Snel je scheiding regelen, wil iedereen wel die uit elkaar gaat. Want hoe eerder je de scheiding hebt geregeld, des te eerder je aan je nieuwe leven kunt beginnen. Dus het liefste wil je alles zo snel mogelijk geregeld hebben. Wij vertellen je graag hoe je op de snelste manier van elkaar kunt scheiden en wat je daarvoor moet doen.
Communicatie is belangrijk om snel te scheiden
Als je snel je scheiding wilt regelen, is het belangrijk dat je nog goed contact hebt met elkaar. Als scheidende partijen met ruzie uit elkaar gaan, belanden ze in een vechtscheiding die soms wel een jaar of zelfs langer kan duren. Als je snel wilt scheiden, moet je dus nog met elkaar kunnen praten én bereid zijn naar je aanstaande ex-partner te luisteren, wil je op een vlotte manier samen afspraken kunnen maken. Er zijn een heleboel zaken waar jullie een regeling voor moeten treffen of een afspraak over moeten maken die in het echtscheidingsconvenant vastgelegd moet worden.
Manieren van snel scheiden
Hoe jullie de scheiding regelen, hangt dus af in de mate waarin jullie nog goed met elkaar in overleg kunnen om afspraken te maken. Tot 1 maart 2009 kenden we in Nederland de zogenaamde ‘flitsscheiding’. Als je op die manier wilde scheiden, kon je naar de gemeente om je huwelijk om te laten zetten in een geregistreerd partnerschap. Dit was overigens alleen mogelijk als er geen minderjarige kinderen in het gezin waren. Nadat het huwelijk was omgezet in een geregistreerd partnerschap, kon je deze overeenkomst vervolgens direct laten ontbinden.
Het was dus niet nodig om naar de rechter te gaan en een hele scheidingsprocedure door te lopen. In slechts een week kon je al van elkaar gescheiden zijn. De flitsscheiding werd overigens niet in het buitenland erkend. Dus als je in het buitenland opnieuw wilde trouwen, dan ging dat dus niet en moest je nog steeds officieel scheiden op de manier die ook in het buitenland erkend werd. Snel scheiden moet je tegenwoordig op een andere manier doen. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijkheden.
Advocaat
Je kunt je echtscheiding regelen met een advocaat. Jullie kunnen gezamenlijk een advocaat inhuren, met wie je gezamenlijk gesprekken voert over alle zaken waar afspraken over gemaakt moeten worden die in het echtscheidingsconvenant komen. Op deze manier voorkom je dat je tegenover elkaar in de rechtszaal komt te staan. Als je scheiding op niet zo’n goede manier verloopt, zul je beiden een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Wanneer er sprake is van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding is het ook verstandig een advocaat in te schakelen. Het is wel zo dat een advocaat relatief duurder is ten opzichte van een mediator. Je betaalt namelijk al snel rond de € 200,- per uur. Hoe hoog de kosten zullen oplopen is dan afhankelijk hoe ingewikkeld het scheidingstraject wordt.
Mediator
Je kunt ook snel scheiden met de hulp van een mediator. Deze juridisch expert begeleidt jullie in de gezamenlijke gesprekken en helpt jullie bij zaken waar jullie het niet meteen over eens worden. Hij of zij geeft adviezen hoe jullie voor een bepaald onderwerp waar discussie of onenigheid over is, een oplossing te vinden. Nadat alle afspraken zijn gemaakt, legt de mediator alles vast in het echtscheidingsconvenant. Gemiddeld duurt het traject met de gesprekken ongeveer drie weken.
Online scheiden
Tegenwoordig is de allersnelste manier van scheiden de online echtscheiding. Bij deze manier van scheiden regel je alles samen zonder dat daar een advocaat of mediator bij komt kijken. Bij Judex kan je kiezen uit een drietal pakketten voor online scheiden. Je krijgt vanuit Judex hulp bij het opstellen, beoordeelt en controleert een juridisch expert de documenten en dient namens jullie een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. De mate van hulp van de juridisch expert hangt af van het pakket die je kiest. Je kijkt gewoon naar het pakket die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Je ontvangt via de e-mail de benodigde documenten die je moet invullen en je krijgt duidelijke uitleg erbij.
Vervolgens ga je samen met je aanstaande ex-partner om tafel en maakt samen de afspraken die nodig zijn om jullie scheiding rond te krijgen, zoals afspraken over het huis, de financiën, pensioenen en de kinderen. Je legt de afspraken vast in het convenant en retourneert deze naar de juridisch expert van Judex. Na de controle worden ze ingediend bij de rechtbank zodat de scheiding afgewikkeld kan worden. Jullie hoeven dus zelf niet naar de rechtbank toe. Je krijgt vanzelf bericht zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken en wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Hoe snel je kunt scheiden heb je dus volledig zelf in het had. Het ligt aan de manier waarop je kiest om te scheiden en de allerbelangrijkste voorwaarde om snel te scheiden is dus dat je samen in staat bent goed met elkaar te overleggen en afspraken te maken. Want als dat niet lukt, dan lukt een snelle scheiding met een mediator of een online scheiding dus ook niet.
REAGEER OP DEZE BLOG