Menu

Samen opvoeden na een scheiding

samen opvoeden na scheidng

Samen opvoeden na een scheiding is voor de meeste ouders een enorme uitdaging. Je bent een nieuw leven aan het opbouwen als eenoudergezin, maar daarnaast deel je samen met de andere ouder de verantwoordelijkheid voor je kind(eren).

Verschillen in opvoeding

Vaak zijn ouders het niet eens met elkaars opvoeding. Tijdens de relatie vinden ouders de verschillen in opvoeding normaal en zijn ze bereid om concessies te doen, maar na een scheiding is die bereidheid er niet meer. 

Een van beide ouders vindt dat hij of zij beter kan opvoeden dan de andere ouder. Hij of zij ziet de ander niet als capabele ouder en dat wordt een bron van strijd. De verschillen kunnen zorgen voor een conflict en conflicten kunnen escaleren. Misbruik van het belang van het kind komt hier vaak voor. 

Conflicten over opvoeding

Wanneer de verschillen in opvoeding voor conflicten zorgen kan het gebeuren dat ouders elkaar over en weer zwart gaan maken. Kinderen krijgen hier eigenlijk in alle gevallen iets (of heel veel) van mee en raken verward. Wie spreekt er nu de waarheid?

Geamputeerd voelen

Onderliggend probleem is vaak dat ouders hun kind moeten missen na een scheiding. Beide ouders rouwen om het verlies van hun kind. Je bent ingesteld om 24/7 je kind bij je te hebben en nu moet je je kind gaan delen en missen. Ouders omschrijven dit als ‘zich geamputeerd voelen’.

Zorgouder en werkouder

Ook zie je dat veel relaties bestaan uit een zorgouder en een financiële ouder (werkouder). De zorgouder heeft altijd het meeste voor het kind gezorgd en claimt het het beste te weten. “Jij hebt je nooit bemoeid met de opvoeding, ik weet wat het beste is voor ons kind.” 

Al zien we het niet terug in het gedrag, de intenties van ouders zijn meestal goed. 

Inzicht in eigen opvoedstijl

Wat je nodig hebt is inzicht in je eigen opvoedstijl en de opvoedstijl van de andere ouder, zo creëer je rust en acceptatie. Iedere stijl heeft namelijk voor- en nadelen en kinderen profiteren hiervan. 

Samen opvoeden wordt dan geen voortdurende strijd om de macht, zeggenschap, loyaliteit of liefde van je kind. 

Kind heeft recht op gezonde relatie met beide ouders

Belangrijk om je te realiseren is dat jouw relatie met de andere ouder mede de relatie met je kind bepaalt. Is de relatie met de andere ouder goed, dan zal de relatie met je kind ook goed zijn. 

Tevens geldt hierbij ook dat wat je de andere ouder aandoet, doe je ook je kind aan. Je kind bestaat namelijk voor 50% uit het DNA van de andere ouder. Wijs je de andere ouder af, dan zal je kind zich ook afgewezen voelen door jou. 

Elk kind heeft recht op een gezonde relatie met beide ouders. Verschil van opvoedstijl mag NOOIT een reden zijn om die gezonde relatie in gevaar te brengen. (Er zijn geen gegronde redenen, behalve kindermishandeling, misbruik, verwaarlozing, voor het ondermijnen van de relatie tussen ouder en kind.)

Heb jij nu voortdurend discussies over de verschillen in opvoeding? Merk je dat je kind hieronder lijdt, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken?

Neem dan contact met mij op, gratis en vrijblijvend. Je bent van harte welkom!

Mendi de Bruijn

Succesvol Scheidingscoach & Familiemediator 

www.mendidebruijn.nl 

06 -12439957

Lees ook de andere blogs van Mendi.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.