Inhoud blog
- 1 Waar kan ik wonen na de scheiding?
- 2 Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op te letten?
- 3 Het vinden van een huurwoning
- 4 Huren in de sociale sector?
- 5 Huurtoeslag aanvragen en hoe zit het met het eigen vermogen?
- 6 Als jullie een koopwoning hebben of de partner willen uitkopen
- 7 Anti-kraak en vakantiewoningen, als tijdelijke alternatieven
- 8 Ten slotte: bijstellen van verwachtingen
Waar kan ik wonen na de scheiding?
Een van de grootste praktische problemen die wij als mediators van Resolve Visie vaak tegenkomen is de vraag: “waar moet ik wonen na de scheiding?”. Vaak hebben stellen die willen scheiden al wel een idee over wie in de echtelijke woning wil blijven wonen en wie er vertrekt. Maar hoe dat dan in de praktijk moet worden geregeld, is een heel ander verhaal. De enorme druk op de huidige woningmarkt maakt het lastig om na de scheiding snel in de gewenste woonsituatie te komen. En dit is niet alleen een probleem in de Randstad. Ook in het noorden van het land, waar wij zelf werkzaam zijn, zien we dat stellen die willen scheiden het moeilijk hebben om snel een nieuwe woning te vinden die aan de wensen voldoet.
Resolve Visie mediators in Noord-Nederland, Theo van Heerde, Stephan Hollenberg en Jantien Schaap in deze blog over de mogelijkheden over het vinden van woonruimte na de scheiding.
Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op te letten?
Hieronder beschrijven wij een aantal mogelijkheden en zaken om op te letten, bij het vinden van een nieuwe woning.
Als mediators willen wij mensen die willen scheiden altijd graag helpen bij het vinden van de beste oplossingen. En we zouden hier graag een lijstje met de 10 ultieme tips voor het snel vinden van een nieuwe woning presenteren. Maar als mediators vinden we het ook belangrijk om een realistisch verhaal te hebben. Het vinden van een nieuwe woning is gewoon een heel lastig probleem en het kan soms al enorm helpen om je wensen en verwachtingen bij te stellen.
Het vinden van een huurwoning
Iedereen die wel eens een huurwoning heeft proberen te vinden weet hoe moeilijk dat is en hoe hoog de huurprijzen liggen. Wat zijn tips?
- Als je in de private sector zoekt doe je er goed aan je in te schrijven bij verschillende bemiddelingsbureaus en makelaarskantoren. Maar reken er wel op dat die soms hoge bemiddelingskosten vragen.
- Een optie die goedkoper is, maar wel enige moed vereist, is om tegen iedereen die je kent te zeggen dat je op zoek bent naar een woning. Dit kan natuurlijk ook met een bericht op Facebook. Veel huurwoningen worden toch via via vergeven. Zeker als het om kleine private verhuurders gaat. Die willen liever iemand die door een bekende wordt aangeraden dan een hele meute onbekende geïnteresseerden op de stoep.
- Advertenties op het bord in de supermarkt willen wonderlijk genoeg ook nog wel eens helpen.
Voor huurwoningen in de sociale sector, met een lagere huurprijs, moet je staan ingeschreven bij de woningbouwstichting. Afhankelijk van waar je zoekt kunnen de wachttijden daarvoor oplopen van twee tot tien jaar. Dus als je niet al ruim voor het moment van scheiding stond ingeschreven zal deze optie niet direct beschikbaar zijn. De enige mogelijkheid is dan dat je een urgentieverklaring krijgt, waarmee je met voorrang een woning kunt krijgen. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Je zou er bijvoorbeeld voor in aanmerking kunnen komen als je kleine kinderen hebt en na de scheiding het huis dringend moet verlaten, zonder zicht op een andere woning.
Huurtoeslag aanvragen en hoe zit het met het eigen vermogen?
Handig om te weten is dat je huurtoeslag al kunt aanvragen op het moment dat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. De scheiding hoeft dus formeel nog niet volledig te zijn afgerond. Bij het huren van een woning na de scheiding moet je er trouwens wel op letten dat de maximale vermogensgrens voor de huurtoeslag in 2021 op € 31.340,- ligt. Als je na de scheiding een hoger bedrag aan vermogen overhoudt kom je dus niet meer voor huurtoeslag in aanmerking. Vooral in situaties waarin jullie een gezamenlijk koophuis hadden en je door je voormalig partner voor de helft van de overwaarde bent uitgekocht, kom je door de huidige hoge woningwaarde al snel boven dat bedrag uit.
