijk en uitvoerbaar zijn. Ook kun je haar altijd bellen voor advies! Bekijk het opstellen van een ouderschapsplan op Uitelkaar.nl!

Laura Kistemaker

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.