Menu

Hypotheek bij scheiding – wat moet je doen met je hypotheek?

2 reacties
Hypotheek bij scheiding

Hypotheek bij scheiding – wat moet je doen met je hypotheek?

Wanneer je gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Een van de belangrijkste financiële gevolgen van een scheiding waar je mee te maken krijgt, is je huis. Heb je samen een koophuis? Dan moet je samen gaan beslissen wat er met het huis gaat gebeuren: blijft een van jullie in het huis wonen of verlaten jullie allebei het huis en gaat het de verkoop in? 

Ex-partner uitkopen

Als het huis alleen op jouw naam of op de naam van je aanstaande ex-partner staat, kan alleen diegene in het huis blijven wonen. Stel: je bent geen mede-eigenaar van het huis, je aanstaande ex-partner kan op ieder moment tegen je zeggen dat je het huis uit moet. Je hebt namelijk geen recht van spreken als het over het huis gaat. Andersom geldt precies hetzelfde wanneer jij de enige eigenaar van de koopwoning bent. Dan heeft je ex er helemaal niks over te zeggen. Echter, in de meeste huwelijken of geregistreerd partnerschappen zijn beide partners gedeeltelijk eigenaar van het huis.

Bij een scheiding moet daar dus een beslissing over genomen worden en wanneer één van jullie in het huis wenst te blijven wonen, dan zal de ander uitgekocht moeten worden, zoals dat heet. In feite dient er dan een bedrag te betaald te worden aan degene die niet blijft, om de hypotheek volledig op de naam te krijgen van degene die in het huis blijft en dus eigenaar wordt. Wat nou als je allebei in het huis wilt blijven wonen en er samen niet uit komt? Dan zal de rechter beslissen wie de woning toegewezen krijgt en de ander dus moet gaan uitkopen.

Huis verkopen

Het is ook heel goed mogelijk dat jullie allebei niet in het koophuis kunnen of willen blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat jullie het alleen niet kunnen betalen of omdat je te veel emotionele binding hebt met het huis dat je te veel aan het leven samen doet denken. In dat geval moet het huis verkocht worden. Met de opbrengst van de verkoop kunnen jullie dan de hypotheekschuld aflossen. Wanneer er sprake is van een eventuele overwaarde, dan wordt deze over jullie beiden verdeeld. Er kan ook sprake zijn van een restschuld. Dat gebeurt als de woning minder oplevert dan de hoogte van hypotheekschuld. In dat geval wordt de restschuld verdeeld op basis van het eigenaarschap van het huis. Wanneer je beiden voor 50% eigenaar van de woning bent, moet je beiden de helft van de restschuld betalen.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het zo zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Dus als je een hypotheek hebt met NHG, meem dan ook even contact op met NHG om te onderzoeken of je voor eventuele kwijtschelding in aanmerking komt.

scheiden en de hypotheek

Goed advies is goud waard

Omdat een koopwoning vaak een van de meest dure bezittingen is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het heel erg verstandig dat je je goed laat informeren over wat je moet doen met de hypotheek en hoe dit precies in zijn werk gaat. Laat je daarom tijdens je scheiding hierover goed informeren.  

Zit je met een juridische vraag over de verkoop van je huis tijdens een scheiding of een ander ingewikkeld juridisch probleem? Judex is expert op allerlei juridische gebieden, bijvoorbeeld ook bij scheiden en de financiële gevolgen ervan. Heb je advies nodig en weet je niet zo goed wat voor hulp je nodig hebt? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. Via Judex is het ook mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie.

In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hiervan vanzelf bericht. 



Wil je graag meer informatie over hypotheek bij scheiding?

Lees dan ook:

Hypotheek bij scheiden – Hypotheek overnemen

Hypotheek bij scheiding – Huis verkopen

REACTIES

Dirk-Jan van den Berg - 18 nov 2020

Deze site is geen informatie site maar een reklame campagne.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 19 nov 2020

    Hoi Dirk-Jan, Op nieuwestap.nl delen onze partners hun kennis en kunde. Gelukkig zijn onze lezers hier heel blij mee. We informeren hiermee ruim 75.000 lezers per maand

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.