Als jullie een koopwoning hebben of de partner willen uitkopen
De huidige hoge woningprijzen zorgen aan twee kanten voor problemen. Aan de ene kant, kan degene die uit de woning vertrekt niet eenvoudig aan een nieuwe woning komen. De prijzen zijn hoog en de vraag overtreft vele malen het aanbod. Dat maakt het moeilijk om op korte termijn een koopwoning te vinden die echt naar de zin is.
Aan de andere kant kunnen de hoge woningprijzen ook voor problemen zorgen voor degene die in het echtelijk huis wil achterblijven. Als jullie gezamenlijk een koophuis hebben, dan zal degene die in het huis wil blijven wonen de andere partner moeten uitkopen. Doordat de woningprijzen zo hoog zijn zal in veel gevallen de overwaarde ook hoog zijn. De oorspronkelijke hypotheek is tegenwoordig daardoor vaak een stuk lager dan wat de woning op dit moment waard is. In het geval van een gelijk te verdelen woning, moet de helft van die overwaarde worden uitgekeerd aan degene die vertrekt. Dat gaat soms om enorme bedragen, die degene die achterblijft niet altijd eenvoudig kan bijlenen.
Je zou dus kunnen zeggen dat overwaarde zowel een zegen als een vloek kan zijn. Gelukkig zijn de financieringsmogelijkheden in het geval van een scheiding ruimer dan wanneer een hypotheek voor het eerst wordt aangevraagd. Dus de standaard online rekentools geven niet altijd een volledig beeld.
Anti-kraak en vakantiewoningen, als tijdelijke alternatieven
In veel plaatsen is het mogelijk om anti-kraak te wonen. Leegstaande gebouwen waar nog niet direct andere plannen voor zijn worden soms tijdelijk verhuurd. Het gaat vaak om goedkope woningen met een sobere afwerking. Belangrijk is om te realiseren is dat de woningen echt tijdelijk zijn, alhoewel in sommige gevallen de tijdelijkheid kan oplopen tot een aantal jaar. Wel ben je gebonden aan korte opzegtermijnen, waardoor je weinig zekerheid hebt. Ook kunnen er beperkingen zijn wat betreft het huisvesten van kinderen op dit soort locaties. Een grote aanbieder van dit soort woningen in het noorden van het land is Carex. Maar houd er ook in dit geval rekening mee dat de vraag enorm is. Het kan helpen om er dicht bovenop te zitten en vaak naar de aanbieder te bellen om te vragen of er een woning beschikbaar is.
Een andere optie die regelmatig voorbijkomt is een woning op een vakantiepark. Dit kan een goede mogelijkheid zijn op de korte termijn, om gescheiden van elkaar te kunnen leven. Het aanbod van dit soort woningen is natuurlijk seizoensgebonden. Alleen buiten het vakantieseizoen zullen er mogelijkheden zijn. Houd er ook rekening mee dat de huisjes niet altijd even goedkoop worden aangeboden. En alhoewel er in veel parken permanente bewoning plaatsvindt, is dit in de meeste gevallen niet toegestaan. Je kunt je dan ook niet inschrijven op het adres van een vakantiewoning.
Ten slotte: bijstellen van verwachtingen
Als mediator is het onze taak om mensen te helpen bij het vinden van de goede uitkomsten voor beide partijen. Onze ondersteuning bij het vinden van een oplossing voor de toekomstige woonsituatie bestaat er soms ook uit om mensen uit te dagen om hun verwachtingen bij te stellen. Het is door de huidige oververhitte woningmarkt helaas niet altijd makkelijk om op korte termijn een plek te vinden die volledig aan je wensen voldoet. Het kan zijn dat je tijdelijk genoegen moet nemen met een woning die zijn beperkingen kent. Maar zie het als een eerste noodzakelijke stap, om uiteindelijk door te kunnen groeien naar een situatie die wel helemaal bij je past.
Zoek je persoonlijke en deskundige hulp bij jullie scheiding? Van de mediators van Resolve Visie kun je verwachten dat alle praktische en juridische zaken worden geregeld, waarbij er óók aandacht is voor de emotionele impact van de scheiding. We denken mee in goede oplossingen in jullie situatie. Als er een eigen woning is, kunnen we door onze samenwerking met Hypotheek Visie zorgen voor korte lijnen en daardoor snel duidelijkheid over de mogelijkheden van jullie koophuis bij de scheiding. Neem een kijkje op Resolvevisie.nl of neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.
Karen - 4 mrt 2021
Er zijn ook nog alternatieve manieren mogelijk, waarbij je een punt zet achter je liefdesrelatie, maar wel blijft samenleven als ouders. 'Living together apart'. Daar is een mooi boek ver geschreven door Jos Willems, Brigit Appeldoorn en Maaike Goyens. Bijvoorbeeld door birdnesting.