Menu

6 tips om je kind zo goed mogelijk door de scheiding te helpen

6 tips voor scheiden met kinderen

In deze blog geef ik je 6 tips om je kind zo goed mogelijk door de scheiding te helpen.

1. Zorg voor structuur

In deze periode van verandering is het belangrijk dat je structuur aanbrengt waar mogelijk. Hiermee geef je je kind een gevoel van stabiliteit en zekerheid, waar nu extra behoefte aan is omdat veel vanzelfsprekendheden wegvallen.

Denk aan structuur in de dagindeling zoals etenstijden, bedtijden, opvangmomenten maar ook structuur in omgangsmomenten met de andere ouder. Probeer zoveel als mogelijk de bestaande (dag)structuur te handhaven.

2. Verschaf duidelijkheid

Je kind heeft vragen over zijn toekomst. Wat kan hij/zij verwachten. Blijven we hier wonen? Waar gaat papa wonen? Wanneer gaan we verhuizen? Kan ik nog bij voetbal blijven? Moet ik naar een andere school? Op veel vragen zul je nog geen antwoord hebben. Verschaf zo veel als mogelijk duidelijkheid en maak het zo concreet mogelijk. Wanneer je nog geen antwoord hebt, kun je dat ook zo vertellen. Aangeven dat je nog geen (definitief) antwoord hebt, is ook een vorm van duidelijkheid geven.

3. Behoud steunbronnen

Steunbronnen zijn mensen waarbij je kind zich prettig voelt, waar je kind een vorm van steun bij ervaart. Dit kan opa, oma, tante, nichtje, juf/meester, vriend van de familie of bijvoorbeeld de trainer van de sportclub zijn. Juist nu is het belangrijk het contact met deze personen in stand te houden (ook al vind je dat zelf misschien lastig).

4. Geef je kind een stem

….en daarmee een stukje regie/grip op zijn leven.

Je kind heeft geen invloed op de beslissing die jullie hebben genomen. Het heeft geen invloed op de veranderde gezinssituatie. Door je kind te laten vertellen over zijn wensen en behoeften en hem, op zijn niveau, inbreng te laten hebben krijgt je kind een stukje regie over zijn leven terug. Dit kan over ogenschijnlijk kleine dingen gaan zoals de kleur verf voor de muren in het nieuwe huis.

5. Overbrug fysieke afstand

Je kind zal moeite hebben met de wisselende fysieke afwezigheid van één van de ouders. Het moet altijd één van zijn ouders missen. O.a. afhankelijk van de leeftijd zal dit in meer of mindere mate voor problemen zorgen.

Overbrug de fysieke afstand door bijvoorbeeld een foto van de andere ouder neer te zetten, een (vast) belmoment te plannen, door te zeggen dat je aan hem denkt voordat je gaat slapen, door te zeggen dat je van hem houdt ook als je niet bij hem bent, maar ook de Sloompje Slak Scheidingsknuffel, gemaakt met kleding van beide ouders, kan helpen.

6. Ontzorg door voor jezelf te zorgen

Laat je kind weten dat jij ook steunbronnen hebt. Je kind voelt en weet ook dat jij het wel eens moeilijk hebt. Vertel wie jij belt of opzoekt als je verdrietig bent. Dat je het fijn vindt om dan met je kind te knuffelen, maar dat je ook andere lieve mensen hebt waar je terecht kunt. Maar zorg ook voor fijne, leuke momenten voor jezelf. Je kind zal zien en voelen dat het je goed doet.  Kinderen kunnen het gevoel hebben te moeten zorgen voor (het geluk van) hun ouders. Door voor jezelf te zorgen, ontzorg je je kind.

Meer weten over scheiden met kinderen?

Claudia Hass

www.tijdvoortranen.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × een =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.