Het is nog vakantie maar als straks de scholen weer beginnen betekent dit ook dat er tussen gescheiden ouders de nodige discussies zullen losbarsten over het meebetalen aan de schoolboeken, een bijdrage aan die laptop die toch echt nodig is en gekibbel over wie nu eigenlijk de verdere schoolkosten gaat betalen. Maar ben je nou eigenlijk wel of niet verplicht om mee te betalen aan deze kosten?
Concrete afspraken
Om te bepalen wie er opdraait voor deze kosten als jullie uit elkaar zijn, is het belangrijk om te bekijken wat voor afspraken jullie op papier hebben gemaakt. Sommige mensen maken hele concrete afspraken in het echtscheidingsconvenant en hebben precies op papier gezet wie de laptop moet betalen, hoe de betaling van de schoolkosten wordt verdeeld enz. In dat geval is het simpel en kun je je houden aan wat er op papier staat.
Verdeling schoolkosten
Toch zijn er maar weinig mensen die concrete afspraken over de verdeling van de schoolkosten maken. In veel gevallen staat alleen aangegeven dat de schoolkosten bijvoorbeeld naar rato worden verdeeld. Dit houdt in dat je gaat kijken hoe jullie inkomens zich tot elkaar verhouden. Verdient de ex het dubbele van jou, dan is het wel zo redelijk dat hij/zij ook een groter deel van de schoolkosten op zich neemt.
Het kan ook zijn dat er staat dat de schoolkosten gedeeld worden. In dat geval betalen jullie allebei de helft. Hierbij gaat het overigens echt alleen om schoolkosten. Studieboeken, een laptop of een nieuwe fiets om van a naar b te komen vallen hier niet onder en zullen dus van de kinderalimentatie betaald moeten worden.
Geen afspraken
Wordt er in het convenant of in jullie ouderschapsplan niets over schoolkosten gezegd, dan vallen deze kosten onder de alimentatie. De ouder die de kinderalimentatie ontvangt zal alle schoolkosten moeten betalen. De andere ouder (die de kinderalimentatie betaalt) is dan niet verplicht om iets bij te dragen. Een vervelende situatie, want die schoolkosten kunnen (vooral als je kind gaat studeren) behoorlijk oplopen. Helaas kun je hier juridisch niets meer tegen doen als de afspraken eenmaal zijn gemaakt. Natuurlijk kun je proberen te overleggen met de ex, maar hij/zij is niets verplicht.
Maak afspraken!
Ieder jaar weer krijgen wij tal van mensen aan de telefoon die te maken krijgen met een flinke financiële tegenvaller, omdat zij geen afspraken hebben gemaakt over de schoolkosten. Misschien is het ook niet bepaald een onderwerp waar je direct aan denkt als je nog kleine kinderen hebt. Voor veel scheidende stellen is het een beetje een ver van hun bed show. Het is jammer dat hun advocaten en mediators hen er niet op wijzen dat het zo belangrijk is om hier goede afspraken over te maken. Denk je er dus over om uit elkaar te gaan of ga je binnenkort actie ondernemen: Denk aan de schoolkosten!
Heb je vragen over scheiden, uit elkaar gaan of de alimentatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Je kunt ons bereiken via https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html
Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl
REAGEER OP DEZE BLOG