Inhoud blog
De scheidingsprocedure: hoe werkt een scheiding
Een scheiding regelen is geen dagelijkse kost. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je dit aan? In dit artikel vertellen we je er alles over. Waarschijnlijk heb je geen idee wat er allemaal bij komt kijken en hoe scheiden werkt. Je moet de juiste juridische hulp gaan zoeken en het is slim als je zelf informatie inwint over wat er allemaal op je af gaat komen, wat voor manieren van scheiden er zijn, wat je allemaal moet gaan regelen en waar je moet beginnen.
De juiste juridische hulp zoeken
Een scheiding vraag je aan bij de rechtbank door middel van een verzoekschrift tot echtscheiding. Dit kan je niet zelf doen. Alleen een juridisch expert mag dit doen. Denk dus na over de juiste juridische hulp voor jullie scheiding: is dit een advocaat, een mediator of wil je het zelf online regelen? Bij het laatste zal de juridisch expert die jullie documenten controleert ook het verzoek tot echtscheiding indienen.
Afspraken maken en vastleggen
In het echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken vast die jullie maken over de scheiding. Dit convenant wordt meegestuurd met het verzoekschrift tot echtscheiding. Jullie moeten afspraken moeten gaan maken over al jullie gezamenlijke bezittingen en schulden, zoals:
- De financiën (bezittingen en schulden, zoals spaargeld, erfenissen, schenkingen, maar ook schulden);
- Het koophuis en daarbij behorende hypotheek (wat gebeurt er met het huis: verkopen of blijft een van jullie er wonen en moet de ander uitgekocht worden?)
- De inboedel
- Pensioenen en verzekeringen
- Alimentatie (partner- of kinderalimentatie)
- De (minderjarige) kinderen (als ze minderjarig zijn, is een ouderschapsplan verplicht)
- En vergeet de huisdieren niet!
Het scheidingsproces
Het regelen en aanvragen van de scheiding verloopt in eigenlijk in fases:
1: Opstarten procedure
Als het besluit is genomen dat jullie gaan scheiden, komt er heel veel op je af. Er moet heel veel geregeld worden. Begin met nadenken over de afspraken die gemaakt moeten worden, zoals over de kinderen, het (koop)huis, het verdelen van de spullen, de financiën (bezittingen én eventuele schulden), pensioen en verzekeringen, enzovoort.
2: De juiste hulp zoeken
Kies de juridische hulp die bij jullie situatie past: een advocaat, mediator of een online scheiding
3: Het aanvragen van de scheiding
Alle afspraken leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant. Via het verzoekschrift tot echtscheiding, zoals dat officieel heet, wordt bij de rechtbank de scheiding aangevraagd door de advocaat, mediator of ander juridisch expert. Het aanvragen kan op 2 manieren: een gemeenschappelijk verzoekschrift of een eenzijdig verzoekschrift. Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift staan beide partners achter de scheiding en gaan beide partners akkoord met de gemaakte afspraken die in het echtscheidingsconvenant staan. Bij een eenzijdig verzoekschrift ligt het initiatief bij een van de partners en wil de ander niet scheiden. Dit is meestal een langer en ingewikkelder traject. De tegenpartij wordt schriftelijk op de hoogte gebracht over de scheiding en krijgt de kans in beroep te gaan. In de tussentijd zou de rechter een zogenaamde “voorlopige voorziening” kunnen treffen. Hierin worden voorlopige afspraken gemaakt tot de scheiding rond is, bijvoorbeeld over de financiën en de zorgverdeling van de kinderen.
4: Officieel maken van de scheiding
De scheiding is pas officieel als de rechter de scheiding heeft uitgesproken én deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit laatste kan pas zodra de termijn voor het in beroep gaan is verstreken. De termijn hiervoor is 6 maanden na de uitspraak van de rechter. De juridisch expert regelt het inschrijven van de beschikking in de registers van de burgerlijke stand. Zodra dat is gedaan, ben je officieel gescheiden.
Handig stappenplan en checklist
Een echtscheiding is veel regelen, chaotisch en emotioneel. In deze hectische periode kan je heel gemakkelijk iets vergeten. Judex heeft hiervoor een handig stappenplan ontwikkeld. Het is een houvast die ervoor zorgt dat je overzicht houdt en in welke volgorde je dingen moet regelen hoe je de zaken moet regelen. Naast het stappenplan heeft Judex ook een handige checklist opgesteld, die je kunt gebruiken naast het stappenplan. Zo kan je ervoor zorgen dat je alles op tijd regelt en niets vergeet. Heel handig dus. Het stappenplan en de checklist vind je hier.
Wil je weten hoe het echtscheidingsproces verloopt? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk duidelijk advies geven over je scheiding en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
REAGEER OP DEZE BLOG