Menu

Zijn vrienden goede raadgevers als het om scheiden gaat?

ik praat wel met vrienden

Ik hoorde het laatst op een verjaardag. Eén van de meiden zei dat ze gelukkig haar vriendinnen had om alles mee te bespreken. Want problemen in je relatie wil je toch niet bij een vreemde neerleggen. Het is toch waar vriendschap om draait; in goede tijden en in slechte tijden kun je op je vrienden steunen. Je kunt altijd bij je vrienden aankloppen, je kunt hen altijd om advies vragen want juist zij kennen jou, je partner en je kinderen als geen ander. Maar klopt dit nou allemaal wel?

Zijn vrienden wel goede raadgevers?

Datgene zeggen waarvan je weet dat het gewaardeerd wordt ofwel iemand naar de mond praten. Dat is wat vrienden vaak doen. Bewust of onbewust doen we dat zelfs allemaal wel eens. Dat doen we omdat we conflict-vermijdend zijn. Je kunt je vriendin wel zeggen dat ze een lelijke bank heeft gekocht, maar dat doe je toch liever niet.

Zo blijkt ook dat als vrienden gaan scheiden je de waarheid vaak niet hardop zegt, bang dat daarmee de vriendschap ook meteen eindigt. Natuurlijk helpt het bij het verwerken dat je jouw gevoelens kunt delen, dat je een lekker potje mag janken bij je vrienden, maar laat het daar ook bij. Ga niet in op alle goedbedoelde adviezen, die vaak ook nog eens totaal verschillend zijn. Besef dat vrienden je adviseren vanuit hun eigen standpunt.

Gekleurd advies

Natuurlijk willen goede vrienden het beste voor je, vooral omdat ze jou en je kinderen goed kennen en zich betrokken voelen. Maar juist die betrokkenheid maakt dat ze wellicht minder goed zijn als adviseur. Ze kennen vaak maar één kant van het verhaal en wat misschien maar half waar is, wordt hun waarheid.

Bovendien hebben ze zelf vaak ook het één en ander meegemaakt. De vriendin die zes jaar geleden zelf gescheiden is, adviseert vanuit haar eigen ervaringen. Haar advies is ‘pimpelpaars’ en ze vergelijkt jouw ex met haar eigen ex. Zo beïnvloedt ze de ruzie die jij hebt alleen maar negatief. Jammer, want als je enig sinds ‘on speaking terms’ kan blijven met je ex, dan helpt dat enorm om de toekomst beter in te richten.

Natuurlijk is het fijn om vrienden om je heen te hebben. Het is goed om met hen weer eens af en toe lol te maken. En het kan enorm opluchten om bij hen uit te huilen. Maar vraag hen niet om advies en zeg hen dat als ze dat ongevraagd doen, dat je liever naar een professional stapt, die jullie helpt met de problemen die er zijn. Vertrouw op je eigen gevoel en volg de weg die je bent ingeslagen.

Praten met een onafhankelijke relatie- of scheidingcoach helpt om de zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Het helpt om met elkaar in gesprek te blijven en het helpt om hetgeen je meemaakt ‘een plekje’ te geven. Je leert de feiten van twee kanten te bekijken en je ervaart hoe je jouw relatie op een goede manier kunt afsluiten. Pas als je een relatie goed afsluit, ontstaat er ruimte voor de toekomst.

Annegien Hanemaaijer

www.onzerelatiecoach.nl
www.onzescheidingscoach.nl

Lees ook de andere blogs van Annegien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.